Нейромережу навчили малювати план квартири і розставляти в ній меблі

Нейромережу навчили малювати план квартири і розставляти в ній меблі

13:21,
5 Серпня 2019
7855

Нейромережу навчили малювати план квартири і розставляти в ній меблі

13:21,
5 Серпня 2019
7855
Нейромережу навчили малювати план квартири і розставляти в ній меблі
Нейромережу навчили малювати план квартири і розставляти в ній меблі
Автори:
Розробник з Франції оприлюднив алгоритм, за яким навчив нейромережу створювати план приміщення. Скористатись онлайн-версією проекту може кожен.

Французький розробник навчив нейромережу створювати плани приміщень і розставляти в них меблі. Автор виклав у публічний доступ як опис алгоритму, так і його онлайн-версію, спробувати яку може вільно будь-хто.

Одна з завдач в області обробки зображень за допомогою алгоритмів нейромереж  — так зване міждоменне перетворення об'єктів (image-to-image translation). Вона полягає в тому, щоб поміняти стиль картинки, змінити час доби на знімку або ж провести інше перетворення зображення, залишивши при цьому його основну суть. У 2017 році такі алгоритми отримали відносно велику популярність завдяки алгоритму pix2pix, здатному перетворювати чорновики картин користувача у фотореалістичні портрети, пише InternetUA.

Розробник Станіслас Шайю (Stanislas Chaillou), випускник Федеральної політехнічної школи Лозанни і Гарвардської школи дизайну, використовував принцип pix2pix, щоб малювати плани приміщень. Алгоритм, який був створений ним у процесі роботи над магістерською дисертацією, являє собою конвеєр, що складається з трьох окремих моделей pix2pix, навчених на різних даних.

Схема роботи алгоритму

Перша модель створює так званий «слід» від будівлі — його вертикальну проекцію. Вона була навчена на даних про будівлі в Бостоні з геоінформаційної системи.

Друга модель бере контур будівлі, отриманий в результаті роботи першої моделі, але також вимагає участі користувача: він має нанести на план вікна і вхід. Після цього нейромережа сама розмічає на плані приміщення, стіни і отвори між ними. Крім того, вона також ділить створені їй приміщення на типи, заливаючи їх відповідним кольором. Цю модель розробник навчив на понад 800 розмічених планах квартир.

Третя модель бере кольоровий план квартири й наносить на нього меблі, причому відповідну типам кімнат. Приміром, вона не розташує у ванній кімнаті великий обідній стіл. Як і попередні алгоритми, цю модель навчили на парах вихідних і кінцевих зображень, проте програміст не уточнив, звідки він узяв ці дані.

 

План квартири автора замітки в поданні нейромережі

Для демонстрації роботи алгоритму Шайю розмістив на своєму сайті онлайн-версію алгоритму. Вона дозволяє самому намалювати контури квартири і позначити на ній вхід та вікна, після чого алгоритми намалюють на плані кімнати і меблі. Проте якість одержуваного врешті зображення досить низька, особливо меблів.

Нагадаємо, штучний інтелект навчили знаходити фейкові новини.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду