Дев'ять журналістських онлайн-інструментів, що з’явилися 2014 року

Дев'ять журналістських онлайн-інструментів, що з’явилися 2014 року

15:00,
3 Січня 2015
16029

Дев'ять журналістських онлайн-інструментів, що з’явилися 2014 року

15:00,
3 Січня 2015
16029
Дев'ять журналістських онлайн-інструментів, що з’явилися 2014 року
Дев'ять журналістських онлайн-інструментів, що з’явилися 2014 року
Сервіси для моніторингу соцмереж, сторітелінгу, створення інтерактивних мап і фотографування в режимі time lapse, що допоможуть нам бути більш цифровими.

У 2014 році журналісти отримали кілька нових сервісів, що допоможуть працювати з інформацією із соціальних мереж, розповідати мультимедійні історії та створювати контент за допомогою мобільних пристроїв

Моніторинг публікацій та пошук у соцмережах

Стежити за публікаціями на певну тему в онлайн-виданнях та соціальних мережах допоможе сервіс Buzzsumo. Це агрегатор, що збирає контент із веб-сайтів та соцмереж за певним запитом. Користувач може обирати час публікації, тип контенту (стаття, відео, інтерв’ю, інфографіка тощо), шукати за певним доменом чи іменем користувача у Twitter. Також можна переглянути список користувачів, які поділилися кожною публікацією в соцмережах (Facebook, Linkedin, Twitter, Pinterest, Google+). Сервіс платний, проте можна скористатися чотирнадцятиденним безкоштовним пробним періодом.

Значно простіший, проте все ж корисний, набір функцій має Topsy — безкоштовний сервіс, що шукає публікації в Twitter на певну тему за обраний період часу. Пошук відбувається не лише за хештегом, а за всім текстом повідомлень. Окрім дати (діапазону дат) користувач може обирати мову публікацій і тип контенту: статті, фото, відео або всі повідомлення. Тут можна подивитися, хто з користувачів найчастіше згадував задану тему у своїх постах у вказаний період, а також загалом частоту згадування певних слів (словосполучень) у дописах за обраний проміжок часу.

Веб-сайт IFTTT (If This Then That) з’явився не 2014 року, а ще 2011-го. Він дозволяє програмувати алгоритми взаємодії між акаунтами одного користувача на різних платформах (соцмережах, блогах тощо).

Проте за останній рік за допомогою своїх користувачів сайт запропонував кілька нових зручних механізмів, які можуть бути корисними для журналістів. Зокрема, під час кампанії проти вірусу Ебола використовувався хештег #HackEbola. Це призвело до створення алгоритму, який записує всі твіти з цим хештегом в один документ Google. Алгоритм доступний для всіх користувачів — треба лише задати свій хештег.

Візуалізація, інтерактивні історії

У 2014 році запрацював сервіс ThingLink — зручний плагін для створення інтерактивних зображень. Функціонал безкоштовної базової версії цілком достатній для журналіста: можна завантажувати свої зображення або використовувати стандартні, додавати на них посилання на статті, відео чи інший контент, а також розміщувати готові інтерактивні зображення або слайдшоу в соцмережах чи на сайті. Платні версії сервісу дозволяють також користуватися статистикою та створювати інтерактивні відео і дають більше варіантів дизайну.

Для візуалізації цифрових даних з’явився сайт Sprites. Це онлайн-сервіс для створення інфографіки та слайд-шоу. Має досить простий та зручний у користуванні інтерфейс. Безкоштовна версія програми не дозволяє завантажувати власні зображення та зберігати створену інфографіку офлайн. Проте має досить великий вибір стандартних іконок та шаблонів, а готову інфографіку або слайд-шоу можна опублікувати на сайті або в соцмережах. У найдорожчій версії можна створювати відеопрезентації.

Ще одне відкриття-2014 — сайт Odyssey. Це онлайн-ресурс для створення мультимедійних історій, з яким можна працювати, навіть не маючи навичок веб-кодування. За його допомогою можна створювати реаліті-мапи на зразок цієї або інтерактивні карти для супроводу текстового матеріалу. Щоправда, автори сайту попереджають: ресурс перебуває в процесі розробки і може працювати не ідеально.

Привертати увагу до публікацій, особливо в соціальних мережах, можна за допомогою мемів — зображень із цитатами. Конструктор таких картинок у 2014 році зробила публічно доступним компанія Vox Media. Сервіс можна встановити на свій сайт або скористатися вже готовою версією — щоправда, в цьому випадку зображення буде містити логотип сайту.

Додатки для мобільних пристроїв

Новий безкоштовний додаток Hyperlapse від Instagram створено для зйомки відео в технології time lapse, коли відео складається з фотографій, зроблених через короткий проміжок часу. Для «традиційного» time lapse камера має бути зафіксована впродовж зйомки. Проте власник смартфона з цим додатком може знімати з рук або навіть рухатися — вбудований стабілізатор зробить усе, щоб результат виглядав добре. Це відео показує можливості додатка:

Storehouse — безкоштовний і простий у використанні додаток для айфонів та айпадів, за допомогою якого можна комбінувати фото, відео і текст у мультимедійну історію. Здобув нагороду від Apple за найкращий дизайн у 2014 році. Інтегрований з іншими програмами для роботи із зображеннями, наприклад, Adobe Lightroom.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: picjumbo.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду