Електронна петиція про зменшення державного фінансування партій за тиждень зібрала понад 9 тисяч голосів

Електронна петиція про зменшення державного фінансування партій за тиждень зібрала понад 9 тисяч голосів

13:45,
18 Січня 2024
1046

Електронна петиція про зменшення державного фінансування партій за тиждень зібрала понад 9 тисяч голосів

13:45,
18 Січня 2024
1046
Електронна петиція про зменшення державного фінансування партій за тиждень зібрала понад 9 тисяч голосів
Електронна петиція про зменшення державного фінансування партій за тиждень зібрала понад 9 тисяч голосів
Авторка петиції закликає перерозподілити некритичні видатки на користь Сил оборони.

Бойова медикиня та депутатка Київради Аліна Михайлова зареєструвала на сайті Офісу Президента електронну петицію про зменшення державного фінансування партій та скерування вивільнених коштів на потреби Сил оборони. За тиждень петиція зібрала понад 9,5 тис. підписів з необхідних 25 тис. для її подальшого розгляду.

Авторка петиції стверджує, що в умовах воєнного стану політичні партії не потребують такого обсягу фінансування, як у мирний час, і для держави ці витрати мають бути некритичними.

Вона інформує, що в державному бюджеті на 2024 рік передбачено фінансування політичної партії «Слуга народу» на суму 439 млн гривень, партії «Європейська солідарність» — на суму 126 млн гривень, партії «Батьківщина» — 83 млн гривень. Також за рішенням НАЗК цього року відновлюється державне фінансування політичної партії «Голос» за останні три роки на суму 120 млн гривень.

«Таким чином, майже 800 млн грн буде витрачено на політичні партії, що є необґрунтовано великою сумою в умовах повномасштабної війни», — зазначила Аліна Михайлова та закликала скоротити цю статтю витрат до необхідного мінімуму.

«Повне анулювання державного фінансування призведе до значних корупційних ризиків, тому закликаємо продумати механізми його суттєвого зменшення та покриття лише мінімально необхідних витрат із законодавчо встановленими обмеженнями», — зазначено в дописі.

Додамо, 10 січня народний депутат-мажоритарник із Житомирщини від «Слуги народу» Дмитро Костюк зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 10401, яким пропонує зупинити фінансування парламентських партій на час дії воєнного стану.

У пояснювальній записці нардеп обґрунтував таку пропозицію тим, що під час війни парламент «має за пріоритет прийняття таких законів, які наповнюють держбюджет». Він переконаний, що суспільство не підтримує фінансування партій, тому він хоче повністю його зупинити.

Експерти Руху «Чесно» повідомили, що це не перша спроба зупинити держфінансування партій — влітку 2022 року голова НАЗК Олександр Новіков звертався з таким проханням у листі до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. Тоді цей крок був розкритикований громадськими організаціями.

Також група нардепів від «Слуги народу» у 2022 році пропонувала перерозподілити бюджет та забрати фінансування у партій. Навесні 2023 року була зареєстрована петиція на сайті Офісу Президента, однак вона зібрала лише 3 тис. голосів із 25 тис. необхідних.

Рух «Чесно»: у держбюджеті на 2024 рік заплановані видатки на фінансування політичних партій на 840,6 млн гривень.

«Рух "Чесно" неодноразово наголошував, що державне фінансування відіграє ключову роль у збереженні інституту політичних партій під час війни. Його припинення призведе до того, що партії не зможуть фінансувати ні діяльність місцевих осередків, ні фракції у парламенті та місцевих радах, — прокоментували в «Чесно». — У ситуації нестачі бюджетних коштів існують альтернативні, більш ефективні рішення. Так, наприклад, у 2022 році Кабінет Міністрів вже скорочував видатки на фінансування партій. Також партії самостійно можуть відмовитися від фінансування за декілька кварталів. Це дозволить водночас і зекономити кошти, і зберегти важливий інститут політичних партій».

Фото: Аліна Михайлова / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду