Правоохоронці викрили громадянина, який співпрацював з російськими хакерами

Правоохоронці викрили громадянина, який співпрацював з російськими хакерами

11:55,
12 Червня 2024
1034

Правоохоронці викрили громадянина, який співпрацював з російськими хакерами

11:55,
12 Червня 2024
1034
Правоохоронці викрили громадянина, який співпрацював з російськими хакерами
Правоохоронці викрили громадянина, який співпрацював з російськими хакерами
28-річний зловмисник співпрацював з хакерськими угрупованнями LockBit і Conti.

Оперативники кіберполіції спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції та під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора встановили особу 28-річного уродженця Харківщини, який за винагороду співпрацював з  російським хакерським угрупованням, повідомила пресслужба Кіберполіції.

Поліцейські з’ясували, що молодик спеціалізувався на розробці крипторів (від англ. crypt – схованка) — спеціального програмного забезпечення для маскування комп’ютерних вірусів під виглядом безпечних файлів. Завдяки навичкам програмування він міг приховувати шкідливе програмне забезпечення від найпопулярніших антивірусів.

У ході розслідування кіберполіцейські встановили причетність зловмисника до російських хакерських угруповань LockBit і Conti, які спеціалізуються на блокуванні роботи промислових підприємств шляхом шифрування комп’ютерних мереж з метою отримання викупу.

Встановлено, що послугами киянина за винагороду у криптовалюті скористалася одна з російських хакерських груп для маскування вірусу-шифрувальника Conti-malware. Наприкінці 2021 року члени угруповання інфікували прихованим шкідливим ПЗ комп’ютерні мережі підприємства в Нідерландах та Бельгії. Як наслідок, вони стали непридатні до використання, й хакери вимагали викуп за розшифрування комп’ютерів.

У межах досудового розслідування був проведений обшук за місцем проживання в Києві. Також за міжнародним запитом від правоохоронців з Нідерландів було проведено обшук на Харківщині. Було вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи.

Речові докази, вилучені після обшуків

Зараз вирішується питання про оголошення фігуранту підозри за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України про «несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж» в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі. Можлива додаткова правова кваліфікація.

Додамо, раніше кіберполіція розповідала, які існують види комп’ютерних вірусів та як від них захиститися, ознайомитися можна за посиланням. Віруси-шифрувальники можуть призводити до серйозних проблем для користувачів: втрати важливих даних, фінансових збитків та порушення конфіденційності.

Фото: ілюстративне / Кіберполіція

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду