Twitter заборонив публікувати анімовані PNG-картинки через шкоду хворим на епілепсію

Twitter заборонив публікувати анімовані PNG-картинки через шкоду хворим на епілепсію

10:49,
24 Грудня 2019
2936

Twitter заборонив публікувати анімовані PNG-картинки через шкоду хворим на епілепсію

10:49,
24 Грудня 2019
2936
Twitter заборонив публікувати анімовані PNG-картинки через шкоду хворим на епілепсію
Twitter заборонив публікувати анімовані PNG-картинки через шкоду хворим на епілепсію
Автори:
У компанії вважають, що зловмисники можуть атакувати користувачів з підвищеною чутливістю до рухомих і мерехтливих зображень, в тому числі хворих на епілепсію. Епілептичний напад може бути спровокований рядом факторів зовнішнього середовища, наприклад, мерехтливим світлом.

У Twitter заборонили завантажувати анімовані картинки формату APNG, оскільки вони можуть викликати небезпечні для здоров'я і життя людини напади. Про це йдеться у офіційному акаунті компанії.

Як з'ясувалося, через програмну помилку платформи Twitter, потенційна жертва не зможе уникнути перегляду подібного контенту, навіть якщо правильно налаштувала свій обліковий запис. У компанії сподіваються, що таке нововведення допоможе убезпечити людей з числа користувачів Twitter, які страждають на епілепсію. Важливо відзначити, що заборона стосується тільки розміщення нових твітів, видаляти зображення з наявних твітів не планується.

Згідно з заявою Twitter Support, розробники платформи недавно виявили помилку, яка дозволяла обійти установки автоматичного контенту в разі завантаження файлів з анімованими PNG, а також допускала поява відразу декількох таких зображень в одному твіті. Таким чином, навіть якщо користувач Twitter у налаштуваннях облікового запису цілеспрямовано відключить функцію автоматичного відтворення, він все одно зможе побачити відеоряд в спеціально підготовленому повідомленні, до якого прикріплений анімований PNG-файл — відтворення почнеться без будь-якого попередження. При цьому з файлами іншого популярного формату — GIF (Graphics Interchange Format) — такий «фокус» не проходить.

У Twitter вважають, що наявність подібної уразливості дає зловмисникам можливість атакувати користувачів з підвищеною чутливістю до рухомих і мерехтливих зображень, в тому числі хворих на епілепсію. Як відомо, епілептичний напад може бути спровокований рядом факторів зовнішнього середовища, наприклад, мерехтливим світлом.

Крім того, як відзначають представники сервісу, текстове повідомлення з великою кількістю анімацій може негативно позначатися на продуктивності як додатків Twitter, так і пристроїв в цілому.

Побоювання керівництва Twitter не можна назвати абсолютно безпідставними, пише The Verge. У листопаді 2019 року група інтернет-тролів атакувала офіційний акаунт американської некомерційної організації Epilepsy Foundation. Тролі масово публікували твіти, що містять відеоряд з ефектами швидко мерехтливого світла, а також використовували хештеги (мітки) з назвою організації.

Число постраждалих в результаті атаки залишається невідомим, проте раніше повідомлялося, що організація передала дані підозрованих у атаці до правоохоронних органів.

Як зазначає видання The Verge, в світовій судовій практиці існують прецеденти визнання анімованих зображень знаряддям злочину. Наприклад, таким у 2016 році присяжні суду Техасу визнали  GIF-файл, який містить зображення зі стробоскопічним ефектом. Справа стосувалася жителя штату Меріленд Джона Рейна Рівеллі (John Rayne Rivello), який був затриманий після того, як відправив журналісту видання Newsweek Курту Айхенвальду (Kurt Eichenwald), що страждає на епілепсію, GIF-зображення з стробоскопічним ефектом. У того дійсно стався напад, який міг призвести до смерті.

Нагадаємо, недавно гендиректор Twitter демонстративно відписався від Цукерберга.

Крім того, хакери опублікували в акаунті засновника Twitter повідомлення з расизмом та погрозами.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду