Поліція США обшукала будинок журналістки через Google-запити про рюкзаки і скороварки

00:00,
2 Серпня 2013
1468

Поліція США обшукала будинок журналістки через Google-запити про рюкзаки і скороварки

00:00,
2 Серпня 2013
1468
Поліція США обшукала будинок журналістки через Google-запити про рюкзаки і скороварки
Поліція штату Нью-Йорк провела обшук в будинку журналіста-фрілансера Мішель Каталано через пошукові запити в Google про рюкзаки і скороварки. Про це Каталано повідомила в своєму блозі.

Обшук в її будинку проводили шість агентів об’єднаної антитерористичної групи, розповіла Мішель Каталано (Michele Catalano). Вона пояснила, що стосовно скороварки питала Google сама, а рюкзак шукав в пошуковику її чоловік. Крім цього, син подружжя Каталано прочитав в інтернеті чимало статей про Бостонські вибухи, зокрема, на сайті CNN. «В будь-які інші часи на таке поєднання пошукових запитів ніхто не звернув би уваги. Але ми живемо в «ці часи», часи, коли пролунали Бостонські вибухи», – відзначила журналіст.

При цьому від запитів до обшуку пройшло декілька тижнів. Під час самого обшуку Каталано була на роботі, і дізналася про події від свого чоловіка. Представники поліції перевірили книги родини Каталано на наявність літератури про виготовлення бомб, після чого влаштували допит про походження членів родини, їхніх батьків і місця роботи. Полісмени також запитали про наявність скороварки в будинку Каталано, і поцікавилися, чи мають вони бомби будь-якого типу, а також чи вміють виготовляти бомби. Згодом було проведено обшук подвір’я, гаража і ще один допит.

При цьому поліція не перевірила комп’ютери, а також не провела обшук в двох кімнатах будинку. Каталано припустила, що обшук був неповним через невідповідність її родини визначеному спецслужбами профілю терористів-підривників.

В розмові з чоловіком Мішель Каталано представники спецгрупи відзначили, що проводять близько 100 подібних рейдів на тиждень. При цьому 99% з них не дають результату, оскільки приводять поліцію до «нормальних» родин.

В своєму блозі журналістка заявила, що рейд поліції змусив її боятися тих речей, котрих в принципі боятися не потрібно. «Тепер мені зрозуміло: якщо я захочу придбати скороварку в найближчому майбутньому, це треба робити не через інтернет», – відзначила вона.

Історія Каталано широко обговорюється американськими ЗМІ, пише Wired. Журнал також наводить коментар поліції Нью-Йорку, в якому відзначається, що про підозрілі пошукові запити на робочому комп’ютері чоловіка Каталано повідомили його колишні роботодавці  розташована в Бей Шор комп’ютерна компанія. Після бесіди з представниками компанії поліція вирішила відвідати самого «підозрюваного», і розпитати в нього, чому в історії його Google-пошуку фігурували рюкзаки і бомби зі скороварок.

В квітні 2013 року під час Бостонського марафону було здійснено теракт, жертвами якого стали три людини (більше 260 отримали поранення). В організації теракту звинувачують 19-річного Джохара Царнаева (Dzhokhar Tsarnaev) і його покійного брата Тамерлана. Джохар Царнаев спочатку зізнався слідству у скоєнні теракту, а в суді заявив, що заперечує свою провину. Він, однак, розповів спецслужбам, що бомби вони з братом зробили зі скороварок за інструкцією, викладеною в інтернет-журналі «Аль-Каїди» Inspire. Вважається, що бомби на місце злочину терористи принесли в рюкзаках.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©oanna Cheng, Flickr.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду