На інформаційних каналах Бутусова переважно засуджували за постріл — моніторинг

На інформаційних каналах Бутусова переважно засуджували за постріл — моніторинг

08:29,
19 Грудня 2021
1679

На інформаційних каналах Бутусова переважно засуджували за постріл — моніторинг

08:29,
19 Грудня 2021
1679
На інформаційних каналах Бутусова переважно засуджували за постріл — моніторинг
На інформаційних каналах Бутусова переважно засуджували за постріл — моніторинг
Захисники журналіста знайшлися на Прямому та «Еспресо».

Більшість коментаторів у студіях інформаційних телеканалів, де обговорювали постріл із гармати Юрія Бутусова, критично відгукнулись про його дії. Лише на захист Бутусова висловлювались в ефірі каналів, близьких до «Європейської солідарності». Про це йдеться в моніторингу інформаційних телеканалів за 29 листопада — 5 грудня 2021 року.

На Першому незалежному Бутусова називали «представником партії війни» та порівнювали з кадрами, на яких російський актор Михайло Пореченков стріляє в бік українських позицій. На каналі «Україна 24» народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський стверджував, що Бутусов стріляв по територіях, де живуть «наши граждане» (за версією самого Бутусова, постріл відбувся під час навчань на полігоні). Політкоментатор Борис Тизенгаузен назвав дії журналіста невчасними на тлі геополітичного контексту. Ведучий каналу новин «24» Артем Овдієнко критикував Бутусова за те, що той дав «поживу для пропаганди», а також наразив на потенційне покарання військового, який дав йому постріляти з гармати. Також Овдієнко переказав припущення радника голови Офісу президента Олексія Арестовича, що Бутусова можуть убити.

Натомість на каналах, близьких до «Європейської солідарності», акценти були протилежними. Колишній політик Ігор Лапін сказав на Прямому каналі: «За те, що ти вчишся воювати і вбивати за Україну агресора. За це порушувати справу — це гріх» (нагадаємо, справа порушена не проти Бутусова,  а за фактом, хоча Незалежна медійна рада побачила у способі, в який про цю справу оголосили, тиск на медійника).

Ведучий Прямого Тарас Березовець потрактував слова Арестовича про можливий замах на Бутусова як приховану погрозу. На каналі «Еспресо» генерал-лейтенант Ігор Павловський спробував виправдати Бутусова тим, що цивільні резервісти постійно стріляють зі зброї під час навчань, а головред «Цензор.нет» — офіцер запасу. Ведучий Сергій Висоцький сказав, що дати постріляти — типовий спосіб військових віддячити за допомогу.

Цікаво, що ані під час включення в ефір Прямого каналу, ані під час розмови з журналістами «України 24» Бутусов не відповів на запитання журналістів про обставини пострілу.

Більше про тенденції та маніпуляції в ефірі інформаційних телеканалів читайте в огляді Ярослава Зубченка.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду