У МОЗ дозволять перевіряти ліки через смартфон

У МОЗ дозволять перевіряти ліки через смартфон

16:13,
26 Липня 2019
2480

У МОЗ дозволять перевіряти ліки через смартфон

16:13,
26 Липня 2019
2480
У МОЗ дозволять перевіряти ліки через смартфон
У МОЗ дозволять перевіряти ліки через смартфон
Автори:
На упаковках медикаментів буде штрих-код, який можна відсканувати. Також планується запуск мобільного додатку для перевірки ліків.

З вересня 2019 року на ліках в Україні почнуть з'являтися штрих-коди, які дозволять перевіряти оригінальність препаратів. Це стане можливим завдяки тому, що 24 липня Кабмін ухвалив постанову, яка дає старт масштабній боротьбі з підробленими ліками.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Медикаменти матимуть спеціальний 2D-код. Його будуть наносити на упаковку в поцесі виробництва ліків. Потім дані про препарат будуть заносити у єдину державну систему.

Це дозволить споживачам перевіряти покупки на оригінальність, відповідність термінів застосування і норм по ввезенню в країну, пишуть у МОЗ.

Після сканування на екрані смартфона з'явиться інформація про конкретний лікарський засіб. Можна буде перевірити, зокрема, чи не є препарат фальсифікованим, простроченим або завезеним в країну з порушенням норм.

Таке кодування дозволить державі відстежувати весь ланцюжок постачання ліків — від виробництва або імпорту до продажу в аптеці, і своєчасно реагувати на порушення.

Усі транзакції будуть включені в загальну базу даних, включаючи серію ліків і дату виробництва. Код можна буде просканувати в спеціальному додатку, яке планують випустити до кінця року. Відзначається, що вже зараз такі штрих-коди є на багатьох імпортних ліках і ряді місцевих.

«Нині майже всі іноземні препарати, що продаються в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармкомпанії вже придбали необхідне обладнання і кодують свої ліки. Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Наразі цей додаток розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Очікується, що він стане доступним наприкінці року», — пишуть на сайті Міністерства.

Раніше в Україні створили безкоштовний додаток для виклику лікаря.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
МОЗ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду