Петиція про надання Ірині Фаріон звання Героя України набрала 25 тис. голосів

Петиція про надання Ірині Фаріон звання Героя України набрала 25 тис. голосів

10:55,
5 Вересня 2024
3574

Петиція про надання Ірині Фаріон звання Героя України набрала 25 тис. голосів

10:55,
5 Вересня 2024
3574
Петиція про надання Ірині Фаріон звання Героя України набрала 25 тис. голосів
Петиція про надання Ірині Фаріон звання Героя України набрала 25 тис. голосів
Петиція оприлюднена на сайті уряду.

Петиція, опублікована на сайті уряду, із закликом надати посмертно мовознавиці та громадській діячці Ірині Фаріон звання Героя України, набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

Уточнимо, петицію було опубліковано на сайті Кабінету Міністрів 24 липня. Її автор Михайло Шевелюк зазначав, що Ірина Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії РФ.

«З огляду на її багаторічну суттєву наукову, просвітницьку, педагогічну, політичну діяльність, спрямовану на укріплення статусу державної мови та самої державності України, ми, що нижче підписалися, просимо присвоїти Фаріон Ірині Дмитрівні звання Герой України (посмертно)», — йдеться у петиції.

Нагадаємо, 19 липня у Львові на вулиці Масарика скоїли замах на Ірину Фаріон. Нападник вистрілив мовознавиці й політикині у скроню. Лікарі намагалися зробити все можливе, але врятувати Фаріон не вдалося.

24 липня ввечері, російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Фаріон. Як ідеться у відео, відповідальність за вбивство бере на себе «український автономний революційний расист». Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинний «Маніфест українського революційного расиста». При цьому на оприлюдненому ролику є водяний знак російських неонацистів NS/WP. За даними «Радіо Свобода», в середовищі російських ультраправих багато хто переконаний, що NS/WP — це проєкт російських спецслужб.

25 липня у Дніпрі затримали розшукуваного у справі вбивства громадської діячки та мовознавиці Ірини Фаріон. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко уточнив, що він є жителем Дніпра.

26 липня підозрюваному у справі вбивства Ірини Фаріон оголосили про підозру. Того ж дня суд у Львові обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави на два місяці 18-річному жителю Дніпра, якого підозрюють в убивстві мовознавиці Ірини Фаріон. Підозрюваний перебуватиме у слідчому ізоляторі до 22 вересня 2024 року.

5 серпня 2024 року Львівський апеляційний суд залишив без змін рішення суду першої інстанції, який ухвалив підозрюваному у вбивстві Фаріон запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб без права застави.

22 серпня стало відомо, що Галицький районний суд арештував майно, яке правоохоронці вилучили 14 серпня під час обшуків у справі про вбивство мовознавиці Ірини Фаріон. Серед речей є пістолет ФОРТ 12-Р та набої.

Читайте також:

Фото: Ірина Фаріон / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Oksana
12:34 / 05.09.2024
Неподобство, але я нічого не знала про петицію, але хоча 25198-а, але підписала, тому що вона заслуговує на це, як мало хто інших.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду