Правоохоронці України, Бельгії та США ліквідували даркнет-платформу xDedic

Правоохоронці України, Бельгії та США ліквідували даркнет-платформу xDedic

17:47,
29 Січня 2019
3542

Правоохоронці України, Бельгії та США ліквідували даркнет-платформу xDedic

17:47,
29 Січня 2019
3542
Правоохоронці України, Бельгії та США ліквідували даркнет-платформу xDedic
Правоохоронці України, Бельгії та США ліквідували даркнет-платформу xDedic
Автори:
За даними міжнародного розслідування, darknet-ресурс xDedic створили і підтримували троє українців. На цьому електронному майданчику користувачі продавали та купували доступ до «зламаних» серверів. Ресурс устиг продати більше 70 тисяч паролів та логінів віддаленого доступу до серверів зі 170 країн світу.

Про це повідомляє офіційний сайт Кіберполіції України.

В інтернет-магазині xDedic продавали доступ до десятків тисяч компрометованих (зламаних) серверів потерпілих компаній та приватних осіб. Доступ до ресурсу можна було отримати через домени як у відкритій мережі, так і в Dark Web.

Хакери зламували доступ через протокол віддаленого робочого столу (RDP). Покупці та продавці торгували такими RDP серверами на цій платформі. Вартість кожного серверу складала від $6 тис. до понад $10 тис.

Розслідування щодо xDedic розпочалося в Бельгії в червні 2016 року. Бельгійці візуалізували інфраструктуру xDedic та отримали цифрові копії її найбільш важливих серверів. Проаналізувавши зміст цих серверів, вони ідентифікували адміністраторів в Україні. Паралельно тривало американське розслідування. Згодом бельгійські, українські й американські слідчі та прокурори почали співпрацю. Допомогу в конфіскації та блокуванні доступу надавали також німецькі правоохоронці.

24 січня відбулися обшуки в дев’яти локаціях в Україні, під час яких конфіскували декілька ІТ-систем і допитали трьох підозрюваних.

Цього ж дня доступ до xDedic було припинено відповідно до рішень американського суду, а складові кримінальної інфраструктури були конфісковані. Користувачі, які намагатимуться отримати доступ до домену xDedic, будуть перенаправлятися на урядову сторінку, на якій міститься пояснення, що цей онлайн магазин перейшов у режим офлайн.

Розслідування справи в Україні, Бельгії та США досі триває.

Нагадаємо, наприкінці грудня кіберполіція повідомила про ліквідацію майданчику поширення викраденої персональної інформації, який приносив хакерам приблизно $22 млн на рік. До документування групи хакерів були задіянні правоохоронці Домініканської Республіки, Індонезії, Іспанії, Франції та України.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду