МВС виявило один свій підрозділ, що використовує камери з російським програмним забезпеченням

МВС виявило один свій підрозділ, що використовує камери з російським програмним забезпеченням

12:40,
28 Грудня 2023
2307

МВС виявило один свій підрозділ, що використовує камери з російським програмним забезпеченням

12:40,
28 Грудня 2023
2307
МВС виявило один свій підрозділ, що використовує камери з російським програмним забезпеченням
МВС виявило один свій підрозділ, що використовує камери з російським програмним забезпеченням
МВС провело внутрішню перевірку, реагуючи на розслідування «Схем» про те, що по всій Україні функціонують тисячі камер відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir.

Міністерство внутрішніх справ України виявило, що один регіональний підрозділ з системи МВС використовує камери відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir. Про це в коментарі «Радіо Свобода» повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

МВС провело внутрішню перевірку власних систем технічного захисту інформації з камер, які адмініструють підрозділи МВС, реагуючи на розслідування проєкту «Схеми» про те, що по всій Україні у різних сферах були встановлені тисячі камер відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir. Як йдеться у розслідуванні, ці камери роками передавали інформацію на сервери, що розташовані в Росії і належать компаніям, пов’язаними із ФСБ.

Перевірка стосувалася систем відеоспостереження, які використовують та адмініструють підрозділи з системи МВС: Національна поліція, Держприкордонслужба, Національна гвардія, ДСНС, Державна міграційна служба, а також сервісні центри.

За результатами внутрішньої перевірки, один регіональний підрозділ з системи МВС використовує камери відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir, але «пристрої працюють локально та не мають доступу до загальної мережі, що зменшує ризик витоку даних».

«Завдяки розслідуванню "Радіо Свобода" ми звернули увагу на всі камери відеоспостереження та додатково перевірили всі IP-адреси, мережі. Ця перевірка показала, що ми майже не використовуємо програмне забезпечення Росії Trassir. Один із наших невеликих регіональних підрозділів використовував його ще з 2014 року. Ми рекомендували поступово його замінити, але, найголовніше, що ми зробили в першу чергу — це перевірили, що пристрої працюють в локальній і ізольованій мережі», — розповів Тимченко.

МВС рекомендує відмовитися від російського ПЗ як від небезпечного. При цьому Тимченко підкреслив, що під час війни неможливо повністю замінити системи відеоспостереження, адже «це потребує великих коштів». Але якщо досі встановлений Trassir, в МВС наголошують на заходах безпеки, яких необхідно дотримуватись.

«Жодна з систем, на жаль, не є безпечною на 100%. Завжди присутній людський фактор — це може бути інсайдер, це може бути підкуп, це може бути шантаж і будь-які інші методи впливу на особу, яка має доступ до тієї чи іншої системи, яка потім передає дані чи продає їх. Що стосується російського Trassir, я взагалі би не рекомендував його використовувати, незважаючи на низьку ціну обладнання та програмного забезпечення. Чим продукт дешевший, тим він неякісніший. В даному випадку ми говоримо саме про вразливості системи.

Але якщо вже використовується Trassir, то, за можливості — в локальній мережі, і треба додатково перевірити надійність налаштування та логінів-паролів», — сказав Тимченко.

Він додав, що в тих системах фіксації, які адмініструє МВС, використовується український та китайський софт.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що МВС цьогоріч інтегрувало в єдину платформу вісім тисяч камер відеоспостереження. У планах — залучити до платформи всі понад 50 тисяч встановлених камер.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду