Українці в ютубі: як заробити на власних відео й зацікавити ними глядачів

Українці в ютубі: як заробити на власних відео й зацікавити ними глядачів

15:16,
19 Червня 2019
41629

Українці в ютубі: як заробити на власних відео й зацікавити ними глядачів

15:16,
19 Червня 2019
41629
Українці в ютубі: як заробити на власних відео й зацікавити ними глядачів
Українці в ютубі: як заробити на власних відео й зацікавити ними глядачів
Розповідаємо, як розвивається український сегмент ютуба, як монетизується контент та як зробити свій канал популярним.

За даними ресурсу Socialblade, що аналізує рейтинги сторінок у соцмережах, найпопулярнішим в українському сегменті ютуба станом на червень 2019 року є розважальний канал «Познаватель» із 10 мільйонами підписників. Автор каналу — українець Олексій Павлов, який створив для влогу персонажа — «желейного ведмедя Валєру». Як пишуть в описі до каналу, цей персонаж є зареєстрованим об’єктом інтелектуальної власності. На відео ведмідь бере участь у веселих челенджах, тестує різні товари і продукти, рахує предмети, а часом просто стрибає або танцює. На каналі з таким нехитрим контентом можна помітити рекламу останніх моделей iPhone або шоколадних батончиків Twix. За даними Socialblade, щомісячний заробіток каналу орієнтовно оцінюють у щонайменше 29,6 тис. доларів.

Ютуб-канал українця Юрія Яніва SlivkiShow створений у 2012 році. Блогер знімав спершу смішні ролики, а потім зосередився на корисних життєвих порадах, лайфхаках. Тепер на канал підписані понад 13 млн користувачів. За приблизними підрахунками Socialblade, щомісячний його заробіток становить від 12 до 202 тис. доларів.

Ще одна історія успіху українців на ютубі — дитячі канали Miss Katy (13 млн підписників) та Mister Max (також 13 млн підписників). Їхні автори — родина Твардовських із Одеси, які створюють відео про своїх дітей — Максима й Катю. На роликах, які знімає та публікує переважно їхній батько Андрій Твардовський, хлопчик і дівчинка просто граються або отримують подарунки. За підрахунками Socialblade, сукупний дохід обох каналів від реклами складає орієнтовно $1,5 млн доларів на місяць.

Але чи часто в українському сегменті ютуба трапляються аж настільки успішні кейси? Переважна більшість найбільш популярних в Україні ютуб-каналів — розважальні, що публікують смішні відео або де автори розповідають щось дотепне чи діляться моментами із власного життя. Також популярність не втрачають канали із фільмами, мультфільмами, серіалами, музикою та гумористичними роликами. Та чи реально українцям заробити на ютубі, публікуючи не тільки розважальний контент? Як узагалі можна заробити на цій платформі? З такими та іншими питаннями «Детектор медіа» звернувся до ютуб-блогерів і діджитал-фахівців.

Традиційно популярні жанри ютуба

Ютуб — це культовий формат XXI століття, переконаний Євген Курилов зі студії «Kurilov Production». У його компанії створюють ролики, в яких пояснюють, як самостійно вести канали на ютубі. «На платформі є справді всі жанри відео, які затребувані у глядача: навчальний; розважальний; огляд; б'юті; дитячий контент; ігровий жанр (LetsPlay); щоденник; хаус-тур тощо», — розповідає Євген «Детектору медіа».

Він підтверджує, що одні з найбільш дохідних відео — це дитячий контент, ігровий і б'юті. «Один із лідерів — це Kids Diana Show (28 млн підписників). Цей канал справді мотивує дітей і батьків починати робити свій відеоблог. Але не тільки дитячий контент “заходить” на ютуб. Наприклад, колишній ведучий “Орла и Решки” Антон Птушкін за останні 12 місяців назбирав значну аудиторію в 1 млн підписників. Його відео набирають дуже мало дизлайків, а аудиторія — одна з найбільш “теплих”», — каже він.

Якщо говорити про український ринок, то кількість переглядів на рік зростає на 40 %, уточнює спеціаліст. Це означає, що все більше зареєстрованих глядачів з’являється на платформі і все більше коштів можна заробити. На думку Євгена Курилова, зробити канал популярним допоможе комбінація декількох факторів: якість звуку (меншою мірою —  картинки) та цікава історія.

«Як завжди на першому місці стоїть якісний контент, а потім уже реклама. Якщо ви знімете поганий ролик і замовите купу дорогої реклами, то просто витратите гроші даремно. Дуже важливо зрозуміти, хто ваш глядач, що він любить, як його залучити в контент, змусити залишити коментар, підписатися й поставити лайк. Залишається зрозуміти, що таке хороший контент. По-перше, це хороший звук, тому що багато контенту проглядається аудіально, і їм навіть не настільки важлива хороша картинка. Друге — це історія. Ваша історія має бути цікава для глядача. Ви можете знайти в пошуку за ключовими словами схожі ролики інших авторів на ютубі, наприклад, “як приготувати млинці”. Проаналізувати контент, зрозуміти, чому він стоїть на першому місці і зняти ролик краще, щоб він теж потрапив у топ-3», — підкреслює Євген.

Як формується дохід каналу?

Є кілька способів монетизації контенту: інтегрована в ютуб-відео або текстова реклама — так звана реклама від партнерки, або GoogleAdSense; реклама у відео, яку замовляє рекламодавець; донейти (donations) — добровільні пожертви від користувачів.

Google AdSense — сервіс контекстної реклами від гугла, інтегрований в ютуб. Така реклама може бути у форматі тексту, банерів або відео. Автор україномовного ютуб-каналу, присвяченого іграм, «Game With — стріми українською» (15 тис. підписників) Андрій Гладій вважає його ефективним способом заробітку.

Реклама у відео, яку на замовлення рекламодавця вставляє (озвучує) сам автор влогу, — це ще один спосіб монетизації каналу. «Наприклад, зі мною зв’язується представник якоїсь компанії і пропонує за певну грошову суму або за товар зробити рекламу / огляд певного продукту і випустити про це відео», — пояснює Андрій Гладій.

Донейти — це добровільні пожертви від підписників. Сам Андрій Гладій переважно користується ними. Практично всі відео на своєму каналі автор створює в режимі онлайн-трансляцій, це зручно для збору донейтів. «Глядач за невелику суму грошей може написати щоcь, що почули б усі глядачі. Тоді цей текст з голосовим озвученням відобразиться на екрані трансляції», — пояснює ютубер.

Україномовному блогу складно конкурувати з російськомовним ютубом

Українське подружжя Дмитро Дячук та Інна Шепетюк — активні мандрівники. Вони створили україномовний тревел-проект «Відвідати всі країни», присвячений мандрам, пригодам і навколосвітній подорожі. Також вони ведуть однойменний канал, який має 7,7 тис підписників. Частину інформації публікують на сторінці проекту у фейсбуку й на сайті. Одночасно Дмитро працює у IT-сфері над власним проектом.

«Якщо говорити про монетизацію і популярність, то поки це не наш випадок. При такій статистиці монетизувати практично не можливо. В мене от-от повернулися з “партнерки” ютуба витрати на першу камеру, при тому, що вона коштувала біля 400 $, а каналу скоро п’ять років. Зараз знімаю вже третьою, плюс використовую квадрокоптер, штатив, флешки. Рахуйте самі», — розповідає Дмитро «Детектору медіа».

Про заробіток на цій платформі варто говорити хіба що тоді, коли блогер досяг понад 100 тисяч підписників і кожне його відео набирає принаймні 50–100 тисяч переглядів, додає блогер: «Але все дуже неоднозначно і залежить від тематики, витрат на виробництво контенту і вміння знайти рекламодавців».

Утім, на його думку, заробити на ютубі цілком реально, але для цього в різних умовах потрібні різні зусилля. «Думаю, в умовах україномовного ютуба потрібні надзвичайні зусилля, багато терпіння, постійний розвиток і вдосконалення. Але чи витрати будуть виправдані результатом і чи в багатьох є на це вільні часові та матеріальні ресурси? Тому ми в ютубі поки не за прибутком. Натомість намагаємося отримувати просто від цього задоволення і кайфувати», — зауважує Дмитро.

На його думку, контенту українською мовою дуже важко конкурувати з російськомовним. Із цим погоджується й Андрій Гладій. Попри те, що його канал існує з 2015 року, для його автора він досі не є способом заробити: «Багато українців дивляться російськомовний контент, яким просто кишить ютуб, а про існування україномовного навіть і не здогадуються! Часто до мене на стріми потрапляють люди, які пишуть у чаті: “ти перший україномовний ютубер, якого я зустрів”. Хоча водночас число україномовних ютуберів потроху росте. Якби українці дивитися українське, то, можливо, вдавалось би й монетизувати трафік, а зараз ютуб для більшості — це не більше ніж хобі, адже на місяць він від сили приносить плюс-мінус 500 гривень завдяки донейтам», — каже блогер.

Зараз український сегмент ютуба розвивається краще, ніж раніше, але все одно недостатньо, вважає Орест Зуб, онлайн-підприємець, мандрівник, блогер, письменник. Веде блог про подорожі, саморозвиток і онлайн-бізнес  OpenMind.com.ua.

«Лише 7 % українських веб-сайтів написані українською мовою. Бачимо засилля рунету, який переходить в український сегмент. Звісно, це треба виправляти. Я великою мірою до цього докладаюся і всіляко намагаюся створювати якісний контент на ютубі, на standalone, на блогових ресурсах і в соцмережах тощо. Проте ситуація зараз точно краща, ніж навіть кілька років тому», — каже він.

Один із головних страхів блогера-початківця на ютубі, каже він, — це невпевненість у тому, що щось із цього вийде. А також перед початківцем постає дилема, якою мовою розвивати свій ресурс. «Коли думають про українську мову, то розуміють, що це маленький ринок. Тоді постає шлях повороту на схід, в так званий рунет. І постає річ, яку багато хто не усвідомлює: успіх в онлайні поглядає не в ширині ринку, а в частці ринку, який можна охопити. І, звичайно, у глибині та лояльності вибудовування відносин з аудиторією. Я не женуся за великими аудиторіями. Мені важливіше проникати у серця, у свідомість, будувати вартісні цінні відносини з моїми читачами, глядачами» — каже Орест Зуб.

На його думку, блог досягає успіху тоді, коли знаходить свою нішу, хоч і вузьку: «Тому не треба боятися ні сильніших гравців, ні сформованого ринку. Треба фокусуватися на потребах своїх фоловерів, і тоді ви точно досягнете успіху», — радить він.

Провальні стратегії: боти й обман глядача

Євген Кравченко, директор з продажів і розвитку діджитал-агенції Webbranding, у коментарі «Детектору медіа» наголошує, що найголовніше при створенні каналу на ютубі — визначити, принаймні для себе, навіщо це робити. «Іноді до нас приходять клієнти, які кажуть — хочу додати собі 100 тисяч переглядів. Зазвичай ми запитуємо, з якою метою. Оскільки збільшити кількість можливо, але через місяць ефективність каналу зменшиться. Ми зазвичай вибудовуємо довгострокову стратегію і радимо визначитися з цілями. Адже, як кажуть, жоден вітер не буде попутним, якщо сам не знаєш, куди пливеш», — зазначає він.

За словами Євгена, часто на ютубі можна помітити назви роликів, які затягують до себе на канал глядачів обманом — клікбейт. Він переконаний: така стратегія приречена на провал, адже перегляди обмежуються одним кліком, а далі канал ніхто не дивитиметься: «Всі ми з таким зіштовхувалися. Наприклад, натрапляємо на ролик в ютубі із назвою “Гра престолів, фінальна серія”. Клікаємо, а виявляється, що на відео — зовсім не “Гра престолів”, а запис, як чоловік ходить у себе по подвір’ю. Закликаю до такого методу не звертатися. Глядач зайде на канал і за секунду вийде, що значно знизить залученість аудиторії та підніме показник відмов вашого каналу. Замість цього треба побудувати стратегію, за якої до вашого каналу будуть повертатися і точно передивлятися щонайменше 80 % тривалості ваших відео. Саме такі стратегії ми будуємо разом з нашими клієнтами», — каже він.

Ніяких ботів — одна з важливих порад Євгена Кравченка: «Ми ніколи не накручуємо канали штучно, а піднімаємо їх у видачі та пропонуємо до перегляду виключно “живим” і цільовим користувачам. Нам час від часу телефонують із проханням застосувати ботів, навіть кажуть, що готові платити більше, але ми від такого категорично відмовляємося. Чому? Хоча б тому, що через місяць показники каналу повернуться до попереднього рівня, це буде видно. Окрім того, це не екологічно та протирічить нашим правилам ведення бізнесу! Ми працюємо тільки із живими глядачами, із тими, кому ви дійсно цікаві і хто захоче вас дивитися знову і знову», — наголошує він.

За словами Євгена, канали на ютубі зараз все більше потрібні не тільки блогерам, «щоб розкрутити себе і стати впізнаваним на вулиці», а й для приватних компаній, які ведуть офлайн-бізнес: «Це корисно всім, хто може показати людям щось цікаве та корисне. Будівельна компанія може показати хід спорудження будинку, фабрика — збір меблів, ресторан — приготування страв. Це можна і треба робити», — зазначає він.

На кожен товар є свій покупець, і ця теза стосується ютуба також, каже Орест Зуб: «В будь-якому сегменті можна знайти клієнта, про що би ви не знімали ролики. Я рекомендую скористатися принципом “ікігай”, яким я сам користуюся. Це практична філософія з Японії, її суть — займатися справою на перетині того, що ми любимо, в чому розбираємося або хочемо розібратися, що потрібно світу і за що платять. На перетині “люблю-вмію-треба-платять” і має бути ніша людини, яка хоче досягти успіху в онлайні і в ютубі зокрема», — переконаний блогер.

Як монетизувати канал у 2019 році?

Тенденції у способах монетизації змінюються досить часто. Те, що актуальне сьогодні, може стати неактуальним через кілька місяців. На прохання «Детектора медіа» представники Kurilov Production виокремили головні пункти, які допоможуть із монетизацією саме цього року.

В Україні діє партнерська програма ютуба. Із 17 січня 2018 року запровадили ряд правил для підключення до програми:

1. На вашому каналі за останні 12 місяців має бути не менше 4000 годин перегляду.

2. У вас має бути більше 1000 підписників.

3. Ваш канал має бути пов'язаний з акаунтом AdSense.

«Дуже важливо на самому початку свого каналу правильно запустити рекламу і розкрутити канал до 1000 передплатників і 4000 годин перегляду. Якщо починати знімати відео, то точно зараз, тому що конкуренція зростає з кожною хвилиною», — підсумовує Євген Курилов.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у YouTube представили нові інструменти для блогерів.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду