У США назвали підозрюваного у витоку даних Центру кіберрозвідки ЦРУ Wikileaks

У США назвали підозрюваного у витоку даних Центру кіберрозвідки ЦРУ Wikileaks

18:20,
16 Травня 2018
2156

У США назвали підозрюваного у витоку даних Центру кіберрозвідки ЦРУ Wikileaks

18:20,
16 Травня 2018
2156
У США назвали підозрюваного у витоку даних Центру кіберрозвідки ЦРУ Wikileaks
У США назвали підозрюваного у витоку даних Центру кіберрозвідки ЦРУ Wikileaks
Автори:
Влада США встановила підозрюваного у витоку великого масиву даних Центру кіберрозвідки Центрального розвідувального управління ресурсу Wikileaks в 2017 році.

Ним став 29-річний Джошуа Адам Шульте (Joshua Adam Schulte), повідомила газета The Washington Post.

Пан Шульте до 2016 року працював у групі ЦРУ із розробки комп'ютерного коду для розвідки за іноземними супротивниками, але пішов звідти у приватний сектор.

Нагадаємо, торік у березні ресурс Wikileaks опублікував понад 8 тисяч документів та файлів, що відкривають подробиці інструментарію американського кібершпигунства. Згідно з документами, американська розвідка використовувала консульство США у Франкфурті в якості віддаленої бази для хакерського злому. Також оприлюднені дані свідчать про програму стеження в смартфонах iPhone, операційних системах Android і Windows й переговори про можливість переобладнання смарт-телевізорів на імпровізовані прилади для спостереження.

Попри те, що розслідування витоку даних триває вже багато місяців, прокурори досі не змогли висунути звинувачення підозрюваному. Зараз Джошуа Адам Шульте перебуває у в'язниці в Нью-Йорку за звинуваченням у володінні, одержанні та поширенні дитячої порнографії. Він не визнав себе винним.

Торік влада обшукала квартиру пана Шульте в Нью-Йорку. Вона вилучила персональне комп'ютерне обладнання, блокноти та рукописні нотатки. Але отримані відомості не стали достатніми доказами для висування звинувачення. Розслідування триває. Як повідомив прокурор Метью Ларош (Matthew Laroche), зараз зокрема розслідується, чи було в ході витоку використано технологію Tor, яка дозволяє інтернет-користувачу приховати своє місцезнаходження при передачі секретних даних.

Пан Шульте стверджував, що працюючи в ЦРУ, він повідомив про «некомпетентне керівництво та бюрократію» Генерального інспектора цього агентства, а також наглядовий комітет Конгресу США. За його словами, це створило йому образ  незадоволеного співробітника, а підозри пали на нього через то, що він був «єдиним, хто нещодавно залишив [інженерну групу ЦРУ] на поганих умовах». Джошуа Шульте також повідомив, що тоді планував провести відпустку в Мексиці, що могло посприяти враженню, що він хотів втекти з країни.

Підозрюваний запустив сайт, щоб зібрати гроші на свій захист і публікувати статті з критикою системи кримінальної юстиції в США.

На думку нинішніх та колишніх розвідників, цей витік даних ЦРУ Wikileaks став одним із найбільших в історії агентства, і приніс йому чи більше шкоди, ніж вчинений колишнім співробітником спецслужб США Едвардом Сноуденом (Edward Snowden). 

Нагадаємо, торік директор Центрального розвідувального управління Майк Помпео (Mike Pompeo) назвав WikiLeaks «недержавною ворожою розвідувальною службою», на яку має вплив у тому числі Росія.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду