Наслідки кризи в німецькій пресі – деградація і джинса

00:00,
26 Грудня 2010
1073

Наслідки кризи в німецькій пресі – деградація і джинса

00:00,
26 Грудня 2010
1073
Наслідки кризи в німецькій пресі – деградація і джинса
Автори:
Економічний спад призвів до деградації німецької преси. Такого висновку дійшов професор Вільного університету Берліна Клаус Бек, дослідивши, як виживають у кризу німецькі ЗМІ, повідомляє МедиаПедиа.

У 2009-му рекламний ринок Німеччини впав на 10%. У пресі реклами поменшало на 16%, на телебаченні – на 10%. У порівнянні з благополучним початком 2000-х рекламні збори зменшились на третину – до рівня середини 90-х. Брак грошей призвів до того, що тематичний спектр журналістських матеріалів звузився, якість розслідувань погіршилась, рекламодавці та піарники почуваються господарями ЗМІ, а журналістика як професія втратила привабливість в очах багатьох тих, хто в ній працює.

 

Відбулися численні скорочення. Журнал Spiegel закрив телевізійний проект, звільнивши 52 журналістів, видавничий дім Gruner&Jahr, що випускає газету Financial Times Deutschland та три економічні журнали, об’єднав чотири редакції в одну, звільнивши 80 із 361 співробітника і скоротивши зарплатню ще 90. При цьому журналістів зобов’язали писати до всіх видань «в усіх жанрах і рубриках», висвітлюючи теми, на яких вони спеціалізуються.

 

«Видавці не придумали нічого кращого, окрім як у будь-який спосіб скорочувати витрати. Позаяк якість журналістики важко виміряти, виникає велика спокуса робити ту саму роботу дешевшим способом. Але дешевизна веде до втрати якості майже завжди», - каже професор Бек. Він разом із колегами опитав півтори тисячі журналістів німецьких медіа. 78% опитаних зізнались, що рекламодавці із настанням кризи почали нав’язувати їм вибір теми, аби стаття була «оздобленням для відповідної реклами». 61% стикався із відмовою в публікації критичних статей, щоб не сваритись із рекламодавцями.

 

64% пожалілись на те, що через надмірну завантаженість вимушені скорочувати час на дослідження теми, і матеріали виявляються поверховими. 48% через нестачу часу заповнюють шпальти своїх видань передруками з інформаційних агенцій та інтернет-видань. 47% готують матеріали, які «перебувають на межі між журналістикою та PR».

 

«Медіаграмотність» за матеріалами «МедиаПедиа»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду