Facebook запустить програму протидії дезінформації в Україні у 2020 році

Facebook запустить програму протидії дезінформації в Україні у 2020 році

18:10,
13 Грудня 2019
11420

Facebook запустить програму протидії дезінформації в Україні у 2020 році

18:10,
13 Грудня 2019
11420
Facebook запустить програму протидії дезінформації в Україні у 2020 році
Facebook запустить програму протидії дезінформації в Україні у 2020 році
У першій половині 2020 року Facebook запустить в Україні фактчекінгову програму та позначатиме маніпуляції у стрічці новин.

Про це, відповідаючи на питання журналіста «Детектор медіа», заявила менеджерка з публічної політики щодо України у Facebook Катерина Крук під час форуму «Основні виклики свободи слова в Інтернеті: український та світовий контекст».  

«Ми зараз готуємося до розширення глобальної програми протидії дезінформації в Україні. У нас є система, яка відпрацьована у світі — це програма під назвою Тhird-party fact-checker. Ми співпрацюємо із локальними фактчекінговими організаціями, які допомагають нам перевіряти контент. Це працює за кількома принципами — звичайно, ми використовуємо machine learning і просимо фактчекерів перевірити наші внутрішні передбачення щодо того, яка інформація або з яких сайтів може бути маніпулятивною. Також вони самі можуть моніторити і надсилати інформацію нам», — зазначила Катерина Крук.

За її словами, Facebook має 46 глобальних партнерів, які займаються перевіркою інформації, але партнерів в Україні поки нема. 

«У нас є потенційна співпраця, але ще не підписаний контракт і, відповідно, ми готуємося на 2020 рік, щоб запустити цю програму в Україні», — сказала Крук.

Перевірку інформації компанія довіряє іншим організаціям, бо не має технічної можливості набрати штат експертів, щоб робити це самостійно. Катерина Крук зазначила, що Facebook не втручатиметься у роботу локальних фактчекерів.

Facebook також візуально виділятиме у стрічці інформацію, яка має ознаки маніпуляцій. 

«Інший рівень, над яким ми зараз працюємо, — це технічне позначення того, як люди можуть бачити у своїй стрічці новин потенційну маніпулятивну інформацію. Коли в нас буде локальний фактчекінг, який зможе перевіряти інформацію, ми відповідним чином будемо графічно виділяти її і попереджати людей, що вона може бути маніпулятивною, давати їм контекстну інформацію або посилання на статтю, яка розвінчує певний міф», — зауважила Катерина Крук.

Як повідомляв MediaSapiens, на початку грудня цього року адміністратори соцмережі Facebook вперше додали примітку під постом сингапурського новинного сайту States Times Review про те, що в ньому вказана неправдива інформація. Це зробили після того, як уряд поскаржився на пост місцевого ЗМІ.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Главком
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду