Петицію про присвоєння Ірині Фаріон звання Героя України має розглянути нагородна комісія МОНу

Петицію про присвоєння Ірині Фаріон звання Героя України має розглянути нагородна комісія МОНу

12:15,
19 Вересня 2024
418

Петицію про присвоєння Ірині Фаріон звання Героя України має розглянути нагородна комісія МОНу

12:15,
19 Вересня 2024
418
Петицію про присвоєння Ірині Фаріон звання Героя України має розглянути нагородна комісія МОНу
Петицію про присвоєння Ірині Фаріон звання Героя України має розглянути нагородна комісія МОНу
Прем’єр-міністр відповів на електронну петицію до уряду.

Петицію з пропозицією присвоїти Ірині Фаріон звання Героя України посмертно розглянуть на засіданні нагородної комісії Міністерства освіти і науки України. Про це йдеться у відповіді на петицію, наданій прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

«Відповідно до Закону України "Про державні нагороди України" звання Герой України є вищим ступенем відзнаки в Україні. Звання Герой України присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення», — зазначив Денис Шмигаль.

У відповіді прем’єр-міністр повідомив, що висувати кандидатуру на присвоєння звання Герой України мають за місцем роботи. Цього вимагає Статут висунення кандидатури до присвоєння Героя України, затверджений указом президента «Про звання Герой України».

Відповідно до нього, учасники трудового колективу мають звернутися з ініціативою до органу чи організації вищого рівня.

Тим часом визначені органи, зокрема Міністерство освіти і науки, надсилають подання Президентові України. Саме він має необхідні повноваження для того, щоб присвоїти звання Герой України своїм указом.

Уточнимо, петиція, опублікована на сайті уряду 24 липня, із закликом надати посмертно мовознавиці та громадській діячці Ірині Фаріон звання Героя України, набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів 5 вересня.

Її автор Михайло Шевелюк зазначав, що Ірина Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії РФ.

«З огляду на її багаторічну суттєву наукову, просвітницьку, педагогічну, політичну діяльність, спрямовану на укріплення статусу державної мови та самої державності України, ми, що нижче підписалися, просимо присвоїти Фаріон Ірині Дмитрівні звання Герой України (посмертно)», — йдеться у петиції.

Як відомо, Ірина Фаріон — українська мовознавиця, освітянка, політична та громадська діячка, мовна активістка, публіцистка та блогерка. Докторка філологічних наук, професорка, народна депутатка України VII скликання у 2012–2014 роках, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань науки і освіти у 2013 році. Членкиня  Політради ВО «Свобода», до якої долучилася у 2005 році.

Нагадаємо, 19 липня у Львові на вулиці Масарика скоїли замах на Ірину Фаріон. Нападник вистрілив мовознавиці й політикині у скроню. Лікарі намагалися зробити все можливе, але врятувати Фаріон не вдалося.

24 липня ввечері російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Фаріон. Як ідеться у відео, відповідальність за вбивство бере на себе «український автономний революційний расист». Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинний «Маніфест українського революційного расиста». При цьому на оприлюдненому ролику є водяний знак російських неонацистів NS/WP. За даними «Радіо Свобода», в середовищі російських ультраправих багато хто переконаний, що NS/WP — це проєкт російських спецслужб.

25 липня у Дніпрі затримали розшукуваного у справі вбивства громадської діячки та мовознавиці Ірини Фаріон. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко уточнив, що він є жителем Дніпра.

26 липня підозрюваному у справі вбивства Ірини Фаріон оголосили про підозру. Того ж дня суд у Львові обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави на два місяці 18-річному жителю Дніпра, якого підозрюють в убивстві мовознавиці Ірини Фаріон. Підозрюваний перебуватиме у слідчому ізоляторі до 22 вересня 2024 року.

22 серпня стало відомо, що Галицький районний суд арештував майно, яке правоохоронці вилучили 14 серпня під час обшуків у справі про вбивство мовознавиці Ірини Фаріон. Серед речей є пістолет ФОРТ 12-Р та набої.

Фото: Ірина Фаріон / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду