The Verge: Телеграм запровадив модерацію приватних чатів після арешту гендиректора

The Verge: Телеграм запровадив модерацію приватних чатів після арешту гендиректора

11:25,
6 Вересня 2024
1385

The Verge: Телеграм запровадив модерацію приватних чатів після арешту гендиректора

11:25,
6 Вересня 2024
1385
The Verge: Телеграм запровадив модерацію приватних чатів після арешту гендиректора
The Verge: Телеграм запровадив модерацію приватних чатів після арешту гендиректора
Наразі нововведення з'явилося лише в розділі «Часті питання», офіційно компанія про зміну політики не повідомила.

Telegram видалив зі своєї сторінки поширених запитань формулювання про те, що приватні чати захищені від запитів на модерацію. Зміни відбулися майже через два тижні після того, як генерального директора Павла Дурова заарештували у Франції за ймовірну підтримку «нестримної злочинної діяльності в застосунку для обміну повідомленнями». Про це повідомило The Verge.

Павло Дуров 5 вересня зробив першу публічну заяву після свого арешту, пообіцявши більше модерувати контент на платформі — помітна зміна тону, порівняно із заявою компанії, що йому «немає чого приховувати» після арешту.

«Різке збільшення кількості користувачів телеграму до 950 мільйонів спричинило зростаючі труднощі, що полегшило злочинцям зловживання нашою платформою, — написав Дуров у четвер. — Саме тому я поставив собі за мету переконатися, що ми значно покращимо ситуацію в цьому плані. Ми вже розпочали цей процес усередині, і найближчим часом я поділюся з вами більш детальною інформацією про наш прогрес».

Деякі з цих змін уже набули чинності: сторінка поширених запитань компанії змінилася за останні 24 години.

Станом на 5 вересня у відповіді платформи на поширене питання було зазначено: «Усі чати телеграму і групові чати є приватними для їхніх учасників. Ми не обробляємо жодних запитів щодо них».

Проте вже 6 вересня це твердження було видалене. Натомість з’явилося нове: «В усіх програмах телеграму є кнопки "Повідомити", які дозволяють позначати незаконний вміст для наших модераторів — лише кількома дотиками», — та додані інструкції щодо того, як повідомляти про виявлення забороненого контенту.

ОНОВЛЕНО. 17:15

Пізніше команда месенджера зробила пояснення в коментарі під постом Ілона Маска в соцмережі Х, який поцікавився змінами в «Частих питаннях», про які повідомили медіа.

«Ви завжди можете переслати модераторам повідомлення з будь-якої групи… Приватні чати залишаються приватними — хоча ви завжди можете повідомити модераторів про новий вхідний чат, використовуючи [клавіші] Block > Report. Будь-хто може перевірити наш код та побачити, що жодних змін не відбулося. Зміни у FAQ прояснили, як повідомляти про порушення…», — повідомила команда Telegram.

Нагадаємо, Павла Дурова затримали у Франції 24 серпня, коли він вийшов зі свого приватного літака на злітній смузі в аеропорту «Ле Бурже», куди прилетів з Азербайджану. За даними французького каналу TF1/LCI, влада Франції звинувачує Дурова у співучасті в торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей та шахрайстві через відсутність модерації контенту в телеграмі.

Невдовзі прокуратура Франції повідомила, що розслідує справу Павла Дурова за 12 статтями, серед яких співучасть в обороті наркотиків та зберігання дитячого порно.

Президент Франції Емманюель Макрон запевнив, що затримання Павла Дурова відбулося суто в межах зусиль правоохоронців з дотримання законності і заперечив політичний вплив на розслідування.

28 серпня засновника та гендиректора Telegram Павла Дурова звільнили з-під варти. За інформацією медіа, слідчий суддя вирішив припинити затримання для проведення первинного допиту та можливого висунення обвинувачення. Для виходу на волю під судовий нагляд Дуров мав внести заставу в розмірі 5 млн євро.

Команда Telegram прокоментувала затримання засновника месенджера Павла Дурова, заявивши, що Telegram дотримується Закону про цифрові послуги ЄС, а його модерація «відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється».

Президент Володимир Зеленський у відповідь на запитання «Детектора медіа» сказав, що затримання Павла Дурова ніяк не впливає на роботу телеграму в Україні. Щодо цього має бути обговорення серед країн ЄС.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, у справі арешту Павла Дурова Україна наразі зайняла позицію спостерігача, а рішення про закриття месенджера в Україні РНБО поки не готує.

Фото: Telegram / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду