Дослідження Visa: Половина українців щонайменше один раз ставали жертвами інтернет-шахраїв

Дослідження Visa: Половина українців щонайменше один раз ставали жертвами інтернет-шахраїв

12:47,
13 Вересня 2023
1074

Дослідження Visa: Половина українців щонайменше один раз ставали жертвами інтернет-шахраїв

12:47,
13 Вересня 2023
1074
Дослідження Visa: Половина українців щонайменше один раз ставали жертвами інтернет-шахраїв
Дослідження Visa: Половина українців щонайменше один раз ставали жертвами інтернет-шахраїв
Корпорація дослідила рівень обізнаності українців у кібербезпеці.

Понад 50% українців потрапляли на гачок інтернет-шахраїв, у той час як 17% потерпали від злочинців неодноразово. Про це йдеться в досліджені Visa Stay Secure, яке є в розпорядженні «Економічної правди»

Згідно з дослідженням 73% респондентів радше не розпізнають ознак інтернет-шахрайства. Водночас 7 із 10 українців переймаються, що їхні родичі чи знайомі можуть відреагувати на шахрайське повідомлення. Також понад 68% вважають, що не здатні виявити та розпізнати інтернет-злочинців.

«У сучасному цифровому світі шахрайство стає все більш вигадливим, а злочинці використовують нові підходи, щоб обдурити довірливих споживачів. Неважливо, про що йдеться: про посилку, затриману на митниці, прострочену підписку на стримінговий сервіс чи подарункову картку від улюбленого бренду, — шахраї застосовують надзвичайно переконливу тактику, щоб ввести жертв в оману. Зважаючи на стрімке зростання частки цифрових платежів, зараз як ніколи важливо, щоб споживачі розуміли мову шахрайства та залишалися насторожі», — пояснив Чарльз Лобо, керівник відділу ризиків Visa в регіоні Центральної та Східної Європи, Близького Сходу та Африки.

Серед респондентів, які вважають себе «обізнаними», 54% купляться на повідомлення з гарними новинами, а 42% виконають термінові дії на прохання шахраїв. Проте ті, хто не впевнений у своїй пильності, вчинять так само у 48% і 32% випадків відповідно. 

Найбільшу підозру викликає повідомлення про необхідність змінити пароль, більш як 85% не повірять цьому. У той час як смс про статус відправлення (28%), електронні листи з оголошенням про розпродаж або появу нового продукту (27%), прохання надати відгук про нещодавній досвід (17%) викликають підозру найменше. Повідомлення від державної установи чи правоохоронних органів зможе ввести в оману 32% опитаних.

Також компанія Visa розповіла про деякі ознаки інтернет-шахрайства:

Хибна терміновість. Її шахраї можуть використовувати, аби спонукати людей діяти. 27% повірять у повідомлення про загрозу безпеці (викрадення пароля чи витік даних).

Гарні новини. Вони здатні спонукати кожного другого до дії. Люди перейдуть за посиланням або дадуть відповідь на повідомлення, якщо воно пропонує грошову винагороду. Наприклад, «безкоштовний подарунок» здатен надурити 35%.

Прохання виконати дії. Понад 35% респондентів готові відповісти на повідомлення, що містить заклик до дії. 

Раніше MediaSapiens повідомляв про найпоширеніші шахрайські схеми заволодіння персональними даними. Також у повідомлені йшлося про алгоритм дій для захисту від зловмисників, який розробили правоохоронці з департаменту кіберполіції.

Фото: Visa

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду