Розробник додатка Reface App: «Мета використання нашої програми – це креатив і фан»

Розробник додатка Reface App: «Мета використання нашої програми – це креатив і фан»

16:52,
3 Вересня 2020
6240

Розробник додатка Reface App: «Мета використання нашої програми – це креатив і фан»

16:52,
3 Вересня 2020
6240
Розробник додатка Reface App: «Мета використання нашої програми – це креатив і фан»
Розробник додатка Reface App: «Мета використання нашої програми – це креатив і фан»
Український додаток Reface App підкорює світ. За якою технологією він працює та чим вона відрізняється від глибинних фейків, Mediasapeins розповів засновник компанії RefaceAI Роман Могильний.

Наприкінці серпня додаток Reface App українських розробників, який замінює обличчя на гіфках та відео, зайняв перше місце в американському AppStore. Додаток випередив TikTok, Netflix, Hulu, Disney+ та низку інших. На сьогодні додаток завантажили 33 млн разів. Серед його користувачів – Ілон Маск, Брітні Спірз, Майлі Сайрус, Снуп Дог, Джон Легенд, Кріс Браун. Також додаток часто використовують інфлюенсери в соцмережах.

Reface (раніше називався Doublicat) – це один з проєктів українського стартапу RefaceAI. Його у 2011 році заснували випускники Києво-Могилянської академії Роман Могильний, Олесь Петрів і Ярослав Бойко. Згодом до них приєдналися Дмитро Швець, Іван Алцибєєв, Денис Дмитренко та Кирило Сигида.

Спершу компанія, заснована могилянцями, мала назву Neocortex і займалась машинним навчанням, а саме розпізнаванням текстового та відеоконтенту.

Засновники компанії RefaceAI:  Роман Могильний, Олесь Петрів і Ярослав Бойко,  Швець, Іван Алцибєєв, Денис Дмитренко та Кирило Сигида

Два роки тому один із замовників запропонував компанії розробити алгоритм для заміни облич на фотографіях. Команда вперше зіткнулася з цією технологією і побачила в цьому перспективну нішу. Так народився додаток Reflect, який замінював обличчя людей на фото на інші обличчя. Потім команда розробила додаток Doublicat, який уже дозволяв замінювати обличчя на відео. Згодом додаток разом з компанією перейменували на Reface.

Нині компанія RefaceAI продовжує розвивати технологію заміни облич на фото або відео. Mediasapeins поспілкувався з генеральним директором (СЕО) RefaceAI Романом Могильним про технологію, яка лежить в основі додатку, а також чим вона відрізняється від технології створення глибинних фейків (deepfake).

— Романе, яка технологія лежить в основі Reface? Як вона працює?

— Reface робить face-swap (заміну обличчя. – Ред) за лічені секунди, потрібне лише одне селфі. Вже незабаром технологія працюватиме у режимі реального часу на телефоні. На відміну від deepfake-підходів, де під кожну особу потрібно тренувати окрему мережу, ми створили одну універсальну нейромережу для заміни всіх можливих людських облич.

Наша технологія здатна змінювати риси обличчя, маючи всього одне фото, яке спеціальним чином перетворюється на face embeddings (вбудовування обличчя. – Ред.). Це анонімізований набір чисел, який описує риси обличчя людини, що виділяють його серед інших людей.

Для досягнення реалістичності зображення ми використовуємо передові методи машинного навчання, які включають GAN (generative adversarial network) — єдину на сьогоднішній день технологію, здатну досягти високої роздільної здатності при генерації зображень.

Додаток Reface зараз активно використовують інфлюенсери. Хто ще є активним користувачем вашого додатку?

— Reface завантажили уже понад 33 мільйонів користувачів і серед них такі світові зірки, як Брітні Спірз, Майлі Сайрус, Снуп Дог, Джон Легенд, Кріс Браун, Дуа Ліпа та зірка Netflix Боббі Браун. Зараз стартап співпрацює з бізнесами для промопродуктів, рекламних кампаній, відеоігор. У цілому технологію заміни облич на базі штучного інтелекту можна використовувати для кіноіндустрії, стримінгових сервісів та в рекламі.

Зараз соціальні мережі, у тому числі Facebook, заявляють про боротьбу з deepfake. Як ви ставитесь до цього?

— Ми підтримуємо боротьбу з deepfake.

Чи можна створити фейкове відео за допомогою Reface? Чи задумувались ви над цією проблемою? Якось плануєте протистояти поширенню фейків?

— З точки зору підходу до використання технології, Reface App за своєю суттю відрізняється від deepfake. Ми використовуємо наші технології лише для розважального контенту та приділяємо багато уваги якості та суті контенту, який ми пропонуємо користувачам. Ми не підтримуємо створення deepfake та заохочуємо інших використовувати технологію заміни обличчя лише в хороших цілях.

Найвідоміші приклади deepfake були використані для маніпуляції. Але такі відео створюються тижнями, а працюють над ними не звичайні інтернет-користувачі, а люди зі знанням машинного навчання та відеообробки. Ризик існує, але зараз весь світ працює над визначенням deepfake, а Facebook та Google дотримуються жорсткої політики. Виняток – використання технології з метою створення пародійного контенту, що й робить RefaceAI.

У Reface Аpp заміна облич відбувається лише в наданих відео. Також буде створено інструмент, аби визначати, чи відео або зображення було створено за допомогою нашого додатку, і запобігти використанню нашої технології в негативних цілях. Також розробляємо цифрову вотермарку – її неможливо буде прибрати з відео або затерти, як звичайний логотип.

RefaceAI відповідально підходить до вибору контенту й надання доступу до технології. Мета використання програми та інших продуктів – креатив і фан.

Які подальші плани вашої компанії? Як ви плануєте розвивати додаток?

— Ми б хотіли побудувати із цього щось більше, цілу екосистему. Прагнемо створити продукт світового класу і власну платформу. Тому вже зараз працюємо на Reface Studio – це професійний інструмент заміни облич для творців контенту.

Слоган нашої компанії – «Everyone can be anyone» («Кожен може бути будь-ким»). Він значною мірою передає суть того, як можна використовувати технологію. Ми плануємо перетворити додаток на платформу, в основі якої лежить персоналізація контенту.

Останніми роками ми спостерігаємо вибух використання соціальних мереж, вплив інфлюенсерів та творців контенту і факт того, що просто створювати контент недостатньо. Він повинен бути унікальним, креативним та персоналізованим – від стікерів і масок у соціальних мережах до фільмів та ігор, де головним героєм може бути глядач. І досягти всього цього допоможе саме наша технологія.

Доказ цього ми бачимо в тому, яким віральним став наш додаток Reface – 65% контенту з додатку поширюється в соціальних мережах. Багато стартапів зі Східної Європи намагалися пройти цей шлях, але ми б хотіли стати першими, кому таки вдалося створити зі свого продукту щось більше, ніж іще один фановий додаток.

Яким ви бачите подальший розвиток технології загалом?

— Ринок, на якому ми зараз працюємо – зовсім новий. Тому те, що і як ми зараз робимо, допомагає цей ринок формувати. Можливостей для розвитку технології безліч – від щоденного використання персоналізованого контенту в спілкуванні до масового використання в індустрії розваг (у кіновиробництві, іграх, соціальних медіа). Ця технологія надає просто безмежні можливості генерувати персоналізований контент і змінить уявлення про те, як інфлюенсери й зірки можуть взаємодіяти зі спільнотами фанів.

Найближчим часом компанія представить нові продукти і нові механіки роботи з контентом, які будуть суперновинками на ринку. Ми будемо розвивати кожен з наших продуктів для різних категорій юзерів і в кінцевому рахунку створимо власну платформу для персоналізації контенту.

Ми віримо, що широкий доступ до синтезованих засобів масової інформації збільшить емпатію та креативність людства, створить нові підходи до того, як ми творимо та споживаємо контент.

Наші продукти створені лише для розваги, і ми не підтримуємо використання технології в негативних цілях.

Фото: RefaceAI, ain.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду