В Україні почали застосовувати ШІ для діагностики туберкульозу

В Україні почали застосовувати ШІ для діагностики туберкульозу

14:52,
19 Лютого 2024
1239

В Україні почали застосовувати ШІ для діагностики туберкульозу

14:52,
19 Лютого 2024
1239
В Україні почали застосовувати ШІ для діагностики туберкульозу
В Україні почали застосовувати ШІ для діагностики туберкульозу
Штучний інтелект здійснює автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки.

В Івано-Франківську, Львові та Сумах фтизіопульмонологічні центри вперше в Україні почали використовувати штучний інтелект для діагностики туберкульозу. Про це повідомив Центр громадського здоровʼя МОЗ України.

«Обладнання вже встановлено та використовується медичними працівниками, які пройшли тренінг із застосування систем ШІ при діагностиці туберкульозу у пацієнтів», — ідеться в повідомленні.

Штучний інтелект здійснює автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що й допомагає виявити ураження з імовірністю від 1% до 100%.

Обладнання для львівського та сумського центрів було придбане за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Івано-Франківська область отримала штучний інтелект від японського виробника.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, туберкульоз є другою за поширенням причиною смерті у світі. Більше 10 мільйонів людей продовжують щороку хворіти на туберкульоз. Діагностика, раннє виявлення захворювання та дисципліна у дотриманні рекомендацій лікаря є секретом успішного лікування.

Україна належить до групи країн з високим рівнем захворювання на туберкульоз. За прогнозами фахівців, повномасштабна війна Росії проти України може призвести до погіршення ситуації із захворюваністю на туберкульоз.

Штучний інтелект для автоматизованого опрацювання діагностичних даних успішно використовується в понад 40 країнах світу.

Нагадаємо, в Одесі впровадили пілотний проєкт із телемедицини «BrainScan»: ця система працює на базі штучного інтелекту і значно пришвидшує процес діагностики захворювань або ушкоджень головного мозку і рятує життя пацієнтів, коли час є критичним чинником.

Фото: Центр громадського здоров'я МОЗ України

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду