Громадськість уклала список найбільш впливових тютюнових лобістів року

00:00,
17 Березня 2014
1401

Громадськість уклала список найбільш впливових тютюнових лобістів року

00:00,
17 Березня 2014
1401
Громадськість уклала список найбільш впливових тютюнових лобістів року
Третій рік поспіль громадські експерти аналізують законотворчу діяльність депутатів та їх спроби перешкодити впровадженню антитютюнових ініціатив. Найбільш активні лобісти отримують антипремії «Золота коса» та «Золоте гальмо».

2013 рік видався відносно спокійним в контексті ухвалення законів по боротьбі з курінням, адже повна заборона реклами, куріння у громадських місцях та введення  графічних попереджень на пачках сигарет – були ухвалені і набули чинності роком раніше. Тому 2013 став роком боротьби за підвищення акцизів на тютюн – саме цей захід ВООЗ визнає одним із найбільш дієвих у подоланні тютюнової епідемії.

Тож уся активність тютюнових лобістів минулого року була зосереджена переважно на гальмуванні підвищення вартості тютюнових виробів.

Карикатури чотирьох головних тютюнових лобістів 2013 року: Олександр Клименко, Лев Миримський, Віталій Хомутиннік, Сергій Терьохін. На церемонії нагородження антипремією «Золота коса»

Головний тютюновий лобіст року – Віталій Хомутиннік

«Золоту косу» отримав Віталій Хомутиннік, депутат-регіонал, який очолює Комітет з питань податкової та митної політики – ключовий комітет з розгляду питань, пов’язаних із зміною акцизних ставок.

Публічна позиція депутата протягом року нібито балансувала між інтересами корпорацій, які вели боротьбу проти будь-якого підвищення акцизів, і інтересами громадськості, яка закликала до підвищення цін на тютюнові вироби.

16 грудня пан Хомутиннік зареєстрував законопроект, який збільшував акцизи на 11,6% (громадськість пропонувала 25-30%). 18 грудня Комітет підтримав цей законопроект, а наступного дня документ винесли на голосування Верховної Радив, де за декілька хвилин він був ухвалений і направлений на підпис президенту.

Однак, виявилося, що Хомутиннік подав на голосування «допрацьований» 19 грудня варіант (не затверджений Комітетом), з якого зникли пропозиції про підвищення акцизів на тютюнові вироби. Так він не допустив ЖОДНОГО підвищення акцизів на тютюн, чим і заслужив антипремію «Золота коса».

«Срібна коса» – Сергій Терьохін

Друге місце у списку найбільш впливових тютюнових лобістів дісталося депутату Сергію Терьохіну – голові підкомітету з питань оподаткування непрямими податками Комітету ВР з питань податкової та митної політики.

Його позиція в Комітеті гальмувала проходження законопроектів із підвищення  тютюнових акцизів: він гостро критикував їх, вносив альтернативні законопроекти, створив робочу групу при Комітеті, до складу якої увійшли лише представники алкогольної та тютюнової індустрії. Вони підготували пакет правок до законопроекту, який передбачав зручне їм підвищення акцизів. І це попри те, що ратифікована Україною Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну наголошує на неприпустимості співпраці з тютюновою індустрією у питаннях політики і законодавчого обмеження куріння.   

Протягом року Терьохін неодноразово публічно виступав проти підвищення акцизів. Зокрема, він не погоджувався з думкою світових експертів, що високі ціни на сигарети допомагають боротись з поширеністю тютюнокуріння: «Скоріше курці купуватимуть сигарети гірші, ніж відмовляться від своєї звички… Перевиховати високою ціною тих, хто вже курить і купує сигарети, навряд чи вийде». 

Водночас, як народний депутат, пан Терьохін мав би знати, що та ж таки Рамкова Конвенція містить, зокрема, статтю 6, де у першому пункті зазначається: «Сторони   визнають,   що   цінові  й  податкові  заходи  є ефективним і важливим засобом скорочення споживання тютюну різними групами населення, особливо молоддю».               

«Бронзова коса» – Лев Миримський

 

Третє місце дісталося народному депутату Леву Миримському, який через півтора місяці після набуття чинності закону про заборону куріння у закладах харчування, зареєстрував законопроект, за яким курцям знову мали виділятися окремі зали.

«Медіафільтр» свого часу детально аналізував пояснювальну записка до законопроекту. А вона ретранслювала основні тези тютюнових лобістів, не містила фактів і повністю ігнорувала результати наукових досліджень, що засвідчували неефективність часткової заборони куріння.

Законопроект не набув розголосу чи підтримки і 25 травня 2013 року був відкликаний Комітетом з питань охорони здоров’я Верховної Ради.

«Золоте гальмо» – Олександр Клименко  

Екс-міністр доходів і зборів України отримав спеціальну премію «Золоте гальмо» за послідовне і цілеспрямоване гальмування процесу підвищення цін на сигарети. 

Він виступав за збалансовану політику у сфері акцизного оподаткування, проте цей баланс завжди схилявся на користь аргументів тютюнових та алкогольних корпорацій. Зрештою, і він не приховував, що у своїй політиці міністерство враховує інтереси тютюнової індустрії та консультується з її представниками:  «Так, так. Ми за еволюційний підхід, але ми бачимо, що там є перспектива, і всі рішення ми будемо узгоджувати і ухвалювати спільно з бізнесом, щоб і бізнес був готовим (до підвищення акцизів – Ред.)», – казав він у коментарі виданню «Вести».   

Крім того, Міністерство жодним чином не прореагувало на скандальний законопроект Сергія Терьохіна, з якого раптом напередодні голосування і без погодження на Комітеті, зникли пункти про підвищення акцизів на сигарети.

Детальніше про антипремію «Золота коса» та номінантів попередніх років можна прочитати у Вікіпедії.

Ігор Гриценко, Ганна Гопко, Андрій Скіпальський та Марія Землянська та церемонії нагородження премією «Золота коса» 

«Коса — символ того, що алкогольні та тютюнові лобісти «косять» здоров'я нації: з їхньою «допомогою» сотні тисяч людей вмирають від хвороб, спричинених вживанням цієї смертельної продукції. В той же час, вони є публічними політиками, народними обранцями, які отримали від виборців кредит довіри. Люди повинні знати «в обличчя» тих, хто допомагає «індустрії смерті», – пояснює ідею премії Марія Землянська, координатор проектів Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» і один із експертів, які оцінювали лобістську діяльність чиновників.

Інший експерт, Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права і керівник проекту «Київ без тютюнового диму», переконує, що практика лобіювання законодавства на користь тютюнової індустрії має стати табу для українських парламентарів. Саме тому подібні антипремії і громадський осуд лобістів є важливими.

Громадські антитютюнові активісти, експерти та укладачі рейтингу «Золота коса»

До укладання рейтингу також долучилися: Андрій Скіпальський (керівник Центру «Життя», експерт Альянсу із виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну), Ганна Гопко (координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну»,   експерт Коаліції «За тверезу Україну» та Центру «Життя»), Ігор Гриценко (співкоординатор Коаліції громадських організацій «За тверезу Україну»), Ірина Чулівська (журналіст Інституту масової інформації), Костянтин Красовський (завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України), Отто Стойка  (головний лікар Київського міського центру здоров'я), Тарас Шамайда (співкоординатор руху «Простір свободи»), Юлія Солоха (координатор коаліції громадських організацій «За тверезу Україну», координатор проекту «Київ без тютюнового диму»).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото М. Голуб
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду