День безпечного інтернету в Україні: як Мінінформполітики та «Google Україна» вчили кібербезпеки

День безпечного інтернету в Україні: як Мінінформполітики та «Google Україна» вчили кібербезпеки

11:13,
7 Лютого 2019
3268

День безпечного інтернету в Україні: як Мінінформполітики та «Google Україна» вчили кібербезпеки

11:13,
7 Лютого 2019
3268
День безпечного інтернету в Україні: як Мінінформполітики та «Google Україна» вчили кібербезпеки
День безпечного інтернету в Україні: як Мінінформполітики та «Google Україна» вчили кібербезпеки
До дня Дня безпечного інтернету Міністерство інформаційної політики України разом із «Google Україна» провели відкритий майстер-клас «Цифрові інструменти та можливості Google для безпечнішого інтернету».

Долучитися до нього можна було як онлайн, так і офлайн. За словами тренерки Антоніни Букач, дистанційно до проекту долучилися близько тисячі осіб, а ще шістдесят учасників безпосередньо приїхали на тренінг.

Для проведення майстер-класу використовувався сервіс Google Classroom. Як пояснила тренерка, при роботі зі змішаною аудиторією важливо додавати до тренінгу інтерактивні елементи та вправи, з якими зможуть працювати й ті, хто підключився до процесу через мережу, й ті, хто працює з тренером наживо. Окрім того, якщо користувач вдало виконує навіть найпростіші завдання, це додає йому впевненості у своїх силах та заохочує опановувати більше навичок, які допоможуть йому користуватися мережею безпечно.

Одна з частин тренінгу складалася з опитувань. Наприклад, учасників попросили обрати, які, на їхню думку, кіберзагрози є найбільшими, звідки вони дізнаються інформацію про цифрову безпеку, чи вважають вони себе обізнаними в цій тематиці, яких головних трьох правил треба дотримуватися, щоби користуватися інтернетом безпечно. Антоніна Букач розповіла для «Детектора медіа», що всі дані будуть уважно опрацьовані й використані для складання нових навчальних програм та майстер-класів. Їх також можна буде переглянути на сторінці Google Educator Group у соцмережах.  

Антоніна Букач, тренерка майстер-класу, сертифікована тренерка Google for Education.

Так, 83,2 % учасників майстер-класу зазначили, що стикалися з кіберзагрозами. Більшість респондентів (41,4 %) оцінила свій рівень грамотності з кібербезпеки на «трієчку». Лише 5,6 % поставили собі найвищу оцінку. Основними джерелами знань про кібербезпеку учасники назвали соціальні мережі, місце роботи, ЗМІ. Також опитування показало великий запит на онлайн-курси та вебінари про цифрову безпеку, оскільки так користувачі можуть вчитися у зручний для себе час та перебуваючи в будь-якому місці.

Користувачі, які підключилися до майстер-класу, проголосували й за три найбільш ефективні, на їхню думку, поради щодо кібербезпеки: подумай, перш ніж поширити; зупинися, перш ніж завантажити; використовуй надійний пароль. Тренерка також нагадала, що важливо контролювати свої налаштування облікового запису (в Google для цього є окрема сторінка «Центр безпеки») та читати умови використання сервісів, перш ніж клацнути «ОК». Крім того, на тренінгу учасникам пояснили основи роботи з Google Classroom та іншими інструментами, наприклад хмарним сховищем даних Google Drive та поштовим сервісом Gmail.

Учасники майстер-класу слухають вказівки тренера.  

Перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова розповіла, що цей майстер-клас був спрямований у першу чергу на вчителів шкіл та викладачів університетів, щоб вони потім могли навчити безпечного користування інтернетом своїх учнів та студентів.

«Головна мета, яку ми ставили, — освітня. Одним із завдань сталого розвитку суспільства є подолання цифрового розриву між людьми. Напевно, сьогодні немає жодної людини, яка б не користувалася або не чула про інтернет. За статистикою, станом на 1 січня 2019 року у світі приблизно чотири мільярди користувачів інтернету. Дані Європейської комісії показують, що в європейських країнах 51 % не знають про кіберзлочини або не відчувають кіберзагрози. Водночас 86 % європейців вважають, що ризик стати жертвою кіберзлочинців зростає. Це дані за 2018 рік. Тобто ми сьогодні маємо ситуацію, коли зростає використання інтернету, але зростає й загроза кіберзлочинності», — прокоментувала вона.

Майстер-клас, який міністерство реалізувало за підтримки «Google Україна», є лише тестовим. На основі даних та відгуків, зібраних на майстер-класі, в Мінінформполітики хочуть розвивати системніші та масштабніші проекти. Якими будуть ці проекти, в міністерстві обіцяють розповісти згодом.

Еміне Джапарова, перша заступниця міністра інформаційної політики України.

За оцінкою Еміне Джапарової, в Україні ситуація щодо кібербезпеки та обізнаності про кіберзагрози розвивається в межах світового тренду: користувачів стає більше, як і загроз.  «Нам треба не ховатися від відкритої комунікації про використання інтернету, а навчитися, як безпечно почуватися в мережі, як зберігати чистоту інформаційного простору», — зазначила вона.

Учасники майстер-класу також отримали посібники з цифрового громадянства й безпеки «Обачність. Пильність. Захист. Ввічливість. Сміливість». Його можна й безкоштовно завантажити в мережі. Тут зібрано уроки, які вчителі можуть проходити з учнями. В них пояснюються поняття особистої інформації, цифрового сліду, конфіденційності, шахрайства в мережі, створення безпечних паролів та містяться вказівки про доброзичливість в інтернеті.

Тренерка Антоніна Букач зазначає, що цього року до Дня безпечного інтернету заплановано багато заходів та активностей, які триватимуть увесь тиждень. Більше про них можна прочитати тут. «Суспільство зараз дуже опікується цими проблемами. Мабуть, працює усвідомлення — якщо не я, тоді хто? Всі намагаються допомогти змінити ситуацію на краще, — каже тренерка. — Якщо ми зараз не почнемо навчати, досліджувати, захищати, дотримуватися порад щодо безпеки, то далі діла не буде».

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду