Російське телебачення оголосило себе вільним. Медведєв має зауваження

00:00,
26 Грудня 2010
1418

Російське телебачення оголосило себе вільним. Медведєв має зауваження

00:00,
26 Грудня 2010
1418
Російське телебачення оголосило себе вільним. Медведєв має зауваження
Топ-менеджери трьох найбільш рейтингових центральних російських телеканалів відкинули звинувачення у відсутності свободи слова і оголосили телебачення Росії вільним. Це сталось під час їхньої зустрічі в прямому ефірі з президентом РФ Дмитром Медведєвим.

 

Генеральний директор «Первого канала» Костянтин Ернст, НТВ Володимир Кулістиков та Всеросійської державної телерадіокомпанії Олег Добродєєв зустрілись із главою держави за ініціативою останнього. Зустріч транслювалась в ефірі трьох каналів. Медведєв заявив, що знає про «цілу низку закидів передусім на адресу телеканалів» і попросив співрозмовників прокоментувати ситуацію. «Хоча в нас чудове телебачення, і його справді цікаво дивитись, стрічка новин у нас убога; не показують того, що повинні показувати – отже, немає свободи слова», - сказав президент Росії.

 

Усі співрозмовники Медведєва визнали, що свобода слова є суто суб’єктивним поняттям, але зійшлись на тому, що російське телебачення є вільним. Володимир Кулістиков сказав, що завжди почувався вільним – як на «Радіо Свобода», так і на НТВ, і навіть натякнув, що «американці» суворіше контролюють дії журналістів «Свободи», аніж «Газпром», якому належить канал НТВ. «Є редакційна політика, і вона може обговорюватись, але це не питання свободи», - сказав він.

 

Костянтин Ернст підтвердив, що «розуміє суть претензій», і заявив, що свобода слова обмежена низкою чинників, від моралі до співробітництва з владою і громадськими структурами, а також суб’єктивністю людей, які роблять телебачення. Однак ані диктатури, ані цензури в Росії немає, тому російське телебачення за ступенем обмеження свободи нічим не відрізняється від телебачення найбільших демократичних країн.

 

Олег Добродєєв наголосив, що ступінь свободи завжди відповідає часові, і зараз її рівень є одним із найвищих за всю історію Росії.

 

«Ви всі маєте рацію, і це ваша авторська позиція. Відчуття свободи справді в кожного індивідуальне, і це абсолютно правильно… Свобода дана нам у відчуттях. Але при цьому є закони жанру і є закони держави. Ці закону діють не лише в Росії – вони діють скрізь. Чого, на мій погляд, не повинно бути, так це прірви між переліком важливих подій, які формуються в житті, і переліком тих подій, які показують новини. Тут можуть бути різні оцінки: для когось, наприклад, WikiLeaks – це подія номер один, а для когось бурульки, які в місті накопичуються. Самі канали повинні давати пріоритети – що важливіше, що менш важливо. Бо інколи я чую закиди, чому вони не показують усе це відразу. Це питання редакційної політики, что вам здається правильнішим. Але порядок денний – перелік новинних подій – не повинен мати драматичного розриву з інтернетом та іншими ЗМІ. На мій погляд, саме так це сьогодні є», - сказав Дмитро Медведєв.

 

Повністю стенограму інтерв’ю російського президента дивіться тут.

 

«Медіаграмотність» за матеріалами «РадиоПортала», «Эхо Москвы»

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду