На ажіотаж серед чоловіків призовного віку на вступ до аспірантури МОН відреагувало зміною правил

На ажіотаж серед чоловіків призовного віку на вступ до аспірантури МОН відреагувало зміною правил

19:05,
24 Червня 2024
1490

На ажіотаж серед чоловіків призовного віку на вступ до аспірантури МОН відреагувало зміною правил

19:05,
24 Червня 2024
1490
На ажіотаж серед чоловіків призовного віку на вступ до аспірантури МОН відреагувало зміною правил
На ажіотаж серед чоловіків призовного віку на вступ до аспірантури МОН відреагувало зміною правил
Правила вступу до аспірантури змінили втретє за рік.

Надмірний ажіотаж до навчання в аспірантурі серед чоловіків призовного віку спонукає МОН змінити цьогорічні правила вступу на третій рівень вищої освіти, повідомила пресслужба міністерства.

«До 2022 року до аспірантури щороку вступало 7-8 тисяч осіб. Для порівняння: у 2024-му на тест для вступу в магістратуру та аспірантуру записалося понад 246 тис. осіб. З них 91 561 особа — це чоловіки віком 25–60 років, у яких вже є ступінь магістра чи спеціаліста, — сказано у повідомленні. — Така кількість чітко вказує, що бажання вступити в аспірантуру не вмотивовано бажанням здійснювати дослідження або вступати на шлях наукової чи викладацької кар’єри, а швидше іншими чинниками. Крім того, існує низка схем, які незаконно пропонують забезпечити потенційним аспірантам вступ на денну форму за контракт для уникнення мобілізації».

«Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки у цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше — національній безпеці, — написав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. — Те, що система освіти стала такою “дірою” для ухилянтства, свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію. Бо якість освіти і цінності, які плекаються в цій системі, мають значення».

З огляду на це МОН затвердило низку змін:

  • Вступ до аспірантури у 2024 році на денну форму навчання можливий лише за державним замовленням. Важливо: у 2024 році неможливий вступ до аспірантури на денну форму навчання за контрактом.
  • Збільшується кількість бюджетних місць із 3200 до 7000, щоб забезпечити умови навчання тим, хто справді бажає здійснювати наукову роботу. При цьому самі заклади вищої освіти й наукові установи після первинного складання єдиного вступного іспиту всіма абітурієнтами власними вступними випробуваннями обиратимуть тих вступників, які найталановитіші.
  • За контрактом залишається заочна, а також вечірня форми навчання в аспірантурі, які не передбачають відстрочення від мобілізації.
  • Переведення з інших форм навчання на денну форму навчання буде недоступним.
  • Поновлення навчання на денній формі дозволяється лише особам, які не є військовозобов'язаними, а також іншим категоріям, яким законно дозволено переривати навчання, зокрема у зв’язку з вагітністю, військовою службою, для медиків тощо.

Окрім цього, затверджені зміни щодо єдиного вступного іспиту (ЄВІ) для всіх вступників в аспірантуру:

  • ЄВІ зберігається для всіх вступників в аспірантуру, але змінюється вага його компонентів під час розрахунку конкурсного бала. Тому всі, хто зареєструвався на ЄВІ у 2024 році, складають його.
  • Допуском до вступних іспитів у всіх ЗВО і наукових установах встановлюється оцінка ЄВІ в частині тесту загальної навчальної компетентності на рівні 160 балів.
  • Щодо ЄВІ в частині іноземної мови, то оцінка вступника може не враховуватися в конкурсному балі під час вступу в аспірантуру. Це вирішуватиметься на розсуд закладу / установи, що може врахувати іспит з іноземної мови або встановити власний іспит. Натомість оцінка, отримана в результаті складання ЄВІ в частині іноземної мови, залишається обов'язковою для вступу на магістерські програми.

Уточнимо, кілька тижнів тому так званий «прохідний бал» для вступу в аспірантуру підвищили зі 130 балів до 150.

Фото: ілюстративне / МОН України

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду