Китайські прикордонники шпигують за іноземними туристами через Android-додатки

Китайські прикордонники шпигують за іноземними туристами через Android-додатки

17:27,
16 Липня 2019
2178

Китайські прикордонники шпигують за іноземними туристами через Android-додатки

17:27,
16 Липня 2019
2178
Китайські прикордонники шпигують за іноземними туристами через Android-додатки
Китайські прикордонники шпигують за іноземними туристами через Android-додатки
Автори:
Китайські прикордонники на в’їзді до одного з автономних районів таємно встановлюють на Android-телефони іноземних туристів шпигунські програми, які збирають дані про власника.

Як стало відомо зі спільного розслідування The Guardian, New York Times и Vice, під пильним контролем перебувають не лише жителі регіону, а й іноземні туристи. При перетині пунктів пропуску в Сіньцзяні з боку Центральної Азії прикордонники просять туристів пред'явити мобільний телефон у розблокованому вигляді, після чого забирають гаджет на кілька годин.

Якщо це iPhone, його вміст вивчають, підключивши до комп'ютера. А власникам пристроїв на Android без їх відома встановлюють спеціальний шпигунський додаток, який аналізує вміст смартфона.

Додаток має назву BXAQ або Fēng cǎi. Програма збирає всі текстові повідомлення, історію дзвінків, списки контактів і додатків, нікнейми власника смартфона в соціальних мережах і навіть записи в календарі, а потім формує звіт і відправляє його на спеціальний сервер.

Крім цього, як з'ясували журналісти, додаток сканує гаджети на наявність одного з 73 тисяч файлів з «екстремістським контентом» — до нього відносяться, наприклад, записи «Ісламської держави», уривки з Корану, виступи Далай-Лами, креслення зброї і навіть треки японської метал-групи Unholy Grave, у якій є заборонена в Китаї пісня Taiwan: Another China, і книга «33 стратегії війни» американського письменника Роберта Гріна.

Судячи з усього, ПО має видалятися перед тим, як смартфон повернуть власнику. Тим не менше, деякі прикордонники забувають про це — саме так стало відомо про шпигунство за туристами. До слова, першими про збір даних повідомили мандрівники з Киргизстану. За їх словами, про те, що прикордонники збираються «злити» всю інформацію з телефонів, ніхто не попереджає.

Невідомо, як давно почалася ця практика і як саме використовуються зібрані дані. Імовірно, китайські спецслужби скачують вміст смартфонів, щоб в разі виникнення будь-яких підозр їм було в рази простіше знайти потрібну людину.

Влада Китаю поки ніяк не відреагували на публікації.

Зазначимо, що у китайській провінції Сіньцзян існує жорстка цензура та тотальний контроль мешканців. До прикладу, жителям Сіньцзяну ще у 2015 році почали відключати мобільний зв'язок за спроби скористатися «західними» месенджерами і іншими програмами, зокрема, Вотсап та Інстаграм.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
AFP
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду