Yahoo хотіла купити Facebook за мільярд доларів: ЗМІ розсекретили запис зустрічі Цукерберга з підлеглими

Yahoo хотіла купити Facebook за мільярд доларів: ЗМІ розсекретили запис зустрічі Цукерберга з підлеглими

18:01,
2 Жовтня 2019
2973

Yahoo хотіла купити Facebook за мільярд доларів: ЗМІ розсекретили запис зустрічі Цукерберга з підлеглими

18:01,
2 Жовтня 2019
2973
Yahoo хотіла купити Facebook за мільярд доларів: ЗМІ розсекретили запис зустрічі Цукерберга з підлеглими
Yahoo хотіла купити Facebook за мільярд доларів: ЗМІ розсекретили запис зустрічі Цукерберга з підлеглими
Про криптовалюту Libra, конкуренцію з Tik Tok, вплив регуляторів на соцмережу й «абсолютну владу» над компанією — очільник Facebook відповів на запитання співробітників.

1 жовтня видання The Verge опублікувало стенограму та двогодинний аудіозапис однієї з останніх закритих зустрічей генерального директора Facebook зі співробітниками компанії. Журналісти не кажуть, як у їхньому розпорядженні опинився аудіозапис.

Під час зустрічі Марк Цукерберг відповів на жорсткі питання працівників, які хвилюються про майбутнє компанії, пише видання. Послухати окремі частини аудіозапису можна за посиланням.

«Детектор медіа» наводить головні тези з розмови генерального директора компанії зі співробітниками.

Про плани щодо криптовалюти Libra

«Детектор медіа» раніше писав, що низка державних інституцій різних країн виступили проти впровадження криптовалюти Libra, яку Facebook планує запустити у 2020 році. Так, Конгрес США закликав до негайного мораторію на її запуск.

Цукерберг каже, що за задумом користувачі могли б долучатися до проекту через фейсбуківські месенджери WhatsApp і Messenger та надсилати через них гроші так само легко, як надсилати фотографії чи інший контент по всьому світу різним людям. Але також компанія має намір працювати і з традиційними валютами в різних країнах.

Згадав і про те, що є й більш екзотичний проект, пов'язаний з Libra: спробувати створити новий вид цифрових грошей, які би працювали по всьому світу та були стабільними. Але над подібним проектом працюють і інші компанії. Тому, на думку Цукерберга, це варто робити спільно з ними. Доки проект запуститься, буде вже понад 100 компаній, які над цим працюватимуть спільно.

Про зростаючого конкурента TikTok

Цукерберг також розповів своїм співробітникам про плани випередити китайську соцмережу TikTok за допомогою схожого сервісу. У відповідь на запитання одного зі співробітників про цю соцмережу він визнав, що TikTok стає популярним серед молоді, в тому числі в США й Індії.

«TikTok став першим споживчим інтернет-продуктом, розробленим одним з китайських технологічних гігантів (ByteDance. — ДМ), який досить добре справляється на світовому рівні», — сказав він і додав, що Facebook буде конкурувати з TikTok за допомогою програми Lasso.

У Lasso користувачі, як і в TikTok, можуть записувати короткі відеоролики під музичний супровід і обмінюватися ними. Facebook представила Lasso в листопаді 2018 року. Для запуску компанія спеціально вибирає країни, в яких TikTok ще не встиг зміцнити позиції. Однією з них засновник Facebook назвав Мексику.

Про вплив регуляторів на соцмережу

Цукерберг, як голова компанії, що працює в багатьох різних країнах, вважає американські закони найдієвішими. Верховенством права США відрізняється від багатьох країн світу, каже він.

За його словами, боротьба з подібними компаніями — Facebook, Google або Amazon — не вирішить проблем. Водночас це не робить втручання у вибори менш імовірним. Навпаки — спроби боротьби з глобальними компаніями збільшують таку вірогідність, вважає Цукерберг.

Фото: Getty Images

Twitter, каже очільник Facebook, стикається з такими самими проблемами. Цукерберг викликав сміх у залі, коли зіронізував, що «наші інвестиції в безпеку більше, ніж весь дохід їхньої компанії (Twitter. — ДМ)».

Про відмову свідчити перед іншими урядами

Один з учасників зустрічі нагадав, що багато скандалів навколо Facebook пов'язані не так із самою соцмережею, як з особистим життям Цукерберга. 

Наприклад, часто ЗМІ пишуть, що очільник Facebook придбав дорогу нерухомість чи пропустив важливі судові слухання. Співробітник запитав, що робить Марк Цукерберг як обличчя компанії, аби не давати ЗМІ подібних приводів для обговорень.

Цукерберг відповів розлого: «У 2006 році, коли Yahoo хотіла купити нашу компанію, я, мабуть, був би звільнений, і ми продали б її. Ми навіть не були б тут, якби я не мав контролю». Розповів історію про те, як потім компанія змогла зосередитися на «правильних мобільних продуктах, а не просто монетизації та швидкому розміщенні реклами». Коли ціна на акції компанії впала на половину, у Facebook мали можливість концентруватися на «правильних речах».

Цукерберг сказав, що не збирається ходити на кожне слухання в усьому світі. Коли виникло «питання» з Cambridge Analytica, він брав участь у слуханнях в ЄС, але каже, що «просто немає сенсу ходити на слухання в кожній країні», яка хоче, щоб він там з’являвся. Але люди, каже він, використовують таку його позицію у якості критики компанії:

«Я думаю, що це певною мірою це нормальна річ, з якою нам просто потрібно мати справу і очікувати, що це буде відбуватися». Але додав, що все ж сприймає подібну критику серйозно.

Про контроль над Facebook

«Як ви можете збалансувати свою фінансову відповідальність перед акціонерами Facebook з моральною відповідальністю перед широким суспільством?», — прозвучало ще одне питання.

«Ви знаєте, насправді це не так складно», — сказав гендиректор Facebook, чим викликав сміх у залі. І додав, що був би вже давно звільнений, якби не мав стільки впливу на компанію.

Ще у 2006 році засновники соцмережі збиралися запустити стрічку новин, якої тоді ще не було. І коли Yahoo прийшла «із пропозицією на мільярд доларів», то їм здавалося, що це могло б здійснити всі фінансові мрії компанії. Але тоді Цукерберг подумав, що цього не треба робити, хоча всі дивувалися. На той час у соцмережі вже було 10 мільйонів користувачів, у Myspace було 100 мільйонів. До того ж, Myspace зростав швидше. 

Більшість членів їхньої тодішньої команди хотіли погодитися на пропозицію Yahoo, а Цукерберг відмовлявся. За його словами, всі досвідчені люди навколо нього казали, що він пошкодує. Але сам він зрозумів, що може приймати довгострокові рішення, які з часом спрацюють.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду