На сайтах «Комсомольской правды» та «Кіно-театр.ua» рекламують сигарети

00:00,
24 Травня 2013
465

На сайтах «Комсомольской правды» та «Кіно-театр.ua» рекламують сигарети

00:00,
24 Травня 2013
465
На сайтах «Комсомольской правды» та «Кіно-театр.ua» рекламують сигарети
Інститут Медіа Права вважає, що це є порушенням закону «Про рекламу». 

На «Комсомольской правде» та «Кіно-театр.ua» реклама сигарет з’являється після того, як відвідувач відповість на питання, чи є йому 18 років. Жодних документальних підтверджень віку не вимагають - достатньо просто натиснути кнопку «так». У такий спосіб нібито виконується вимога обов’язкової вікової ідентифікації відвідувачів сайту, які можуть побачити рекламу тютюнових виробів. 

Питання, яке перед переглядом реклами сигарет ставлять відвідувачам сайту, kp.ua

Нагадаємо, що ст. 22 ЗУ «Про рекламу» забороняє рекламу тютюнових виробів в інтернеті. Проте, дозволяє її на веб-сайтах «призначених для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів». 

Інститут Медіа Права вважає, що тієї ідентифікації, яку проводять на сайтах  «Комсомольской правде» та «Кіно-театр.ua», недостатньо. Більш того, вони не підпадають під категорію видань, призначених винятково для повнолітніх. 

«У нашому випадку сайти порушують обидві ці умови. По-перше, на них   розміщується загальна інформація, яка не є контентом лише для повнолітніх, а призначена для будь-якого користувача. По-друге, просте питання  -“Чи є людині 18 років?”, не є достатньою ідентифікацією користувача. Адже будь-хто може натиснути кнопку «так» і зайти на сайт. Це є самоідентифікацією. Бо ідентифікація передбачає встановлення віку на основі об’єктивних критеріїв, приміром, документів», –  пояснив Петро Король, юрист проекту «Київ без тютюнового диму».              

Реклама сигарет на сайті kp.ua

Відповідно до закону, Держспоживінспекція України може оштрафувати видання-порушників на суму у п’ять разів більшу ніж ту, що рекламодавець заплатив їм за розміщення реклами. Для цього потрібно, аби інспекція отримала скаргу на видання, роздруківку скріншотів сторінок сайту з рекламою і провела перевірку.

«Там перед показом реклами йде запит, чи є вам вісімнадцять років. Так, її може натиснути будь-хто, але якщо людина нас обманює, то це вже питання не до нас, а до цієї людини», –  прокоментував ситуацію Андрій Суженко, відповідальний за розміщення реклами на сайті «Кіно-театр.ua».

На питання про те, чи не боїться він, що видання оштрафують, відповідає: довіряє рекламним агенціям, які приводять клієнтів, і вірить, що вони знають, що роблять.

«Ми працюємо з рекламними агенціями, яке приводить клієнтів. І вони відповідають за те, що відбувається далі», –  зазначив він.  

Інна Лисенко, заступник директора по рекламі «Комсомольской правды» прокоментувати ситуацію не змогла і порадила надіслати інформаційний запит на редакційну електронну пошту, що «Телекритика» і зробила.

Нагадуємо, що Інститут Медіа Права у квітні 2013 року розпочав кампанію «Інтернет без сигарет!», в ході якої він промоніторить сайти та соціальні мережі на наявність на них реклами тютюнових виробів.

Якщо на якомусь із сайтів ви помітите рекламу сигарет, будь ласка, зробіть скріншот і надішліть його на адресу smokefreekyiv@gmail.com.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pridvinje.by
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду