Компанія Meta призупиняє навчання свого штучного інтелекту в Європі

Компанія Meta призупиняє навчання свого штучного інтелекту в Європі

11:45,
17 Червня 2024
583

Компанія Meta призупиняє навчання свого штучного інтелекту в Європі

11:45,
17 Червня 2024
583
Компанія Meta призупиняє навчання свого штучного інтелекту в Європі
Компанія Meta призупиняє навчання свого штучного інтелекту в Європі
Це сталося після того, як Ірландська комісія із захисту даних попросила відкласти навчання великих мовних моделей на контенті, оприлюдненому користувачами у фейсбуку та інстаграмі.

Корпорація Meta відклала створення свого ШІ-помічника в Європі після того, як отримала заперечення від Ірландської комісії із захисту даних. Про це повідомило видання The Verge.

Meta «розчарована» цим проханням, оскільки вона проінформувала європейських регуляторів ще в березні. Як зауважили в компанії, раніше Google та OpenAI вже використовували дані користувачів з Європи для навчання штучного інтелекту.

У блозі Meta також вказано, що в разі заборони використовувати дані користувачів для навчання моделей, корпорація запропонує неповноцінний продукт. Тож запуск Meta AI поки що не відбудеться.

Європейські регулятори зі свого боку схвалили таке рішення.

«Ми раді, що компанія Meta замислилася над занепокоєнням, яким поділилися з нами користувачі їхнього сервісу у Великій Британії, і відповіла на наше прохання призупинити і переглянути плани щодо використання даних користувачів фейсбуку та інстаграму для навчання генеративного ШІ», — прокоментував виконавчий директор з питань регуляторних ризиків Офісу комісара з питань інформації Великої Британії Стівен Алмонд.

Засновник адвокаційної групи NOYB, яка подала 11 скарг проти Meta в декількох європейських країнах, Макс Шремс заявив, що скарга ґрунтується на правовій основі збору персональних даних компанією Meta: «Meta, по суті, заявляє, що може використовувати будь-які дані з будь-якого джерела для будь-яких цілей і робити їх доступними будь-кому в світі, якщо це робиться за допомогою технології штучного інтелекту. Це явно суперечить дотриманню GDPR (Загальний регламент захисту даних. — Ред.)». 

Нагадаємо, у травні в Іспанії корпорації Meta заблокували можливість збирати дані про користувачів фейсбуку та інстаграму для подальшого навчання інтегрованого в них ШІ-помічника перед наближенням виборів до Європарламенту, що вже відбулися в червні.

Від ідеї збирати дані про користувачів фейсбуку та інстаграму компанії Meta довелося відмовитись і в Ірландії. Місцевий орган із захисту даних перед цим скерував низку запитів щодо дотриманням вимог «Загального регламенту захисту даних».

Ще в квітні Єврокомісія почала розслідування про відповідність фейсбуку та інстаграму вимогам закону про цифрові послуги.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду