Вийшла друком книжка американського журналіста Мейса про Україну 1918–1933 років

Вийшла друком книжка американського журналіста Мейса про Україну 1918–1933 років

17:50,
1 Червня 2018
7746

Вийшла друком книжка американського журналіста Мейса про Україну 1918–1933 років

17:50,
1 Червня 2018
7746
Вийшла друком книжка американського журналіста Мейса про Україну 1918–1933 років
Вийшла друком книжка американського журналіста Мейса про Україну 1918–1933 років
Автори:
У видавництві «Комора» вийшла друком книжка американського журналіста та історика Джеймса Мейса (James Mace) «Комунізм і дилеми національного визволення: Національний комунізм у Радянській Україні 1918–1933 рр.».

Як повідомили в видавництві, англомовне видання цієї книжки з’явилося 1983 року, на 50-ту річницю Голодомору, який активно досліджував Джеймс Мейс. Завдяки ньому світ дізнався про цю трагедію українського народу. Саме Джеймс Мейс уперше назвав її геноцидом.

У книжці «Комунізм і дилеми національного визволення: Національний комунізм у Радянській Україні 1918–1933 рр.» журналіст та історик описав спробу реалізувати український національний проект у межах СРСР. У 1918–1933 роки політика українізації зумовила швидке зростання рівня  письменності, поширення української мови в містах, надзвичайне піднесення культури, а уряд УСРР мав широкі повноваження в галузі економіки.

«Але так було недовго: всеохопна насильницька колективізація та штучний голод у регіонах, населених українцями, арешти, розстріли й цькування українських політиків та інтелігенції, стрімке повернення до російськоцентризму та поширення шовіністичних настроїв засвідчили: СРСР – та сама Російська імперія під новою назвою», – йдеться в анотації до книжки.

Книжку Джеймса Мейса переклав Максим Яковлєв. Її презентація відбудеться 2 червня на «Книжковому Арсеналі» (о 15:00 у залі «Сфера»). У презентації візьмуть участь Максим Яковлєв, Геннадій Єфіменко, Ярина Цимбал, Володимир В’ятрович та Євген Бистрицький.

Джеймс Мейс народився в 1952 році в США. У 1973 році добув ступінь бакалавра історії Університету штату Оклахома, а магістра – в Університеті Мічигану, де познайомився з професором Романом Шпорлюком, який зацікавив його історією України та українською мовою. У 1981 році Джеймс Мейс отримав ступінь доктора історичних наук, захистивши дисертацію на тему «Національний комунізм у Радянській Україні 1919—1933 рр.». Він жив в Україні з 1993 року до своєї смерті 2004-го року. У ці роки Джеймс Мейс викладав на кафедрі політології у Києво-Могилянській академії та був редактором англомовної версії газети «День». З 2009 року ця газета щороку присуджує премію імені Джеймса Мейса.

Нагадаємо, нещодавно вийшов друком український переклад книжки американської журналістки та історикині, лауреатки Пулітцерівської премії Енн Еплбаум (Anne Applebaum) «Червоний голод: війна Сталіна проти України».

MediaSapiens також розповідав про інші шість нон-фікшн новинок «Книжкового Арсеналу», які розширять ваш світогляд.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду