Росія пожалілася в ООН на українську відеогру за «прославлення нацизму»

Росія пожалілася в ООН на українську відеогру за «прославлення нацизму»

20:15,
28 Травня 2020
57099

Росія пожалілася в ООН на українську відеогру за «прославлення нацизму»

20:15,
28 Травня 2020
57099
Росія пожалілася в ООН на українську відеогру за «прославлення нацизму»
Росія пожалілася в ООН на українську відеогру за «прославлення нацизму»
Стратегії, у якій гравець може керувати військами Третього рейху, також присвятили половину випуску пропагандиського шоу «60 минут».

Постійне представництво Росії при Організації об’єднаних націй 26 травня закликало верховного комісара ООН з прав людини відреагувати на вихід української відеогри Strategic mind: Blitzkrieg, повідомляє російська пропагандистка інформаційна агенція ТАСС. Дипломати РФ вважають, що «Украинская компьютерная игра "Strategic mind: blitzkrieg" прославляет нацизм и международных преступников, осужденных Нюрнбергским трибуналом» та закликають «Верховного комиссара ООН по правам человека и специальные процедуры СПЧ отреагировать на этот вопиющий факт».

Strategic mind: Blitzkrieg — це покрокова стратегія української студії Starni Games, у якій гравець може взяти на себе роль командувача арміями нацистської Німеччини. Події гри розгортаються в альтернативній історії і після однієї з місій включають, наприклад, парад нацистів на Червоній площі:

Варто зазначити, що Blitzkrieg — це друга частина серії Strategic mind, у межах якої раніше вже можна було «пройти» Другу світову за США та Японію.

Крім російських дипломатів, гра української студії зацікавила також шоу «60 минут» на каналі «Россия 1». Гості програми обговорювали стратегію практично півгодини, жаліючись на реабілітацію, пропаганду та навіть героїзацію нацизму в Україні. «Ты попробуй сегодня на Украине покритикуй Бандеру или тему Шухевича. Ты получишь по самое не балуйся. От кого? От нацистов же! Нацисты создают программы компьютерные, нацисты управляют государством, нацисты пропагандируют нацизм», — стверджував «політолог» Михайло Маркелов.

Особливо сильно росіян зачепив парад нацистів на Червоній площі. Ведучий жартував, що поруч із Гітлером на мавзолеї слід було поставити Бандеру. І переконував, що гра «оскверняет» парад, а отже, порушує російські закони. Також у програмі обурювалися, що YouTube та Facebook не блокують контент по грі, в якій «Гитлер победил в войне».

А ось відео реального параду в Москві 1 травня 1941 року, на якому присутні нацисти (парад відбувся ще до початку війни гітлерівської Німеччини з СРСР):

Крім шоу «России 1», українській грі присвятили ще кілька онлайн-публікацій. Наприклад, видання «Взгляд» помітило: «Ее можно приобрести и в России, по цене 1499 рублей. Возможно, это лишь совпадение, но даже ценник напоминает тут о нацизме». «Экспресс газета» процитувала російського сенатора Франца Клінчевіча: «Это уголовно наказуемое деяние. Поэтому те люди, которые будут продвигать такую игру, будут незамедлительно подвержены уголовному преследованию».

Ситуацію вже встиг прокоментувати керівник української студії Starni Games Ігор Тимошенко. Він пожалівся, що після резонансу в російських ЗМІ команда втратила доступ до своєї сторінки на Youtube, а Facebook видалив один із їхніх роликів. При цьому розробник переконує, що гра зображає нацистських лідерів як «негативних персонажів, що віддають злочинні накази». А вся заборонена законом нацистська символіка у творі замінена іншими зображеннями.

Гравці оцінили Blitzkrieg краще, ніж російські політики. Наразі в гри 85% позитивних рецензій

Нагадаємо, що це вже далеко не перша подібна історія з відеоіграми в Росії. Раніше «Россия 24» звинувачувала Metro:Exodus (теж зроблену українцями за мотивами російської книги) у русофобії. Call of Duty: Modern Warfare не вийшла у Росії на PlayStation через буцімто спробу скомпрометувати дії російських військ у Сирії. Ремастер Call of Duty: Modern Warfare 2 на з’явився у російському PSStore через місію з розстрілом росіян. А ще російські комуністи вимагали заборонити гру Sex with Stalin. Задля справедливості варто також згадати, що минулого року і в Україні ледь не заборонили Mortal Kombat через радянську символіку на альтернативному костюмі однієї з героїнь.

Зазначимо, що альтернативна історія, у якій нацисти перемагають у Другій світовій війні, — це дуже популярна сюжетна концепція. Роман Філіпа Діка «Людина у високому замку» на цю тему отримав премію Г’юґо. Ігри серії Wolfenstein в аналогічному сетингу вважаються відеоігровою класикою. У шведській грі Hearts of Iron IV 2016 року ви теж можете привести нацистську Німеччину до світового володарювання. А в RedAlert, навпаки, завоювати США силами Радянського Союзу. Імовірно, це все не проблема для російської пропаганди, поки такі ігри не роблять українці.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
JC
01:56 / 31.05.2020
Вы конченные, эта игра пропагандирует нацизм
Семюель
10:31 / 30.05.2020
Країна у якій гра зроблена - це останнє на що я дивлюсь. Якщо гра цікава, то мені все одно, хоч вона російська, хоч українська, хоч уругвайська
Віва
00:27 / 30.05.2020
Семюель. Те ким я працював в ігровій індустрії немає значення. Щоб зрозуміти, що агресивні ігри погано впливають на психіку, не обовязково писати код, бо програмування нічого спільного не має з бізнес логікою, це так тобі на замітку. Мій нікнейм, моя справа, але якщо хтось вирішив собі пожартувати, нехай буде готовий, що його жарт не зайде. Особливо політичні жарти не заходять. Я вже зрозумів що аудиторія тут така. Проектував на Юніті, це так щоб зрозуміло ьуло, але крім того писав Гейм логіку і знаю ціль створення ігор...визвати емоції. А емоції різне з людьми роблять. Тож робіть висновки. П.с. якщо хтось вирішить ще щось пожартувати, не тратьте час, жартуйте в своєму колі оточення. Я висловив свою думку.
Деніс
00:11 / 30.05.2020
Семюель,Тому що Росія спочатку напише, а потім подумає.
Семюель
00:09 / 30.05.2020
Країна у якій гра зроблена - це останнє на що я дивлюсь. Якщо гра цікава, то мені все одно, хоч вона російська, хоч українська, хоч уругвайська
Семюель
00:06 / 30.05.2020
Деніс, мені теж цікаво. Чому тоді не засуджують Stalker, хоча він теж українскький?
Деніс
00:05 / 30.05.2020
яка різниця що гра вийшла в Україні? У світі і в Росії теж є ігри схожі на Strategic Mind: Blitzkrieg.
Семюель
23:54 / 29.05.2020
Чекаю коли помітять мою помилку і назвуть "школотою"
Семюель
23:53 / 29.05.2020
І на ВВС не наїзджай. Він же лише пожартував про Зілінського. А яущо б він сказав "Путін"? Чи "Мономах"?
Семюель
23:51 / 29.05.2020
Віва, розробник Ти наш, просвятитель, скажи будь ласка, на якому ядрі Ти працював? Чи Ти писав чистий код? Може, Ти був дизайнером чи сценаристом?
Семюель
23:48 / 29.05.2020
Віва, доречі, як син Володимира сина Володимира кажу що на українській не Віва а Вова. Хоча якщо тебе справді звати Вілодимир, то вибачаюсь(я лише жартую, не сприймай це всерйоз)
Семюель
23:43 / 29.05.2020
Віва, ти ще просто в Postal 2 не грав, там вапшче капець. "Чи мало людей які грали в GTA потім чинили беззаконня"... Чи мало людей, які дивился новини потім чинили беззаконня? Чи мало людей які читали газети потім чинили беззаконня? Чи мало людей, яі вдихнули повітря потім чинили беззаконня? Друже мій, якби GTA не було б, то було б не гірше. Дуже багато людей замість того щоб зриватися на людях у реальному житті йдуть за свій комп'ютер і зриваються на попрошу зауважити, лише імітації людей.
Семюель
23:36 / 29.05.2020
От же пропагандони
Віва
22:11 / 29.05.2020
ВВС...до тебе кажу...не все що суперечить твоїм переконанням - називається Зелінський. Петро...я про російські забавки не кажу...я кажу загалом про такі забавки. Те що в тебе проблеми з ненавистю до росіян...це твоя патологія. Я вважаю всі ігри які пропагують агресію - поганим варіантом для молоді, бо маю досвід в їх розробці, знаю що таке ігровий продукт. А ти, якщо маєш щось проти, намагайся побачити трошки більше ніж кацапа і російської агресії. Я вже того наслухався і воно реально змахує на манію. Повторюсь, не все що погане є російським, але і в росії є свої криті люди. Не від прапора це залежить. Скоріше від переконань і характеру. Власне такі ігри і вживляють дурні переконання в молоду голову.
Петро
18:38 / 29.05.2020
Такіх ігр, де можна грати за німців у 2 світовій - куча: противостояніє,в тилу врага, sudden strike , до речі російські ігри, модна грати за японців, за італійців.... А тут зібралися імбіцили шо компютера ні разу не включали, і розмірковують про погану гру яку придумали українці, бо повелися на кацапську пропаганду..ну то не від великого розуму...
Ввс
16:29 / 29.05.2020
Віва. Часом не зілінскій?
Богдан
14:32 / 29.05.2020
Дожились уже,на земле 2021 век.А мы будем обсуждать какие-то игры,вы блядь сами сделайте какую-то игру,а потом судите кого хотите.
Віва
13:08 / 29.05.2020
І ще дивно людям. Якщо Росія пожалілась це що значить що це погано? Всі алекватні люди зрозуміють, що кожна гра створена, щоб зацікавлювати. Чи мало людей, які грали в ГТА потім чинили беззаконня. А тут я бачу українці пішли далі. А місій там часом із Освенцимом немає? Скажім вбити 100 дітей за пять хвилин? Вибачаюсь за такий приклад але ті хто створили таку гру, мають бути наказані по закону. Ти можеш воювати проти фашизму в грі, але за нацистів, героїв гри..це трохи занадто. Враховуючи що зараз всякі журналюги зараз зігують в прямому ефірі а молодь не встидається називати себе аріями. Підтримую критику тої гри.
Андрійко
08:02 / 29.05.2020
Якщо граєш - значить подобається, з'являється бажання виграти, перемогти. І якщо в цей час ти - віртуальний головнокомандувач 3-го рейху, то в тебе з'являється бажання його перемоги і знищується неприйняття нацизму. Це дійсно неприпустимо. Так, саме в нас, на реально бехконтрольній, недбало керованій території могло таке з'явитись. Тут, саме тут, де давно відомих "перевертнів в погонах" починають частково зливати лише після набуття розголосу оборудок їхніх колег.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду