Модель фінансування фінської YLE буде оголошено наприкінці року

00:00,
18 Листопада 2011
440

Модель фінансування фінської YLE буде оголошено наприкінці року

00:00,
18 Листопада 2011
440
Модель фінансування фінської YLE буде оголошено наприкінці року
У Фінляндії досі не вирішена проблема, як забезпечити суспільного мовника стабільним фінансуванням. Абонентська плата не покриває всіх видатків, а правлячі партії виступають проти держфінансування.

Основну частку бюджету фінської корпорації телерадіомовлення – суспільного мовника Фінляндії – YLE (Yleisradio Oy) складає абонентська плата та плата за ліцензії на право мовлення. З 2002 року діяльність YLE була збитковою (за винятком 2003 року), кількість абонентів зменшується на 10 тисяч щорічно. У 2009-му парламентська робоча група підготувала доповідь, у якій рекомендувала замінити систему стягнення абонплати на «медіаподаток», який сплачуватимуть всі громадяни Фінляндії, незалежно від наявності у них телевізорів, починаючи з 2011 року.

Обговорення ідей підвищення загальних обсягів фінансування мовника в парламенті триває дотепер. Міністр з комунікацій має намір оголосити свої пропозиції щодо YLE наприкінці року після консультацій з лідерами парламентських груп.

Попередні два уряди не змогли вирішити проблему, абонплата не була замінена на «медіаподаток», а загроза підвищення податків не дозволяла перейти на пряме державне фінансування.

Газета Helsingin Sanomat оприлюднила сьогодні результати опитування на цю тему. Думка громадськості, так само як і парламентарів, неоднозначна: 27% опитаних фінів надає перевагу «медіаподатку», майже стільки ж – за те, щоб YLE фінансували напряму з бюджету, 25% висловилися за скасування існуючої політики суспільного мовлення і за те, щоб дозволити суспільному телебаченню отримувати прибуток шляхом розміщення реклами, яка наразі заборонена. Лише 16% респондентів погоджуються з існуючою системою фінансування – близько 250 євро абонплати на рік.

Джерело Hs.fi

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
yle.fi
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду