Браузер за замовчуванням: який обрати, аби було швидко, зручно й безпечно?

Браузер за замовчуванням: який обрати, аби було швидко, зручно й безпечно?

10:44,
25 Липня 2021
6087

Браузер за замовчуванням: який обрати, аби було швидко, зручно й безпечно?

10:44,
25 Липня 2021
6087
Браузер за замовчуванням: який обрати, аби було швидко, зручно й безпечно?
Браузер за замовчуванням: який обрати, аби було швидко, зручно й безпечно?
ІЕ вже не гальмує, Firefox пропонує найбільше приватності (іноді за гроші), Chrome сумісний із більшістю сторінок, Safari найпродуктивніший для Apple, а Opera найбільш інноваційна.

В операційних системах комп’ютера чи смартфона зазвичай є програми для перегляду вебсторінок — браузери — встановлені за замовчуванням. Вони запускаються автоматично, коли ви натискаєте на посилання в іншій програмі. Цілий пласт програмістського гумору присвячений цим програмам та їхнім поганим характеристикам — наприклад, маса коміксів про те, як гальмує Internet Explorer, «рідний» браузер операційної системи Windows. Чи виправдане це упередження, й чи варто міняти «рідний» браузер, встановлений за замовчуванням, на інші? Спробуймо розібратись. 

Перші браузери 

Програму World Wide Web, яка використовувалась для перегляду та редагування вебсторінок, розробив британець Тім Бернерс-Лі 1991 року. Фактично вона була першим браузером, але масового поширення набув Mosaic, який з’явився 1993 року та відображав текст і зображення на одній сторінці. Після його появи кількість користувачів інтернету почала стрімко зростати. Згодом Mosaic перейменували на Netscape Navigator та оптимізували для поганого зв’язку, який тоді був типовим для тих, хто заходив у мережу вдома. 

1994 року вийшов браузер InternetWorks від Booklink Technologies, який підтримував декілька вкладок (тоді як у Netscape Navigator, аби відкрити дві сторінки відразу, треба було запускати програму двічі). А 1995 року вийшов Internet Explorer від Microsoft, розроблений для операційної системи Windows. Цей браузер існував двадцять років, поки 2015-го Microsoft не замінила його на Edge. IE швидко став лідером ринку, й першим, хто спробував оскаржити його домінування, був Firefox від Mozilla, який випустили 2004 року. Розробники цього браузера спробували розв’язати проблеми зі швидкістю та безпекою, від яких потерпав ІЕ. А 2008 року компанія Google запустила Chrome — перший браузер з ізольованими вкладками. Коли одна з них «падала», інші продовжували відображатися. За п’ять років Chrome став лідером ринку за кількістю користувачів.

Safari — завжди Safari

Поки браузери для РС змагалися між собою, на iOS панував Safari — рідний браузер Apple, оптимізований під ґаджети бренду. Він з’явився 2003 року як встановлений за замовчуванням браузер на комп’ютерах Apple, 2007 року — на iPhone, 2010 — на iPad. 

Safari 2.0 став першим браузером із режимом приватності — пошуком, за якого програма не зберігає сайти в історії переглядів та завантажені файли, їхній кеш і особисту інформацію, яку користувач вводить на сайтах. 

Десять років Safari був єдиним браузером за замовчуванням на пристроях Apple. Лише з виходом iOS 14 у 2014 році Apple дав користувачам вибір, який браузер використовувати за замовчуванням. Та за показниками швидкості та ефективності Safari на пристроях Apple перевершує інші браузери. 

Лідерство Chrome

Здавалося б, неможливо перевершити за популярністю ІЕ — браузер, встановлений за замовчуванням у кожній копії Windows. Але ґуґлівському браузеру це вдалося: він встановлений на двох третинах пристроїв світу. 

На сайті HTML5Test Chrome набирає найвищі бали. Також він попереду у тесті JetStream 2, що тестує швидкість та різноманіття веб-технологій. Chrome використовує більше оперативної пам'яті, ніж інші браузери Windows, однак завдяки цьому пришвидшується процес попереднього завантаження контенту. Також він створює набагато більше програмних процесів, ніж інші браузери, щоб забезпечити стабільність за допомогою ізоляції вкладок, частин сторінок (фреймів) та плагінів від інших доменів на сторінці.

Google постійно працює над безпекою та покращенням функціональності браузера, але баги у Chrome трапляються, як і в будь-яких інших програмах. Chrome не може похвалитися унікальними характеристиками: він не має вбудованого VPN, інструментів для організації вкладок, простору для зберігання криптовалюти, режиму читання, кнопки «поділитися» та опції фотографування екрану. Версія Chrome для Android нещодавно отримала трохи уваги від Google — розробники додали застосунку функцію групування вкладок та темну тему. Мобільний браузер Chrome пропонує функцію синхронізації закладок, паролів та налаштувань. Як і стільниковий браузер, він допускає голосове введення при використанні пошуку Google. Мобільний браузер також пропонує контент, який може вас зацікавити, на основі історії перегляду. 

А ще компанія Google зробила два, здавалося б, суперечливі оголошення, що стосуються конфіденційності. У травні Google оголосила, що скасує функцію API, яка дозволяє програмному забезпеченню повністю блокувати рекламу. Потім у серпні вона опублікувала набір відкритих стандартів, призначених для підвищення приватності в інтернеті, що називається Privacy Sandbox. Зараз він лише на стадії планування, і компанія намагається забезпечити як таргетування оголошень, так і конфіденційність користувачів. 

Останні оголошення про розробку Chrome зосереджені на безпеці та конфіденційності. Зокрема, серед них є план прибрати файли cookie на користь власних механізмів відстеження Google. Є версія, що це дасть компанії ще більше контролю над рекламою в інтернеті. В усякому разі, користуючись Chrome, ви маєте підстави припускати, що вся інформація про ваші дії потрапляє до корпорації Google. 

Браузер із відкритим кодом Mozilla Firefox 

Firefox — це проєкт некомерційної організації Mozilla Foundation. Вона бореться за конфіденційність у мережі, тому в цього браузера є чимало розширень, які захищають приватність. 

Браузер Mozilla підтримує нові можливості HTML5 та CSS, а компанія працює над стандартами доповненої реальності та синтезу мовлення з відкритим кодом. Браузер пропонує платну послугу управління паролями під назвою Lockwise, яка може генерувати складні паролі, синхронізувати їх між пристроями та захищати доступ надійним головним паролем, а також платний VPN. 

Мобільний додаток Firefox має зручний інтерфейс, і користувач можете надсилати вкладку сторінки з будь-якого пристрою на будь-який інший, який увійшов у ваш обліковий запис для синхронізації. Тобто ви можете читати сторінку на персональному комп’ютері і миттєво відкривати її на смартфоні або навпаки.

У Firefox є кнопка Pocket в адресному рядку, що дає змогу зберегти сторінку для подальшого перегляду в будь-якому місці одним клацанням миші. Кнопка Reader View очищує сторінку від реклами та відео, тож можна переглядати тільки текст. Браузер гнучкий у налаштуваннях, що дозволяє вибирати та упорядковувати кнопки на панелі інструментів, а також вибирати з великої кількості тем, які змінюють кольори вікон. 

Microsoft Edge, або оновлений Internet Explorer

Розробникам Microsoft, відповідальним за браузер Windows за замовчуванням, набридло зіштовхуватися з проблемами сумісності, оскільки розробники сайтів налаштовують їх насамперед під Chrome. Тому вони вирішили перейти на використання коду відтворення сторінок Chrome — Chromium —  у програмному забезпеченні браузера Edge. Це дозволило їм додавати унікальні функції, а не «гасити пожежі» сумісності. Edge тепер працює на Apple macOS та попередніх версіях Windows, які виходили до Windows 10. 

Сумісність є сильною стороною браузера: її результат за допомогою вимірювання підтримуваних вебстандартів HTML5Test —  високий. Edge перевершує інші браузери, тому що підтримує Dolby Digital, ObjectRTC та API Screen Capture. 

Edge також є лідером із продуктивності та економного використання місця на диску. Розробники попрацювали також над приватністю та стартовою сторінкою. Для корпоративних клієнтів, які все ще покладаються на Internet Explorer для запуску застарілих програм, Edge пропонує режим IE (Internet Explorer), але він недоступний у стандартних користувацьких налаштуваннях.

Режим Immersive Reader не тільки пропонує читання сайтів без реклами та зайвих візуальних елементів, але також може читати текст сторінки вголос із людською інтонацією. 

Функція «Колекції», або бічна панель, на яку ви можете перетягувати сторінки та зображення, писати нотатки, а потім ділитися всією збіркою в Excel або Word, поки що не з'явилася у остаточній версії браузера, але добре працює в бета-версії, і Microsoft обіцяє відкрити її для всіх. 

Edge пропонує чотири варіанти домашньої сторінки: фокусований, надихаючий, інформативний та користувальницький. Фокус — це порожня сторінка з пошуком та кнопками для найбільш відвідуваних сайтів; надихаючий режим додає фотографії Bing, які щодня змінюються як фони; до всього цього інформаційний додає індивідуальні картки новин, погоди, спорту та фінансів.

Браузер пропонує три попередньо встановлені рівні конфіденційності: базовий, збалансований та суворий. Під час переходу від першого до останнього ви підвищуєте конфіденційність, але через це можуть переставати працювати певні функції сайту. Режим приватного перегляду, як у всіх браузерах, не зберігає жодної історії з приватного сеансу. 

Управління паролями в Edge працює надійніше, ніж у більшості браузерів, хоча все-таки корисно використовувати окрему програму управління паролями, наприклад, LastPass.

Opera 

Цим браузером користується лише два відсотки власників комп’ютерів та мобільних пристроїв, але він — один із найбільш інноваційних. Вкладки, CSS, вбудоване поле пошуку — все це вперше з’явилось саме в Opera. 

Довіра до браузера похитнулась, коли її материнську компанію купили китайці, але фірма далі базується в Норвегії та продає акції на американському позабіржовому ринку NASDAQ. 

Opera пропонує вищий рівень конфіденційності, ніж будь-який інший браузер — вона має вбудований VPN, який працює добре та швидко. 

Opera використовує механізм візуалізації сторінок Chromium, тому її користувачі рідко стикаються з несумісністю сайту, а продуктивність браузера висока. Opera також займає набагато менше місця на диску, ніж Chrome. 

Окрім VPN, унікальною особливістю Opera є вбудований блокувальник реклами, який також блокує трекери криптовалюти. Opera додала захист від криптовидобутку раніше за Firefox, а Google усе ще розмірковує, як захистити Chrome. Блокування оголошень також означає менше споживання даних: особливо це може зацікавити тих, хто має мобільний інтернет з обмеженим трафіком. 

Серед унікальних функцій Opera — бічна панель швидкого доступу для часто потрібних служб, таких як WhatsApp, Spotify, Apple Music та YouTube Music. Браузер також пропонує криптовалютний гаманець, який підтримує Bitcoin і Tron.

Opera пропонує ігрову версію під назвою Opera GX, а нещодавно компанія придбала ігровий движок, ще далі просунувшись у цій спеціалізації. 

Opera Touch — це додаток для мобільних пристроїв, який підключається за допомогою швидкого QR-сканування до робочого столу. Результатом цього з’єднання є My Flow, що дозволяє легко ділитися сторінками та нотатками між пристроями. 

Фото: з вільних джерел

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду