У соцмережі Х вперше ліквідували російську дезінформаційну ботоферму з ШІ

У соцмережі Х вперше ліквідували російську дезінформаційну ботоферму з ШІ

11:00,
10 Липня 2024
696

У соцмережі Х вперше ліквідували російську дезінформаційну ботоферму з ШІ

11:00,
10 Липня 2024
696
У соцмережі Х вперше ліквідували російську дезінформаційну ботоферму з ШІ
У соцмережі Х вперше ліквідували російську дезінформаційну ботоферму з ШІ
Заблоковано понад тисячу облікових записів в Х, які поширювали антиамериканську, антиукраїнську прокремлівську дезінформацію.

Правоохоронці США спільно з парнерами з Канадти та Нідерландів ліквідували російську ШІ-ботоферму з майже тисячею облікових записів у соцмережі Х, створену для поширення дезінформації та кремлівський наративів. Про це повідомила пресслужба міністерства юстиції США.

«Цими діями міністерство юстиції зірвало підтримувану російським урядом пропагандистську кампанію з використанням штучного інтелекту з використання ботоферми для поширення дезінформації в Сполучених Штатах і за кордоном, — заявив генеральний прокурор Меррік Б. Гарленд. — Оскільки російський уряд продовжує вести свою жорстоку війну в Україні та загрожує демократіям у всьому світі, міністерство юстиції продовжуватиме розгортати всі наші правові органи для протидії російській агресії та захисту американського народу».

Розслідування встановило, що створенням ботоферми займався росіянин, який на початку 2022 року працював заступником головного редактора RT. Він залучив розробника, який створив ботоферму, що за допомогою штучного інтелекту створює фіктивні онлайн-персони для облікових записів у соцмережах, через які оператор ботоферми може масштабно поширювати дезінформацію.

На початку 2023 року за погодженням і за фінансової підтримки адміністрації президента Росії офіцер ФСБ Росії створив і очолив приватну розвідувальну організацію, до якої, зокрема, увійшли працівники RT, в тому числі й згадуваний заступник головного редактора. Організація фактично стала операторкою виявленої ботоферми з поширення російської дезінформації і наративів у соцмережі Х.

Внаслідок спільної спецоперації ФСБ та партнерів із Канади та Нідерландів міністерство юстиції США конфіскувало два доменні імені та заблокувало 968 облікових записів у соцмережі Х, що забезпечували діяльність ботоферми з поширення російської дезінформації. Адміністрація Х призупинила роботу решти облікових записів ботів, визначених у судових документах, через порушення умов надання послуг.

ФБР опублікувало рекомендації з кібербезпеки, в яких із посиланням на нідерландських розвідників та кіберфахівців із Канади повідомлено, що основою виявленої російської ботофери був інструмент під назвою «Меліоратор», який може «масово створювати автентичних персон у соціальних мережах», генерувати текстові повідомлення та зображення, а також відображати дезінформацію від інших ботів.

Багато профілів, створених за допомогою цього інструменту, видавали себе за американців, використовуючи типові імена та вказуючи геолокацію в різних куточках США. У прикладах таких профілів, представлених міністерством юстиції, для фотографії «персони» використовували фото голови на сірому фоні, а це досить характерний показник того, що вони були створені за допомогою ШІ.

Один обліковий запис під іменем Рікардо Ебботт, який нібито походить із Міннеаполіса, опублікував відео, на якому президент Росії Володимир Путін виправдовує дії Росії в Україні. Інший акаунт на ім’я Сью Вільямсон опублікував відео, на якому Путін каже, що війна в Україні не пов’язана з територіальним конфліктом, а є питанням «принципів, на яких буде базуватися новий світовий порядок». Такі повідомлення лайкали та репостили інші боти в мережі.

«Сьогоднішні дії є першими у зриві спонсорованої Росією ботоферми соціальних мереж із ШІ. Росія мала намір використовувати цю ботоферму для поширення іноземної дезінформації, згенерованої ШІ, масштабуючи свою роботу за допомогою ШІ, щоб підірвати наших партнерів в Україні та вплинути на геополітичні наративи, сприятливі для російського уряду. ФБР прагне працювати з нашими партнерами та розгортати спільні, послідовні операції, щоби стратегічно зруйнувати наших найнебезпечніших супротивників і використання ними передових технологій у мерзенних цілях», — заявив директор ФБР Крістофер Рей.

Додамо: відповідаючи на запитання Bloomberg щодо використання ШІ-системи «Меліоратор», редакція підсанкційного RT заявила, що «сільське господарство є улюбленою розвагою для мільйонів росіян».

Фото: соцмережа Х / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду