Як написати статтю до Wikipedia: майстер-клас для початківців

Як написати статтю до Wikipedia: майстер-клас для початківців

00:00,
3 Серпня 2011
25745

Як написати статтю до Wikipedia: майстер-клас для початківців

00:00,
3 Серпня 2011
25745
Як написати статтю до Wikipedia: майстер-клас для початківців
Як написати статтю до Wikipedia: майстер-клас для початківців
В перші дні липня українська Wikipedia перетнула рубіж в 300 тис. статей. Менш ніж за місяць після цього в ній з’явилося 5 тис. нових матеріалів. Потрібно написати ще лише 3 тис., аби наздогнати норвезьку Wikipedia і за кількістю статей посісти 14-е місце у світі.  

Та попри значну кількість матеріалів, популярність української Wikipedia залишається низькою. За даними Wikipedia Statistics, нею користуються тільки 13,6% відвідувачів із України, натомість 69,6% надають перевагу російській Wikipedia, а 14,2% − англійській. Причини такої статистики зрозумілі: матеріали нашої енциклопедії часто не настільки ґрунтовні та повні, як у тих же російській чи англійській. Та й кількісно їх поки менше. І це попри те, що робота над її покращенням ведеться фактично цілодобово. Щоденно створюються десятки нових статей, сотні редагуються.

Як відомо, долучитися до цього процесу може кожен. Наразі у Wikipedia зареєстровано понад 107 тис. користувачів, але з них лише 1,5-2 тис. є активними дописувачами і редакторами, тобто такими, що роблять принаймні одне редагування на місяць. Пояснюється це, напевне, і тим, що часто новачків відлякує на перший погляд складна система редагування статей. Насправді ж нічого надто важкого в ній немає.

Нижче ми пропонуємо невеличкий майстер-клас по створенню вікі-статті. Інформації в ньому буде цілком достатньо, аби створити і належним чином оформити матеріал (більш складні й розлогі інструкції можна знайти у розділі «Довідка» самої Wikipedia).

Крок 1. За допомогою форми пошуку на сайті переконайтеся, що статті, яку плануєте написати, ще нема. Якщо вона існує, то вас автоматично перекине на її сторінку. Якщо ж ні – Wikipedia запропонує створити статтю з тією назвою, яку ви вбивали у пошук.

Приміром, тут відсутня стаття про приховану рекламу. Тож її написанням ми зараз і займемось. 

Крок 2. Перейшовши за червоним гіперпосиланням, ви потрапите на  поки не існуючу сторінку статті. Точніше, на форму для її створення, в яку і слід вписувати текст. 

Порада: Заголовок статті, тобто те, як вона називатиметься, генерується автоматично. Він буде ідентичним слову чи словосполученню, яке ви вбивали в пошук. В разі потреби, заголовок можна змінити самостійно. Для цього слід скористатися посиланням "Перейменувати" у верхній частині сторінки. Іноді це не спрацьовує, оскільки сторінка з аналогічною до бажаної вами назвою вже існує. Та якщо вона пуста, неякісна або просто є сторінкою-перенаправленням, ви можете в полі для її редагування, в першому ж рядку, поставити ось такий тег {{db-move}}. Завдяки ньому на сторінці з’явиться віконце з пропозицією швидкого її вилучення. Якщо це доцільно, адміністратори дійсно її вилучать і зроблять потрібне перейменування.

Крок 3. Тепер можна братися за написання самої статті. Спочатку працюємо ніби у звичайному текстовому редакторі, не надто звертаючи увагу на мільйон різних кнопок, знаків і систем розмітки на панелі. Вписуємо основну інформацію, структуруємо її, розбиваємо на логічні частини. Кожну статтю у Вікіпедії слід починати з визначення поняття, явища, особи, про які пишете. Подальшу логіку викладу обирайте на власний розсуд.

Порада: Ніхто не вимагає від вас унікального авторського матеріалу. Адже статті Wikipedia – це компіляція текстів з різних відкритих джерел. Приміром, статтю «Прихована реклама» я написала на основі власних знань і кількох джерел, які знайшла в інтернеті: «Як розпізнати джинсу в газеті» Софії Колодницької та «Упущення в законодавстві України про приховану рекламу в пресі» Олени Кузнецової. Із них можна копіювати цілі речення і абзаци, дещо видозмінювати їх чи стилістично підправляти. Головне – завжди давати посилання на джерела, з яких було взято той чи інший шмат інформації.  

Крок 4. Беремося за форматування тексту: виділяємо жирним або курсивом потрібні слова чи речення, робимо марковані чи нумеровані списки, розбиваємо текст на розділи і підрозділи. Для цього слід використовувати систему вікі-розмітки, яка є таким собі спрощеним варіантом html-розмітки для сайтів. Її можна вносити як вручну, так і використовуючи кнопки форматування, які є зверху та знизу на панелі редагування. Там же можна знайти підказки щодо оформлення статей.

Порада: Найзручніше форматувати текст відразу в процесі написання, а не повертатися до цього по завершенню статті. Ми ж виносимо цей етап в окремий блок лише для того, аби показати всі ланки в роботі над вікі-статтею.

Основні теги форматування
 
Дія/результат
Приклад
Знак
Інструкція
Виділити жирним
'''Прихована реклама''' − рекламна інформація про особу…
''' '''
Попереду і позаду потрібного слова, словосполучення, речення поставити знак '''
Виділити курсивом
''Журналістський'' матеріал − новина, окрема стаття чи сюжет…
'' ''
Попереду і позаду потрібного слова, словосполучення, речення поставити знак ''
Виділити жирним курсивом
'''''Журналістський''''' матеріал − новина, окрема стаття чи сюжет…
''''' '''''
Попереду і позаду потрібного слова, словосполучення, речення поставити знак '''''
Створити нумерований список
Види прихованої реклами:
#Журналістський матеріал…
#Коментар…
#Згадка…
#
Попереду рядків, які мають нумеруватися, поставити знак #. Ніяких цифр після знаку додавати не треба. Якщо рядки йдуть один за одним, то система автоматично додасть нумерацію.
Створити маркований список
Види прихованої реклами:
*Журналістський матеріал…
*Коментар…
*Згадка…
*
Попереду рядків, які мають маркуватися, поставити знак *
Створити підрозділ (заголовок 1-го рівня)
== Види прихованої реклами ==
== ==
Попереду і позаду назви підрозділу поставити знак == ==
Створити підпідрозділ (заголовок 2-го рівня)
=== Приклади прихованої реклами ===
=== ===
Попереду і позаду назви підрозділу поставити знак === ===
Виділити цитату
{{цитатаǀ Прихована реклама – це рекламна інформація про… }}
{{цитатаǀ }}
Попереду речення-цитати поставити: {{цитатаǀ, позаду − }}
 
Порада: Додавання до статті ілюстрацій та створення таблиць − дещо складніший процес. Тож на перших етапах засвоєння Wikipedia можна обійтися і без цього. Загалом же, якщо не знаєте, як додати таблицю або щось іще, зайдіть на сторінку редагування будь-якої статті, яка вже містить потрібний елемент, скопіюйте його у власну статтю і змініть, за потреби, інформацію, яку він містить, на потрібну вам. Те ж саме стосується карток із ключовою інформацією, які бажано створювати у статтях про відомих людей, книги, фільми тощо.
 
 
Крок 5. Тепер вікіфікуємо статтю, іншими словами − оформимо її відповідно до правил Wikipedia. До обов’язкового мінімуму вікіфікації належать: проставлення внутрішніх посилань, категорій, створення списку приміток.
 
Внутрішні посилання – це лінки на інші статті Wikipedia. Їх проставляють відповідно до ключових слів, які зустрічаються у матеріалі. Приміром, у реченні: «Журналістський матеріал новина, окрема стаття чи сюжет, інтерв'ю із представником компанії або її задоволеними споживачами, репортаж з події…» – проставляємо внутрішні посилання на словах «новина», «стаття», «сюжет», «інтерв’ю», «репортаж». Це робиться для того, аби читач, який, наприклад, не знає, що таке інтерв’ю чи репортаж, міг швидко перейти на відповідну сторінку і отримати потрібну інформацію.
 
Порада: Внутрішні посилання завжди проставляються на власних назвах (назви країн, міст, прізвища, назви творів тощо), датах (днях і роках). Натиснувши на перше, можна побачити всі події в історії, які відбулися цього дня, на друге – події, що мали місце цього року.
 
Категорії окреслює галузь або тему, до якої належить стаття. Їх використовують для сортування матеріалів і, відповідно, полегшення їх пошуку. Приміром, статтю про приховану рекламу ми відносимо одразу до трьох категорій: «ЗМІ», «Реклама», «Маркетинг».
 
Порада: У Wikipedia існує вже доволі розгалужена система категоризації. Звісно, нові категорії створювати ніхто не забороняє, але спочатку слід пересвідчитися в доцільності цього: переглянути дерево категорії певної теми і переконатися, що потрібної вам у ньому нема. Для цього використовують пошуковик по вікі-категоріям.
 
Список примітокце список використаних при написанні статті джерел. Створення його є обов’язковим.
 
                              Основні теги для вікіфікації
 
Дія/результат
Знак
Приклад оформлення
Внутрішні посилання
1. [[ ]]
Для створення внутрішнього посилання ключове слово слід взяти у подвійні квадратні дужки.
 
1. Прихована [[реклама]] – це…
Якщо написання ключового слова у статті аналогічне до назви статті, яка його стосується, то достатньо просто проставити перед ним і після нього подвійні квадратні дужки. Найчастіше так трапляється, коли ключове слово у статті вживається в називному відмінку.
Тобто: ключове слово «реклама» у статті  посилається на статтю з назвою «Реклама». 
 
2. [[ ]]
 
2. Розміщення [[логотип]]у…
Якщо написання ключового слова у статті не збігається з назвою статті, яка його стосується (тобто слово вживається не в називному відмінку), то слід поставити квадратні дужки так, аби вони не захоплювали закінчення слова, а взята в дужки його частина писалася аналогічно до назви відповідної статті.
Тобто: ключове слово «логотипУ» у статті буде посилатися на статтю з назвою «Логотип».
 
 
3. [[ ǀ ]]
3. У [[Законодавство України|українському законодавстві]] визначення поняття «прихована реклама»…
Якщо написання ключового слова або словосполучення вживається в іншому формулюванні, аніж назва статті, яка його стосується, то слід:
·       взяти слово (словосполучення) у подвійні квадратні дужки;
·       перед словом поставити вертикальну риску (за допомогою кнопки на панелі редагування знизу);
·       зліва від риски вписати назву статті, яка стосується ключового слова (пробілів перед і після риски ставити не потрібно).
Тобто: ключове словосполучення «українському законодавстві» посилатиметься на статтю з назвою «Законодавство України».
Зовнішні посилання
[ ]
Для створення зовнішнього посилання лінк та назву сторінки, на яку ведеться  посилання, слід взяти в одинарні квадратні дужки.
[http://gazeta.ua/articles/food-newspaper/379974 Без весняної маївки і дружба може припасти пилом. Газета по-українськи. 22.04.2011 – '"реклама березової горілки від Nemiroff''']
Першою в квадратних дужках завжди має стояти адреса сторінки, лише після неї – назва статті, її автор та будь-які інші відомості. Лінк від назви слід відокремити тільки пробілом.
Категорії
[[Категорія:Назва категорії]]
[[Категорія: ЗМІ]]
[[Категорія: Маркетинг]]
Категорії завжди вписуються наприкінці статті. Для цього слід ввести слово «Категорія», поставити після нього двокрапку і написати назву категорії. Пробілів між словами і знаками бути не повинно. Одна стаття одночасно може належати до кількох категорій. Для цього їх усі слід написати в стовпчик одна під одною.
Посилання на джерела (списки приміток)
1. <ref> </ref>
На панелі редагування внизу слід натиснути кнопку == Примітки == {{reflist}}. Вона тиснеться лише один раз і створює список посилань на необмежену кількість джерел.
 
<ref>[http://www.ukrrudprom.com/digest/YAk_rozpznati_dginsu_v_gazet.html
С. Колодницька. Як розпізнати джинсу в газеті]</ref>
Аби додати посилання на джерело, інформацію з якого ви використовуєте лише в одному реченні чи абзаці, слід:
·       на панелі редагування внизу натиснути кнопку == Примітки == {{reflist}};
·       наприкінці кожного речення чи абзацу, запозиченого з певного джерела, слід поставити тег <ref> </ref> (вручну або за допомогою кнопки на панелі редагування знизу);
·       між <ref> і </ref> поставити одинарні квадратні дужки (після > і перед <);
·       всередині квадратних дужок вставити лінк на джерело та його автора, назву (оформляти аналогічно до оформлення зовнішніх посилань).
2.
<ref name=""> </ref>
Аби додати посилання на джерело, на яке ви будете посилатися в кількох різних частинах статті, слід:
·       на панелі редагування внизу натиснути кнопку == Примітки == {{reflist}} (лише у випадку, якщо ви не робили цього раніше);
·     наприкінці речення чи абзацу,  запозиченого з певного джерела, на яке ви посилаєтеся в цій статті вперше, поставити тег <ref name=""> </ref>;
·     між лапками вписати адресу сайту джерела (просто головної сторінки сайту, де викладене ваше джерело);
·     між <ref name=""> і </ref> поставити одинарні квадратні дужки (після > і перед <);
·      всередині квадратних дужок вставити лінк на джерело та його автора, назву (оформляти за аналогією до оформлення зовнішніх посилань);
·     після всіх наступних речень чи абзаців, узятих із цього ж джерела, достатньо проставити тег <ref name=""> (де між лапками вписана адреса сайту джерела).
 
 
 
 
Крок 6. Тепер тиснемо кнопку «Попередній перегляд» і дивимося, як виглядатиме наша стаття. Якщо все як слід, зберігаємо сторінку. Робіть це тільки коли внесли в неї вже чимало інформації. Адже дописувачі Wikipedia постійно відслідковують нові редагування. Коли бачать, що новостворений матеріал містить лише кілька речень, не має вікіфікації – можуть зробити статтю кандидатом на вилучення. Вони ж бо не знають, що ви збираєтеся її далі дописувати чи змінювати.
 
Порада: Якщо ви не маєте часу, аби завершити статтю прямо зараз, проте збираєтеся це зробити в майбутньому, можна тимчасово додати на сторінку позначку «Ця стаття в процесі редагування». Для цього достатньо у першому рядку на сторінці редагування статті написати {{в роботі}} (такі надписи називаються шаблонами). Завдяки цьому напису на сторінці статті з’явиться таке віконце, як показано на малюнку. Із повним списком шаблонів можна ознайомитися тут.
 
 
 
Замість висновків
 
От і все. Наша стаття про приховану рекламу готова. Звісно, їй ще далеко до ідеалу, адже на написання повноцінного і ґрунтовного матеріалу слід витратити не одну годину. Проте вона вже містить базову інформацію по темі. Пізніше ми зможемо її ще більше доповнити. Крім того, сотні інших користувачів Wikipedia вже отримали можливість її покращувати. До речі, першу правку до статті зробили вже через п’ять хвилин після її збереження.
 
В одному із коментарів для MediaSapiens виконавчий директор «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич сказав: «Якби кожен, хто переглядає українську Wikipedia, зробив бодай одну правку, за один день було б зроблено стільки, скільки за попередні сім років». Тож робіть правки. Нехай і незначні. З часом на це підсідаєш настільки, що і дня не можеш провести без того, аби не написати у Wikipedia рядок.
 
Писати можна про будь-що. Ви щойно прочитали книгу? Зайдіть на її сторінку у Wikipedia, гляньте, чи вказані там всі герої, чи правильно описано сюжет. Якщо ні – виправте. Або ж просто додайте те, чого бракує. Знайшли гарну рецензію на фільм? Додайте посилання на неї до блоку «Джерела» на сторінці фільму. А ще краще – найвлучніші моменти і думки впишіть у саму статтю, не забувши вказати джерело. Готуєтеся до іспиту? Доповніть статті, які дотичні до вашого предмету. Саме так я підсіла на Wikipedia. Готувалася до складання іспиту з медіаправа. Шукала потрібну інформацію в інтернеті, і час від часу мене заводило й на сторінки Wikipedia. Помітила, що багатьох статей по темі там взагалі бракує, частина є, але надто недолугі. Аби виправити ситуацію, я створила свої перші матеріали.
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: mediananny.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду