Педан, YouTube та Instagram: навіщо телеведучий став блогером

Педан, YouTube та Instagram: навіщо телеведучий став блогером

12:25,
24 Вересня 2019
5758

Педан, YouTube та Instagram: навіщо телеведучий став блогером

12:25,
24 Вересня 2019
5758
Педан, YouTube та Instagram: навіщо телеведучий став блогером
Педан, YouTube та Instagram: навіщо телеведучий став блогером
На IV Форумі креативних індустрій телеведучий Олександр Педан розповів, навіщо почав створювати свій YouTube -канал «Педан може» та як він його монетизує. «Детектор медіа» записав головне з його виступу.

Робіть ролики, які подобаються вам самим

Я б не наважився створити ютуб-канал, але мене переконала знайома. Ми з нею попрацювали в одній рекламній кампанії, гроші за яку я перекинув на допомогу у створені каналу. Легше розставатися з коштами, які не тримав у руках.

І коли ми почали працювати над каналом, то спеціалісти з розвитку в YouTube спитали мене: «А що тобі цікаво робити самому?». Тепер я розумію, чому вони ставили таке питання. Якщо ви будете робити в YouTube те, що вам не подобається, то користувачі це побачать. Те саме стосується й телебачення, але в соціальних мережах користувачі мають просто якийсь сканер — вони бачать вас наскрізь. Якщо вам не подобається знімати відео, то це буде написано у вас на лобі. Тоді ви не матимете лайків, вам доведеться їх штучно накручувати. Але це не робоча схема!

Більше того, ви, швидше за все, опустите руки. Якщо це не комерційна історія, то «шаритися» в YouTube ви зможете десь півроку. Це наче дітям, яким жартома «створюють» канали. Вони думають, що батьки знімають відео й викладають його на YouTube, проте далі сімейного архіву вони не йдуть.

Тож головне, як на мене, — це спробувати від цього кайфувати. Я б туди не пішов і не застряг там так надовго, якбт мені це не подобалось. Я «награвся» вже в телевізор. Вперше я вийшов на телесцену в 1999 році в складі команди КВН. І тепер робити те, що диктують, уже нецікаво.

Відео мають бути якісні

Коли я створював канал, то консультанти питали: «Чи хочеш ти на цьому заробляти?». Я відповів «так» і вони пояснили: або ти робиш щось дуже розумне, розповідаєш, як жити, задовольняєш своє его — і в тебе за рік 20 тис. підписників; або ти цілеспрямовано «б’єш» найбільш активну аудиторію — молодь. Це в них акаунти на YouTube, вони ставлять лайки та знають, що таке «Підписка», «Дзвіночок» і так далі. Саме вони рухають цю платформу. Завдяки цьому в мене за рік 260 тис. підписників.

YouTube — це цікава історія в плані бізнесу. Зараз у цей «човен» ще можна застрибувати. Проте треба розуміти, чого ви хочете від цього майданчика. Якщо «заробляти бабло, гребти його лопатами і нічого не робити» — це не про блогерство. Це міф!

У мене двоє дітей та соціальні ініціативи — я не можу розкидатися своїм часом. А контент для YouTube треба створювати. Це не Instagram, де достатньо зробити одне фото, для якого тобі треба лише телефон. Сюди необхідно робити якісне відео й гарний монтаж. Ті часи, коли знімали ролики на селфі-палки, вже минули, а треш-контент банять. Голі дупи тут не рятують, на відміну від Instagram.

По-друге, тут дуже допомагають партнерства і створення своєї команди. У нас зараз штат «Педан може» став цілим продакшеном. І тепер на базі «Педан може» ми робимо креативну студію «Why not єнот». Поки що вона більше орієнтована на Instagram.

Зараз у мене є два канали в інтернеті, на яких я заробляю: Instagram, який вже працює для швидкої реклами, і YouTube, де я намагаюсь вийти на такий рівень. Але на чисту монетизацію від відеоплатформи взагалі не розраховую. Якщо хочете заробляти гроші через таку монетизацію, то треба створювати хіба дитячий контент. Але краще й цього не робити, бо невдовзі, ймовірно, YouTube закриє монетизацію для таких відео.

Гроші приносить реклама в роликах

За рекламу у відео в мене відповідає менеджер. Він спілкується з брендами однією мовою.

Хто в цій співпраці головний? Мабуть, клієнт, який платить за це гроші. Але інколи компанії приносять півтори сторінки рекламного тексту і кажуть, що хочуть подати його «нативно». Але неможливо «нативно» викласти ці півтори сторінки! Тут ми викручуємось і намагаємося робити це цікаво.

Приміром, робили Hollywood Challenge, де брали відомі нам фільми і через монтаж додавали мене в них. Приміром, я спілкувався з Морфеусом з «Матриці», де він казав: «Це, наче заноза у тебе в мозку. Вона зводить з розуму, не дає спокою. Це й привело тебе до мене. Розумієш, про що я?». А я йому: «Іпотека?». Але тут треба перевіряти, щоб ці шматки були на YouTube і платформа не заблокувала відео через авторські права.

Я хотів би робити такі класні відео, але їх не дивляться. Вони не зовсім зайшли моїй цільовій аудиторії — у мене вона молода.

Також були кадри з «Гри престолів», де я заходжу до Дейнерис і хочу розповісти те, що треба клієнту. Вона починає свою промову: «Ви стоїте перед Дейнерис Буренародженою, Неопалимою, Королевою Міерина, Королевою Андалів, Ройнарів і Перших Людей…». А я в цей час читаю книгу, прибираю, а потім ми всовуємо півтори сторінки потрібного компанії тексту. Але це все одно більш нативно, ніж я просто сяду й розкажу рекламу. У моїх відео я не можу говорити від першої особи, бо на каналі акцент на ігровому контенті. Це розіграші, пародії тощо.

Якщо я просто буду сидіти й читати рекламу — мене дуже швидко прокрутять. Тому ми шукаємо приємну обгортку для промо. Хоча тут має працювати посередником креативне агентство, яке повинно пояснити брендам, чому їхню акцію треба спростити чи скоротити рекламний текст.

Інколи брендам потрібні іміджеві відео, які самі по собі не зайдуть аудиторії, але компанії готові «докрутити» й оплатити рекламу. Ми все ж намагаємося зробити так, щоб ці ролики гарно інтегрувалися в контент каналу. І ми просимо бренди не диктувати нам, що і як знімати. Адже, як тільки ви випадаєте з образу, до якого звик глядач, то аудиторія піде або буде прокручувати.

Досвід на телебаченні не завжди рятує

Ми дуже гарно попали в смаки цільової аудиторії, коли зробили «Мафію». Я давно мріяв створити такий проєкт для телевізора. І це ще одна причина, чому я пішов у YouTube. Років десять я не міг «продавити» цей проєкт для телебачення. Ми ж зняли це на чотири камери, посадили блогерів і це «зайшло». І ми пишаємося, що тут глядачі дивилися в середньому 25 хвилин з 30-ти (навіть, попри те, що у відео була інтегрована реклама).

Але після десяти випусків «Мафії» ми зрозуміли, що люди хочуть від нас лише її продовження. І хоча ми вже випустили два сезони інших шоу, вони досі в коментарях пишуть: «Давайте мафію!». Тоді мені можна перейменувати канал у «Мафія» та робити його. Проте це не входило в мої плани, тому ми зараз боремося з аудиторією.

Коли я починав, то мав необхідний навик — я вмів працювати перед камерою. Часто це буває важко. Але мені теж довелося себе «ламати». Мабуть, кращий коментар, який я бачив у себе під постами: «Педан, ти топ-пенсіонер».

Я розумію, що YouTube — це не історія одного дня. Завтра ви не станете одразу популярними. У цю платформу треба вкласти мінімум рік, щоб потім її можна було або монетизувати, або це принесло б вам особисті бонуси.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду