Російська влада виділить суспільному ТБ 20 млрд. рублів

00:00,
21 Серпня 2012
439

Російська влада виділить суспільному ТБ 20 млрд. рублів

00:00,
21 Серпня 2012
439
Російська влада виділить суспільному ТБ 20 млрд. рублів
Довірений банк Російської Федерації повідомив владі, що не зможе зібрати цільовий капітал нового телеканалу за рахунок благодійних внесків, як це планувалося.

Суспільне телебачення Росії було створено за наказом президента Дмитра Медведєва в квітні 2012 року. У цьому ж документі було доручено сформувати цільовий капітал нового суспільного мовника за рахунок публічного збору коштів. Перший рік діяльності організації вирішили профінансувати з держбюджету (1,2 млрд рублів), а з 2014 року воно буде існувати на відсотки від цільового капіталу, зібраного завдяки благодійним внескам. Формування ж цільового капіталу суспільного телебачення Росії було доручено Внєшекономбанку (ВЕБ).

ВЕБ вже повідомив Мінкомзв'язку, що не має у своєму розпорядженні джерел благодійного фінансування на необхідну суму – 20 млрд рублів. Представники ВЕБу повідомили Мінкомзв'язку, що фінансова прибутковість з інструментів максимальної надійності становить не більше 5%. І щоб забезпечити щорічний бюджет суспільного мовника у розмірі 1 млрд рублів, цільовий капітал повинен складати не менше 20 млрд рублів. У ВЕБі зробили висновок, що єдиним джерелом доходів в такій ситуації можуть бути позикові ресурси або додатковий майновий внесок держави до статутного капіталу самого ВЕБу. У банку розраховують на другий варіант.

ВЕБ запропонував державі надати позику на пільгових умовах (відсоток нижче ставки рефінансування або рівний їй). Банк пропонує позичити ці гроші клієнтам на ринкових умовах, а дохід стане основою для формування бюджету суспільного телебачення Росії.

Тобто участь держави у фінансуванні суспільного ТБ, яка спочатку планувалася як часткова, може стати повною. За словами аналітика Дмитра Мірошниченка, таким чином ВЕБ знімає з себе відповідальність за формування капіталу проекту, на який ні держкорпорації, ні олігархи і бізнесмени не хочуть давати грошей.

Глава суспільного телебачення Анатолій Лисенко в бесіді з «Новинами» повідомив, що не готовий коментувати тему формування цільового капіталу телеканалу.

Джерело в Мінкомзв'язку повідомив, що для початку мовлення з 1 січня 2013 суспільному мовникові вже в жовтні необхідно формувати контент і знімати власні програми. На ці потреби каналу до кінця 2012 року виділили 375 млн рублів. Ще 1,2 млрд бюджетних грошей СМ отримало на мовлення 2013 році.

«У світовій практиці є різні варіанти фінансування суспільного ТБ. Це або податок, який платять глядачі на користь телеканалу, або абонентська плата. Існують моделі, коли телеканал повністю фінансується державою. Але ніде в світі немає суспільного ТБ, що живе за держрахунок», – коментує ситуацію віце-президент Медіасоюзу Росії Олена Зелінська. За її словами, в такому випадку вийде ще один державний медіапроект, який не буде істотно відрізнятися, наприклад, від ВДТРК, яке вже функціонує.

Джерело: Известия

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Катерина Штукіна
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду