Найбільш незбалансованими у січні були новини Першого національного та «Інтера» - інфографіка

00:00,
18 Лютого 2014
1270

Найбільш незбалансованими у січні були новини Першого національного та «Інтера» - інфографіка

00:00,
18 Лютого 2014
1270
Найбільш незбалансованими у січні були новини Першого національного та «Інтера» - інфографіка
Про це свідчить моніторинг загальнонаціональних каналів, який здійснює ГО «Детектор медіа». 

Описово проаналізовано випуски новин за тиждень із 20 по 25 січня на телеканалах: Перший національний (21.00),  «1+1» (19.30), «Інтер» (20.00), СТБ (22.00), Новий канал (19.00), ICTV (18.45), 5 канал (19.00), «Україна» (19.00), ТВі (21.00).

Тиждень 20–26 січня 2014 року став тижнем найвищого розвитку конфлікту після початку силового протистояння на Банковій напередодні 19 січня. Друга половина тижня була відзначена активними подіями в більшості обласних центрів, де протестувальники штурмували облдержадміністрації. Тож в інформаційній картині кожного дня, яку подавали підсумкові випуски новин телеканалів, тематика політичної кризи домінувала, матеріалів на інші теми було дуже мало.

Щоб збільшити інфографіку, натисніть на неї. 

Більшість телеканалів розповідали про події січня з різною повнотою висвітлення (що могло залежати від різних ресурсних можливостей різних телеканалів). Найбільш повно і за стандартами змальовували інформаційну картину кожного дня журналісти каналу «1+1». Це досягалося великою кількістю прямих включень із місць різних подій і значною кількістю репортажів регіональних кореспондентів телеканалу. Крім того, на звітному тижні лише на «1+1» журналісти не обмежилися репортажами й нарисами, а вдавалися й до журналістських досліджень, зокрема того, на які засоби проти протестувальників мали право спецпризначенці; яким чином із лікарень до міліції потрапляли поранені; якими є реальні законні підстави для введення надзвичайного стану тощо.

Натомість підсумкові випуски новин Першого каналу майже повністю складалися з матеріалів із ознаками замовності (цензури), майже в усіх основних моментах подаючи інформацію виключно з позицій влади та окремих її представників. Дані моніторингу свідчать, що новини каналу відчутно деградують, особливо протягом останніх трьох місяців.

Надзвичайно великою була кількість матеріалів із ознаками замовності на «Інтері». Порівняно зі звітним тижнем грудня 2013 року на каналі значно зросла частка матеріалів, де інформація подається грубо незбалансовано на користь представників влади. Висвітлення подій у регіонах у січні в новинах «Інтера» було неадекватним активності цих подій (це при тому, що канал має чи не найбільшу в Україні мережу власних кореспондентів). Більшість прямих включень із місць силових протистоянь чи протестних акцій у випусках «Подробиць» ознак замовності не мали. Але в понеділок 20 січня окремі факти у викладі кореспондента «Інтера» з Грушевського в прямому ефірі категорично спростували самі ж протестувальники, про яких він розповідав. Наприкінці випуску було заявлено про напад протестувальників на знімальну групу «Інтера» – це поки що єдина інформація про імовірний напад саме протестувальників на представників мас-медіа, на противагу численним фактам насильства щодо журналістів з боку правоохоронців і кримінальних елементів, найнятих владою.

Також зросла кількість тем, які замовчують телеканали. Серед них такі:

силові дії правоохоронців, суддів та криміналітету, спрямованих проти представників опозиції та активістів, пов’язаних з їхньою політичною, громадською діяльністю чи протестами;

наступ на свободу слова;

важливі заяви опозиції та громадських активістів.

Повний текст моніторингу за січень читайте тут

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
gazetavv.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду