Компанія Yandex вперше розповіла, які дані користувачів цікавлять російські спецслужби

Компанія Yandex вперше розповіла, які дані користувачів цікавлять російські спецслужби

16:04,
26 Жовтня 2020
2636

Компанія Yandex вперше розповіла, які дані користувачів цікавлять російські спецслужби

16:04,
26 Жовтня 2020
2636
Компанія Yandex вперше розповіла, які дані користувачів цікавлять російські спецслужби
Компанія Yandex вперше розповіла, які дані користувачів цікавлять російські спецслужби
Автори:
Спецслужби найбільше цікавлять користувачі «Яндекс.Пошти» і «Яндекс.Таксі».

Компанія «Яндекс» вперше розкрила статистику запитів на передачу інформації про своїх користувачів на вимогу російських органів державної влади. За даними звіту, за перше півріччя 2020 року «Яндекс» отримала 15,3 тисячі запитів. Про це повідомляє «Медуза”.

Як повідомили в компанії, «Яндекс» надала відповіді на 12,9 тисячі звернень, але у 2,4 тисячі випадках відмовилася це зробити. 

Найбільше запитів на видачу даних стосуються «Яндекс.Пошти» і «Яндекс.Паспорт» («Яндекс.Паспорт» - це сервіс для управління акаунтом на «Яндексі», в ньому зберігаються всі основні дані користувача: ім'я та прізвище, номер телефону, відомості про прив'язані банківські картки, історію входів в обліковий запис тощо, - Mediasapiens). За пів року компанія отримала 8,8 тисячі звернень від держорганів щодо цих сервісів.

На другому місці за кількістю запитів «Яндекс.Таксі». За пів року держоргани направили 5,2 тисячі звернень з проханням надати дані з цього сервісу, компанія передала інформацію по 4,1 тисячі з них. Запити стосуються як інформації про водіїв, так і про пересування пасажирів.

Щодо інших сервісів компанії, то по них «Яндекс» отримала 1,2 тисячі запитів.

Однак в компанії не пояснили, чому почали випускати звіти про прозорість (transparency report) саме зараз. Однак пообіцяли, що будуть публікувати звіти кожні  пів року.

Як відомо, видавати відомості про користувачів російські компанії повинні за законом. Правоохоронні органи в рамках оперативно-розшукової діяльності можуть запросити інформацію, а компанія повинна її надати.

Серед великих російських інтернет-компаній «Яндекс» першим опублікував подібний звіт. Раніше це робив тільки сайт для ІТ-фахівців «Хабр». Компанія опублікувала свій звіт в лютому 2020 року, він містив статистику запитів держорганів з 2013 року. За 2013-2018 роки «Хабр» задовольнив 30 запитів влади, два з яких оскаржив, а ще дев'ять відхилив. У 2019 компанія отримала 14 запитів, в основному від МВС і Роскомнагляду.

Як відмічає «Медуза», великі іноземні інтернет-компанії свої transparency report публікують давно і регулярно - першою в 2010 році став Google. У своєму останньому звіті, за друге півріччя 2019 року, компанія повідомила, що до неї надійшли 81,7 тисячі запитів від держорганів з усього світу на надання даних користувачів. Найбільше запитів надійшло від держорганів США - 26,1 тисячі.

Також звіти про прозорість публікують компанії Facebook, Apple та ByteDance, якій належить соцмережа TikTok.

Нагадаємо, у Росії офіційно розблокували Telegram після двох років безуспішних спроб заблокувати месенджер.

Фото: searchenginejournal.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду