Яку «чорнуху» про Вакарчука розкручували перед виборами у Верховну Раду

Яку «чорнуху» про Вакарчука розкручували перед виборами у Верховну Раду

13:06,
25 Липня 2019
8111

Яку «чорнуху» про Вакарчука розкручували перед виборами у Верховну Раду

13:06,
25 Липня 2019
8111
Яку «чорнуху» про Вакарчука розкручували перед виборами у Верховну Раду
Яку «чорнуху» про Вакарчука розкручували перед виборами у Верховну Раду
«Детектор медіа» дослідив, як дискредитували лідера партії «Голос» під час парламентської кампанії.

Виборча кампанія під час дострокових виборів до Верховної Ради, як і президентські перегони, супроводжувалися поширенням фейків і маніпуляцій чи не про кожну з політсил та кандидатів.

Раніше «Детектор медіа» вже досліджував чорний піар проти кандидатів у президенти. Зокрема, ми писали, звідки у ЗМІ з’явилася теза про «Зеленського-наркомана». Також — яку «чорнуху» поширювали під час виборів про Петра Порошенка. Якщо на адресу Володимира Зеленського найчастіше звучали звинувачення в можливих зв’язках із олігархом Ігорем Коломойським, «наркоманії» й «некомпетентності», лякали, що він «здасть Україну Путіну», то Петра Порошенка звинувачували в «колосальному збагаченні за час президентства», «заробітку на війні» тощо.

Цього разу «Детектор медіа» пише про маніпуляції, які поширювали у ЗМІ та соцмережах про Святослава Вакарчука. Основні звинувачення на його адресу — «залежність від олігарха Пінчука», «проект Сороса», «слабкий кандидат», «проект під вибори» та навіть що він «вважає Крим російським» і виступає за легалізацію одностатевих шлюбів.

У результаті виборів очолюваній Святославом Вакарчуком партії «Голос» вдалося подолати 5-відсотковий бар’єр і потрапити до Верховної Ради. За даними ЦВК (оброблено 100 % протоколів), «Голос» набирає 5,82 % голосів та отримує 17 місць у парламенті за партійним списком, а також іще три місця за мажоритарними округами.

Фейсбук-сторінки, де «чорнили» Вакарчука

Розгляньмо основні фейсбук-сторінки, де розміщували «чорнуху» проти Святослава Вакарчука. У багатьох пабліках такий контент публікували лише зрідка. Але є сторінки, де це робили систематично.

«Зашквар». Сторінка існує з весни 2018 року, має 5 тисяч підписників. Напередодні президентських виборів містила багато критичних дописів про Зеленського. Тоді тут навіть закликали підтримувати флешмоб Святослава Вакарчука «голосуй не по приколу».А з кінця травня дописи про Вакарчука стали виключно критичними. Про інших політиків писати майже перестали.

«Голос Генератора Випадкових Слів Святослава». Створена в липні 2019-го, має всього 196 підписників. Покликана, очевидно, висміювати цитати лідера «Голосу». Має всього кілька дописів і майже не оновлюється. Примітно, що дописи з цієї нерозкрученої сторінки буквально за три дні після її створення почав поширювати на своїй сторінці у фейсбуку блогер Mason Lemberg, відомий у твітері як Львівський Батяр (справжнє ім’я — Богдан Карпенко. — Ред.).

 

«Пінчучний син». Створена 14 травня 2018-го, має 9,9 тис. підписників. Коли стало відомо, що Вакарчук не висуватиме свою кандидатуру у президенти, активність пабліку дещо знизилася. Згодом, перед виборами у ВР, знову зросла. У розділі інформації про сторінку вказано, що її адмініструє дев’ять користувачів.

«Тільки правда». Чи не найактивніша сторінка. Створена в розпал передвиборних перегонів 18 червня й має 3,6 тис. підписників. Жоден допис не має позитивного чи нейтрального забарвлення — лише відверта «чорнуха» й переважно фейки та меми. Два користувачі адмініструють її з України, один — із Росії. Зі сторінки ведуть масовану рекламну кампанію.

Тепер згадаймо основні негативні меседжі, які просували проти Святослава Вакарчука.

Некомпетентність і ціни на газ

Велика частина тез, які дискредитували Вакарчука, стосувалися його «некомпетентності» як політика й того, що «він вже був депутатом, але нічого не зробив». Так, сайт «Украина.ру», що належить російському державному інформагентству «МИА “Россия сегодня”, називає Вакарчука некомпетентним, а партію «Голос» — «типовим політпроектом під вибори». Ряд меседжів, спрямованих на його дискредетацію, поширювали й політики. Наприклад: «Ляшко заявив, що Вакарчук у 2014 році ховався в аеропорту у Криму: Сидить під столом людина, якій треба вагон памперсів» (gordonua.com),«“Жадный и сильно тупой”: Портнов озаботился рейтингом Вакарчука и перешел на оскорбления» (antikor.com.ua), «“Нехрен йти в політику!”: Гриценко жорстко розкритикував Вакарчука в прямому ефірі» — (newsname.info).

«Лідер партії “Голос” Святослав Вакарчук хоче поглибити, розширити і закріпити зовнішнє управління США в Україні» — таку заяву зробили 16 липня в партії «Опозиційна платформа — За життя», й цю новину оперативно розповсюдили на сайті «112 Україна», кінцевим бенефіціаром якого є соратник Віктора Медведчука Тарас Козак.

«“Некомпетентный и истеричный”: Бондаренко рассказала, каким запомнила Вакарчука в политике», — навели цитату ексдепутатки ВР від Партії регіонів Олени Бондаренко на сайті телеканалу «Наш», що належить батькові політика Євгена Мураєва, відомого своєму проросійською позицією. «Я работала с ним в одном парламентском комитете и видела, насколько он некомпетентен, слаб, истеричен и не подготовлен к административной работе», — казала пані Бондаренко, але прикладів некомпетентності Вакарчука не навела.

Широко відомим став ефір на каналі «Україна», на якому 28 червня під час передвиборних дебатів Святослав Вакарчук не зміг відповісти на запитання лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, скільки коштує газ для населення України.

Це миттєво стало приводом для розкрутки Вакарчука у ЗМІ та соцмережах як некомпетентного кандидата, який «не знає навіть елементарного», й підігрівало тезу про те, що йому «краще співати, ніж іти в політику». Так,відео з цього ефіру почали різати на частини й викладати в ютубі окремими роликами із клікбейт-заголовками: «Тимошенко присоромила грантожера Вакарчука», «Тимошенко уничтожила Вакарчука! Дебаты!»,«Тимошенко обломала Вакарчука по полной!!!».

Ці дебати висміяли й у програмі «Чисто News» «Кварталу 95». А на деяких інтернет-ресурсах подавали новину із формулюваннями «крупно облажался» (ua24ua.net), «повний нуль» (inforesist.org), «виставила дурнем» (uaportal.com) тощо. Або — «Тимошенко влаштувала іспит Вакарчуку, українці в істериці: “Славко, не сміши людей”» (Znaj.ua).

«Проект Пінчука» «на грантах Сороса»

Теза про те, що Святослав Вакарчук — «проект» українського олігарха Віктора Пінчука, просувалася у ЗМІ задовго до парламентських виборів із різними сплесками активності. З одного боку, точно довести, чи пов'язаний пан Вакарчук із Віктором Пінчуком, а тим більше із Джорджем Соросом, вкрай складно, адже поки достовірних доказів цьому немає. З іншого — є приклади, як таку тезу просувають у ЗМІ цілеспрямовано. Черговою хвилею її почали поширювати навесні 2018-го. Цього разу — з посиланням на американське видання The Washington Times, але й там не навели реальних доказів таких зв’язків.

У травні 2018-го «Страна.юа» опублікувала новину «The Washington Times назвала Вакарчука политическим проектом Сороса в Украине».

У статті-оригіналі, на яку послалися, справді доволі критично пишуть про відомого мецената Джорджа Сороса. Саме видання позиціює себе як консервативна газета. У статті пишуть, що президент США Дональд Трамп «бореться з глобалістським злом», і йому не імпонують ідеї відкритих кордонів, які пропагує угорсько-американський мільярдер-ліберал (такі ідеї традиційно не підтримують американські республіканці. — Ред). У статті писали, що Сорос «глибоко вплетений в українську політику після Революції на Майдані 2014 року» та допомагав урядові Порошенка.  Але, мовляв, побачив, що той не надто бореться з корупцією, й тому вирішив зробити ставку на молодого кандидата — Святослава Вакарчука.

«По данным The Washington Times, новый проект Сороса и его партнера Виктора Пинчука в Украине — избрание на пост президента популярного певца Святослава Вакарчука», — цитує «Страна» WT. В англомовній статті про зв’язки Вакачука, Пінчука та Сороса пишуть лише загальними фразами. Наприклад, «є свідчення, що пан Сорос та пан Пінчук мають новий проект — обрання відомого співака Святослава Вакарчука президентом України». Але що це за «свідчення», не пишуть і доказів не наводять. Жодних доказів, окрім фото, на якому Джордж Сорос, голова правління Фонду Сороса і засновник інституту «Відкрите суспільство» говорять із тодішнім президентом України Петром Порошенком у січні 2015 року. На цьому фото ні Пінчука, ні Вакарчука, немає.

«Г-н Вакарчук любит свою страну и, без сомнения, хочет делать то, что отвечает ее интересам. Но певцу, у которого очень небольшой опыт в бизнесе или политике, будет нелегко противостоять машине Сороса, когда-то внедренной многочисленными представителями Открытого общества», — пише «Страна» з посиланням на WT.

Того ж дня новину передрукували «Главред», «Вести». Російський «Рамблер» написав: «Washington Times: Вакарчук — следующий кандидат Сороса на колонизацию Украины». Меседж «Вакарчук — Пінчук — Сорос» новою хвилею заходять у простір українських ЗМІ. Новину також опублікували: активіст Олег Устименко, «Волинські новини», «Крапка», «Sceptic.online», «Depo.ua», «Акцент» та навіть «Деловая столица». IPnews подали новину як «Убойный компромат на Вакарчука», хоча «компромату» теж не навели.

Ближче до парламентських виборів і після публічної заяви Вакарчука 16 травня 2019 року про те, що він створює партію та йде в політику, новини про «зв'язок Вакарчука з Пінчуком і Соросом» активізувалася. Переважно в маловідомих блогах та на сайтах із клікбейт-заголовками.

Наприклад: «Я продался без боя: Вакарчук презентовал партию "Голос" Сороса» (ua-reporter.com); «Святослав Вакарчук: музыкант от Бога, президент от Сороса» (from-ua.com); «Наркоман вместо алкоголика: Сорос прочит Вакарчука в президенты Украины» (blogs.korrespondent.net); «Вакарчук ошелешив заявою про похід в Раду: “Пінчук покликав і каже …”» (Politeka); «Небоженко: За Вакарчуком стоит Порошенко и Пинчук» (pl.com.ua); «Коломойский vs Пинчук и Сорос — Зеленский vs Вакарчук: кто и зачем толкает артистов в политику»(kyiv.osp-ua.info); «Пороблено»: Влащенко назвала Вакарчука скучным и обвинила в работе на зятя Кучмы» (bbcccnn.org) тощо.

Самого Вакарчука про зв’язки з Віктором Пінчуком журналісти запитували багато разів. В інтерв’ю «Українській правді» в лютому 2019-го він здивувався, «звідки взялася ця байка», й додав, що сам він «не є джерелом цих чуток і жодного разу не дав жодного приводу так думати». А в інтерв’ю Lb.ua за 24 червня сказав: «З Пінчуком я спілкуюсь виключно на дві теми. Перша — щодо форуму YES, друга — щодо музею Голокосту Бабин Яр, ми входимо до наглядової ради. На цьому наше спілкування закінчується».

Водночас лідер партії «Голос» — частий гість телеканалів, що належать Віктору Пінчуку. «Детектор медіа» раніше писав, що його заяви регулярно цитують у новинних випусках СТБ, ICTV, а також записували з ним інтерв’ю. Також у «Детекторі медіа» згадували, що на СТБ окремо записали велике інтерв’ю з іншим кандидатом від «Голосу» — Сергієм Притулою. Однак позитивні сюжети про партію «Голос» з’являлися й на каналі «Україна» Ріната Ахметова, а Святослава Вакарчука та його соратників регулярно запрошували на політичні токшоу перелічених вище каналів, а також «1+1» Ігоря Коломойського.

«Федералізація» й «російський» Крим

30 червня 2019-го гурт «Океан Ельзи» виступив із концертом у Харкові на площі Свободи. Під час концерту Святослав Вакарчук сказав, зокрема: «Після страшних подій на Майдані Незалежності, після Революції гідності, коли вже почалася війна на сході, коли Росія вже загарбала і анексувала російський Крим, ми знову чекали змін». Цю цитату почали поширювати у фейсбуку й деяких ЗМІ, де писали, що «Вакарчук визнав Крим російським», вирвавши слова з контексту. Приміром: «Вакарчук во время выступления в Харькове назвал Крым российским» (mignews.com.ua), «“Російський Крим”: Вакарчук потрапив у скандал (відео)» (vgolos.com.ua),«Вакарчук назвал Крым российским» («Украина.ру»). Паралельно меседж про «російський» Крим активно поширювали в соцмережах. Найчастіше — у фейсбук-пабліках «Тільки правда» та «Пінчучний син».

Пізніше в коментарі виданню «Обозреватель» сам Вакарчук сказав, що підтримує територіальну цілісність України, а його обмовку «намагалися використовувати в політичних махінаціях».

У 2019-му почали поширювати архівне відео з токшоу на ICTV за 23 травня 2014 року. Там Вакарчук, говорячи російською мовою, пропонує винести на референдум питання державної мови й державного устрою: «Хтось говорить про федералізацію, хтось за унітарний устрій. Давайте поставимо таке питання, давайте не боятися! Політики його не вирішать ніколи, їм не вигідно його вирішувати. Поставте питання: ви хочете жити в унітарній країні з широкими повноваженнями — перше; друге — ви хочете жити у федерації. Хай відповідають люди, вони розсудять».

Відео публікували в соцмережах цього літа, із чого могло скластися враження, ніби Вакарчук агітує за такий референдум і тепер, хоча таку заяву він зробив, коли тільки розв’язувалася війна на сході України. 22 травня у своєму твіттері він написав, що «виносити питання національної безпеки на референдум в часи, коли противник веде проти нас не лише гарячу війну, але й інформаційну — небезпечно і безвідповідально». Також записав відео, де назвав референдуми «народним волевиявленням, а не перекладанням відповідальності на народ».

Маніпуляції на темі одностатевих шлюбів

7 червня в ефірі телеканалу «Україна» телеведуча запитала Святослава Вакарчука: «Як ви ставитесь до ЛГБТ-спільноти та до можливого дозволу на реєстрацію одностатевих шлюбів?», на що той відповів: «В нас країна рівних прав і рівних можливостей. Крапка». Після цього в деяких ЗМІ почали писати, що «Вакарчук підтримав гей-шлюби», хоча саме такої фрази він не сказав. «Вакарчук хоче дозволити гей-шлюби» (Znaj.ua), «Уродженець Мукачева Святослав Вакарчук хоче дозволити гей-шлюби» (pershij.com.ua) та інші. «Зеленский и Вакарчук РАЗРЕШАТ ГЕЙ-БРАКИ!», — такий клікбейт-заголовок робить до свого відео на ютубі блогер Мирослав Олешко, який активно підтримує Петра Порошенка у своїх відео та є членом правління «Руху 25 %».

Попри те, що в цитаті Вакарчука про рівні права й можливості немає нічого скандального, теза активно поширювалася в соцмережах, маючи критичне забарвлення. Вірогідно, зі сподіванням, що цю ідею Вакарчука розкритикують, що знизить його рейтинг на виборах. Адже, як пишуть у звіті правозахисного ЛГБТ центру «Наш світ», в українському суспільстві досі зберігається переважно негативне ставлення до представників ЛГБТ-спільноти.

У цьому звіті навели результати загальнонаціонального опитування дорослого населення України, проведеного з 11 по 24 липня 2018 року фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва і фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс». Так, 46,9 % опитаних вважають, що права ЛГБТ-людей мають або за певних обставин можуть бути обмежені, а 37,5 % вважають, що обмежувати права ЛГБТ не можна.

Політичні конкуренти Святослава Вакарчука теж доклалися до перекручування слів лідера «Голосу»: один із лідерів проросійської партії «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович в ефірах каналів «112 Україна» та NewsOne, що належать його однопартійцю Тарасу Козаку, закидав Вакарчуку ідею легалізації одностатевих шлюбів. «Вакарчук до цього назвав найголовнішу мету для його партії – це легалізація одностатевих шлюбів», — заявив Рабінович, хоча Вакарчук такої мети ніколи не озвучував. Пізніше ще один представник «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива в ефірі NewsOne узагалі поширив фейк про нібито нову ініціативу Вакарчука «одностатевим шлюбам позачергово виділяти квартири».

Продаж землі й «податок для російськомовних»

Частина маніпуляцій стосувалася й нововведень, які нібито пропонували в партії «Голос». Зокрема, писали, що Вакарчук і Зеленський «хочуть продати землю»: «Вакарчук в Раде будет продавать землю, легализует проституцию и узаконит однополые браки» (news24ua.com). Партії «Голос» і «Слуга народу» будуть спільно «займатися не важливими для країни питаннями, а розпродати українську землю і легалізувати гей-шлюби», — таку заяву в ефірі програми «Український формат» на каналі NewsOne зробив народний депутат і глава політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович. У відповідь на такі заяви в «Голосі» оприлюднили офіційну позицію партії щодо ринку землі і сказали, що тут потрібна «виважена і послідовна політика».

Ще один фейк стосувався «податку», яким у партії «Голос» нібито хочуть обкласти російськомовних, якщо прийдуть до влади: «Говоришь на русском — заплати на 20 % больше: в “Голосе” Вакарчука родили оригинальную идею» (hyser.com.ua), «У Вакарчука призвали добавлять в кафе 20 % к счету русскоязычных клиентов» (vesti-ukr.com).

Як з’ясувалося, такого законопроекту в партії ніколи не пропонували. У вищезгаданих новинах посилалися на приватну думку, яку висловив на своїй сторінці у фейсбуку користувач Сергій Цигіпа. У своєму дописі він закликав українців брати приклад із Грузії й нагадав, що в деяких закладах харчування цієї країни вирішили підвищити ціну для російськомовних клієнтів. Пізніше пан Ципіга видалив допис і написав, як, на його думку, поширювався такий фейк.

«Ось так народжуються фейки. “Жовте” або прокремлівське ЗМІ бере пост з Фейсбуку і в заголовок виносить “смажений” факт, перекрутивши з ніг на голову суть. 1. Який такий новий законопроект запропонували в команді Вакарчука?! Де слова про законопроект? І до чого тут Вакарчук? У нас немає кріпацтва, якщо я висловив своє можливе припущення на ту чи іншу проблему, то при чому тут Вакарчук? 2. Хотілося б знати, відколи я став представником партії “Голос”? Де про це в моєму пості?» — написав він.

Смс-повідомлення із закликом не голосувати за «Голос»

15 липня на брифінгу в Інтерфаксі Святослав Вакарчук поскаржився на те, що на Західній Україні виборці отримують смс-повідомлення про те, що, мовляв, його політична сила не проходить до Верховної Ради на позачергових парламентських виборах 21 липня. «Виборцям почали масово розсилати смс-повідомлення про те, що “Голос” нібито не проходить до Верховної Ради. Але, думаю, ви всі знаєте, хто любить масові розсилки», — сказав він.

Фото: Спершу пишуть, що «українці розчарувались» у Вакарчуку, а наступним смс за два дні після того анонсують візит Петра Порошенка на Львівщину

Наступного дня, 16 липня, начальник департаменту кіберполіції Сергій Демедюк повідомив, що поліцейські викрили депутата сільради на масовій смс-розсилці для дискредитації політичної партії «Голос» на Львівщині.

«У рамках досудового розслідування працівники кіберполіції встановили, що фактично особа, яка використовує смс-розсилку з альфа-іменем Peremoga, є одним із депутатів сільрад Львівської області. У вигляді фізичної особи-підприємця він оформив смс-розсилку з одним із операторів мобільного зв’язку, в кількості від 5 до 25 тисяч упродовж місяця», — заявив він.

Пан Демедюк додав, що крім контрагітації проти опонентів ця ж людина використовувала раніше смс-розсилку для агітації за партію «Європейська солідарність». У «Європейській солідарності» відреагували на заяву департаменту кіберполіції, назвавши такі дії правоохоронців «грубим втручанням у виборчий процес». Там пообіцяли розібратися з «індивідуальною ініціативою» львівського активіста, але висловили впевненість, що «розсилка смс-повідомлень не є кримінальним злочином, більше того, повідомлення не містить елементів як агітації, так і контрагітації».

Наскільки така розсилка вплинула на виборців — складно оцінювати. Але Львівщина стала єдиним регіоном, де «Голос» у результаті виборів набрав найбільше голосів із-поміж усіх партій.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду