Експерти ГО «Телекритика» представили в Одесі результати моніторингу регіональних телеканалів

Експерти ГО «Телекритика» представили в Одесі результати моніторингу регіональних телеканалів

09:42,
23 Грудня 2014
3246

Експерти ГО «Телекритика» представили в Одесі результати моніторингу регіональних телеканалів

09:42,
23 Грудня 2014
3246
Експерти ГО «Телекритика» представили в Одесі результати моніторингу регіональних телеканалів
Експерти ГО «Телекритика» представили в Одесі результати моніторингу регіональних телеканалів
Одеські журналісти вважають, що до моніторингу слід включити більше місцевих каналів, щоб відобразити реальну медіа-ситуацію в місті.

Журналісти, медіаексперти і громадські діячі обговорювали проблему дотримання професійних журналістських стандартів в умовах кризи і військового конфлікту в рамках круглого столу, який відбувся  19 грудня в приміщенні Одеської обласної державної адміністрації. У заході взяли участь журналісти Одеської ОДТРК, місцевих телеканалів «Град», «Первый  городской», «7 канал», а також багатьох місцевих друкованих і інтернет-видань. Круглий стіл було організовано за підтримки Internews Network в рамках програми U-Media. 

Захід відкрила заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Зоя Казанжи. Вона запевнила, що обласна адміністрація не буде в жодному разі займатися замовленням матеріалів в медіа. «Свобода преси потрібна не журналістам, а суспільству. Люди повинні мати право отримувати правдиву інформацію»,- зазначила пані Казанжи. Вона також наголосила на важливості створення суспільного мовлення.

Антоніна Мніх, координатор регіональних моніторингів ГО «Телекритика», представила результати аналізу новинного контенту 10 місцевих каналів (Донецьк, Луганськ, Одеса, Харків, Херсон) за період травень-листопад 2014 року з особливою увагою до одеських телеканалів.  За її словами, одеські телеканали, які підлягали моніторингу, показали високі результати у дотриманні журналістських стандартів. Згідно зі зваженим регіональним показником «джинси» за моніторинговий місяць, одеські новини були найменш «засмічені» матеріалами з ознаками замовності. Лише у липні (8%) одеські журналісти поступилися харків’янам (5%).

«Первый городской» канал джинсував найменше серед каналів, включених до моніторингу. Кількість матеріалів з ознаками замовності в його новинах жодного разу не перевищувала 5%, а у липні – становила усього 2% (один сюжет). Утім, в травні канал опосередковано підтримував тодішнього кандидата на міського голову Едуарда Гурвіца, а у вересні експертами зафіксовано  промо-сюжет про «Українську перспективу» Олександра Вілкула. 

В новинах ООДТРК кількість замовних матеріалів була значно більшою, і коливалась від 14 до 21%. Більшість новин з ознаками замовності – це «паркетні» сюжети про заходи місцевої влади та посадовців. Окрім того, в політичній «джинсі» у травні експерти зауважили підтримку каналом кандидата на посаду міського голови Геннадія Труханова.


Стосовно показників інших регіонів, експерт зауважила, що серед лідерів  «джинси» в усі моніторингові періоди були луганські канали: від 29% каналу «ЛОТ» у травні до 57% «Луганська 24» у листопаді. Загалом, місцеві мовники перейняли «стандарти» російського агітпропу, продукуючи замість новин антиукраїнські матеріали.

Розповідаючи про дотримання 6 професійних стандартів журналістики, пані Мніх наголосила, що жоден з включених до моніторингу регіональних каналів не наблизився до  максимального рівня дотримання фахових стандартів - 6 балів. Найвищі регіональні сумарні показники продемонстрували херсонські телевізії – 4,76 балів у травні,серед них лідер – канал «ВТВ плюс» - 5,0 бали. Найнижчий рівень дотримання стандартів зафіксовано у луганського каналу «Новоросія» - 2,3 бали. Це абсолютний антирекорд за увесь час моніторингу.

 «Маємо серйозні провали в дотриманні стандартів журналістики регіональними ЗМІ, особливо стандарту балансу думок. На приватних телеканалах це - просування інтересів власників, на державних - відсутність синхронів.. Лише у третині новин є спроби відобразити дві точки зору», - наголосила експерт.

Роман Шутов, експерт ГО «Телекритика», представив результати моніторингу російської пропаганди. За його словами, війна зараз ведеться всіма методами, в тому числі інформаційними, і на жаль, деякі місцеві ЗМІ долучаються до цього процесу, наприклад, одеське видання «Таймер» та київська газета «Вести».  До ознак пропаганди, які допомагають її визначати, належать наступні: використання слів-маркерів («хунта», «карателі», наприклад), оціночні судження, підміна понять, необґрунтовані узагальнення, посилання на анонімні джерела, тенденційний підбір фактів, апеляція до емоцій.

Одним з прикладів російської пропаганди, який навів експерт, є дестабілізація українського тилу, яка включає в себе такі меседжі:  бунт матерів, «демонізація» біженців, переконання у безперспективності боротьби, зневіра після Майдану, твердження про розвалену і небоєздатну українську армію тощо.

Доктор наук з соціальних комунікацій, завідувач кафедри ре­клами та зв’язків із громадськістю ОНУ І. Мечникова Олена Іванова представила моніторинг друкованих видань, згідно з яким «джинса» в  друкованих виданнях в середньому по Україні складає 30% -60%. Вона також висловила важливе спостереження, що замовні матеріали за рівнем дотримання журналістських стандартів часто виглядають навіть професійніше звичайних журналістських матеріалів, і тому нерідко «джинсу» досить важко відрізнити від матеріалу без ознак замовності. Іншою цікавою тенденцією, яка була виявлена в ході дослідження, є те, що споживачі нерідко «вибачають» своїм улюбленим медіа наявність «джинси».

Науковець бачить ефективний метод боротьби з «джинсою» в підвищенні рівня медіаграмотності серед населення та рівня критичного мислення, який є дуже низьким. Зоя Казанжи підтримала цю ідею і зазначила, що з медійною аудиторією в Україні недостатньо працюють.

В ході подальшої дискусії одеський журналіст Аркадій Ромм зауважив, що наявність замовних матеріалів в медіа тісно пов’язана з низькими етичними стандартами журналістів, які стверджують, що «без джинси вони не виживуть». Журналістка одеського кризового медіа-центру Олена Лебеденко, своєю чергою, зазначила, що журналісти, на жаль, не готові влаштовувати «майдани» у своїх редакціях заради того, щоб дотримувались журналістські стандарти і не було замовних матеріалів.

Незалежний журналіст Віра Запорожець звернулась до «Телекритики» з проханням включити до моніторингу одеські телеканали, які контролюються Сергієм Ківаловим, а саме «Репортер», «Академія» і «З-ий цифровий». За її словами, на цих телеканалах присутня відверта зневага до всього українського, і вони є найгіршими зразками телевізійної журналістики.

В цілому, присутні на заході одеські журналісти закликали ГО «Телекритику» збільшити кількість місцевих каналів в моніторингу, оскільки вони вважають, що моніторинг 2 каналів не відображає реальну медіа-ситуацію в місті, де працюють більше 30 телеканалів. Також вони запропонували регулярно проводити експертні опитування на тему професійних стандартів і джинси.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду