Скільки можна заробити, якщо ти фейсбук-троль політиків

Скільки можна заробити, якщо ти фейсбук-троль політиків

14:32,
2 Серпня 2019
6634

Скільки можна заробити, якщо ти фейсбук-троль політиків

14:32,
2 Серпня 2019
6634
Скільки можна заробити, якщо ти фейсбук-троль політиків
Скільки можна заробити, якщо ти фейсбук-троль політиків
«Детектор медіа» отримав листа про набір кадрів у фабрику тролів партії «Батьківщина». Це може бути правдою, хоча член партії і директор компанії, яка оплачує рекламу на фейсбуку Юлії Тимошенко, заперечив використання ними фейкових акаунтів.

У ЗМІ є багато інформації про роботу російської «фабрики тролів» (Агентство інтернет-досліджень), яка розташована в Санкт-Петербурзі. У 2015 році туди влаштувалася на роботу журналістка Людмила Савчук.

«Фабрика» розташована у великій офісній будівлі, де кожна кімната наповнена людьми з комп’ютерами. «Тролі» працюють цілодобово у дві зміни: з 9-ї ранку до 21:00 та з 21:00 до 6-ї ранку. На роботі завжди кілька сотень людей.

Співробітники цього «агентства» від імені підробних профілів пишуть коментарі, публікують фото та відео на різних сайтах. Навіть не дуже популярних. У кожного працівника щодня на комп’ютері є свіжий список тем, на яких їм треба зосередити увагу.

«Це можуть бути США, європейські цінності, Путін або міністерство оборони Росії та міністр оборони. За час, коли я працював на «фабриці», головним завданням було поширення негативної інформації щодо України», — розповідала Людмила Савчук.

А як виглядають українські «фабрики тролів»? Можливо, там так само є стрункі ряди комп’ютерів та позмінна робота?

Проєкт «К»

Нещодавно «Детектору медіа» надіслали скриншоти електронного листа про набір у «тролефабрику» від партії «Батьківщина». Ми вирішили цю інформацію перевірити.

Автором листа зазначений Олексій Захарченко — голова Київської міської організації ГО «Батьківщина Молода», заступник голови ВМГО «Батьківщина Молода». Цього року він балотувався у Верховну Раду за списком «Батьківщини» під 56-м номером. Пошта пана Захарченка справжня, але її могли змінити на скриншотах.

У листі йде мова про проєкт «Коментатор». Він розрахований на півтора місяця — до завершення парламентських виборів. Координувати його начебто мав Сергій Митрофанський, який ішов 31-м номером у списку і з 21 травня став заступником голови партії Юлії Тимошенко.

Офіс можливої «фабрики»

На цих скриншотах іде мова про те, що люди повинні будуть «коментувати статті та публікації, які стосуються партії та її лідера, відстоювати їхню позицію». Працювати треба по 8 годин, 5 днів на тиждень у київському офісі неподалік Подолу. Надається робоче місце і планшет, зарплатня — 15 тис. гривень на місяць.

Скриншот листа

Оскільки в листі була вказана адреса цього офісу, «Детектор медіа» вирішив туди навідатися. «Можливо, там знаходиться Київська міська партійна організація, але я не впевнена», — сказала нам співробітниця колцентру «Батьківщини». У «Батьківщині молодій» нас запевнили, що не чули про офіс у такому місці. У гуглі за цією адресою — лише згадки про бізнес-центр «Фенікс» і нічого про партію.

Так само й у самій будівлі — ніде немає жодної вивіски «Батьківщини». Будівля оточена високим чорним парканом і зовсім непримітна. Утім, жінка, яка саме виходила звідти, на запитання, чи є там офіс «Батьківщини», відповіла ствердно і порадила дізнатися в охорони, як туди пройти.

У будівлі активно йдуть ремонтні роботи майже на всіх поверхах. Охоронець підказав, що офіс «Батьківщини» на 6-му. Там — невелика конференц-зала з рядами стільців та декілька кімнат з працівниками.

Наше запитання, чи працює тут проєкт «Коментатор», поставило працівників у ступор, який потім заповнило «ні». На запитання, чи це раптом не офіс «Батьківщини», нам також ні спростували, ні підтвердили інформацію.

Було дивно сподіватися, що «людині з вулиці» розповіли би про проєкт, інформація про який мала бути «не для публічного розголосу, ніде не поширювана і використана лише в комунікації з потенційними кандидатами на роботу в проєкті» (так зазначалось у скриншоті листа). Але принаймні дві людини не здивувалися на запитання про офіс «Батьківщини» в цій глушині, а, навпаки, точно спрямували нас на поверх з конференц-залою і працівниками.

До речі, одразу після парламентських виборів, 22 липня, Олексій Захарченко разом з іншими членами «Батьківщини молодої» сфотографувалися у дворі цієї ж будівлі.

Фото: Фейсбук

фабрика-тролів-партія-батьківщина

 Фото: Детектор медіа

Оператор реклами Тимошенко

Декілька джерел «Детектора медіа» у політичних колах сказали, що такий лист «дуже схожий на правду». Один з народних депутатів восьмого скликання взагалі заявив, що «кожна партія, що себе поважає, має свою ботоферму».

Інше джерело, яке дотичне до роботи українських політичних «фабрик тролів», розказало нам більше деталей такої роботи: «У них [«Батьківщини»] завжди це було. Воно працювало по-різному. Були підрядники, також намагалися робити щось усередині свого офісу. Зарплатня у 15 тис. гривень є плюс-мінус реальною для таких фахівців [тролів]. Я знаю, що до парламентських виборів «Батьківщина» цим цікавилася. Швидше за все, керував цим в офісі партії справді Олексій Захарченко. Цього разу вони, ймовірно, вирішили тримати це in house — інформувати про це лише штаб всередині і не довіряти підрядникам».

Олексій Захарченко, крім партійної роботи, також є директором ТОВ «Сучасні рекламні рішення». Саме ця компанія оплачувала рекламу на фейсбук-сторінці Юлії Тимошенко під час виборів до парламенту. Про це зазначено у Бібліотеці реклами фейсбука. Там також зазначений телефон спонсора реклами — це телефон Олексія Захарченка. За червень-липень його організація витратила на рекламу на сторінці Тимошенко більше 57 тис. доларів.

Скриншоти: Бібліотека реклами фейсбука

На сайті «Сучасних рекламних рішень» вказується, що вони надають «широкий спектр послуг в області інтернет-реклами та піару». Компанія створена у 2018 році. «Ми проаналізуємо і вивчимо сферу саме вашого бізнесу і побудуємо маркетингову стратегію таким чином, аби вона була найбільш ефективною і принесла найшвидші результати, а ваш бренд став більш впізнаваним», — пише компанія про себе.

Від початку своєї активності у фейсбуку «Сучасні рекламні рішення» активно просували послуги SERM (search engine reputation management). Що це таке? Наприклад, покращення репутації замовника в інтернеті за рахунок витіснення негативних згадок з пошукових запитів. «Сучасні рекламні рішення» також пропонують аналогічні послуги і для соціальних мереж.

«Підмочена репутація в соціальних мережах? Конкуренти вас «замовили»!? Швидше, звертайся до нас, бо часу на виправлення ситуації буде замало»,писали вони у своїх оголошеннях у фейсбуку.

Скриншот: Фейсбук-сторінка ТОВ «Сучасні рекламні рішення»

Зв’язатися зараз із цією компанією, яка оперує десятками тисяч доларів рекламних грошей «Батьківщини», не можна ні за київським номером, ні за мобільним телефоном. І там, і там одне оголошення: «На жаль, відсутній зв’язок з вашим абонентом».

Менеджерка іншої компанії, яка пропонує послуги SERM, розповіла нам, як це працює. Спочатку «налаштовують моніторинг» на ваш запит: виловлюють усі згадування про замовника чи тему, яка цікавить у фейсбуку. Далі оцінюють рівень загрози: які пости зібрали найбільше охоплення і хто за цим стоїть (чи це «живі акаунти», чи ботоферми).

Вартість таких послуг дуже варіюється, залежно від оцінки рівня загрози. За словами співрозмовниці, зараз ботоферми дуже часто використовують для атаки в соціальних мережах. Фейкові акаунти потрібні для створення «необхідного фону» під постами (приміром, створюється враження, наче велика кількість користувачів підтримує певну позицію), або для продукування негативних коментарів. Менеджерка запевняє, що зібрати велику кількість коментарів справжніх користувачів для «атаки» у фейсбуку дуже і дуже важко. Тому й застосовують фейкові акаунти.

«Юлеботи» під лупою

Перед виборами президента у квітні «Детектор медіа» досліджував активність політичних тролеботів. Тоді ми хотіли показати, що існування таких «працівників» уже давно не новина і кожному треба вміти їх визначати. Проте з того часу компанія «Фейсбук» закрила інструмент, який дозволяв глибше досліджувати активність користувача на платформі — Facebook Graph. Нині проаналізувати акаунт значно важче і доводиться гратися з пошуком самого фейсбука.

До речі, ще перед виборами президента ми помітили на сторінці Юлії Тимошенко низьку якість коментарів від ботів. У них були вкрадені аватарки, їхні відгуки однотипні, йшли блоками і містили шаблонні фрази. І досі нічого особливо не змінилося, якщо ви зазирнете в коментарі на сторінці пані Тимошенко (особливо під відео).

Напередодні парламентських виборів VoxUkraine та компанія Artellence дослідили, як боти коментують найпопулярніших політиків та новини про них. Лідерами за кількістю коментарів ботів на особистих сторінках стали Володимир Зеленський (58 350 коментарів ботів з 255 157 або 23%), Петро Порошенко (47 750 з 173 046 або 28%) та Юлія Тимошенко (24 683 з 100 889 – 24%).

У листі, який ми отримали, надавався приклад фейкового акаунта — Сергія Проскурка.

фабрика-тролів-партія-батьківщина-юлеботи

Скриншот листа

троль-батьківщина

Скриншот акаунта у фейсбуку Сергія Проскурка

Його аватарка крадена. Це фото Владислава Костюка, який у 2016 році постраждав від теракту в Ніцці.

Скриншот: Сайт 24-го каналу

Раніше на обкладинці в цього акаунта була Юлія Тимошенко за трибуною Верховної Ради. Те, що Поскурко – троль, підтверджує хоча б його «перекличка-привітання» з іншим фейковим акаунтом — Іваном Приходьком. Сергій називає Івана «другом і побратимом», але той теж украв свою аватарку в Костянтина Зіміна.

Скриншот: Фейсбук

Фейсбук-акаунт Сергія Проскурка прив’язаний до електронної пошти s.proskurko@gmail.com. Про це йдеться на скриншотах листа, який ми отримали. Ця пошта, швидше за все, прив’язана до емейла Олексія Захарченка. Принаймні, «пошта для відновлення», яку пропонує «Гугл», починається, як пошта пана Захарченка і складається з такої ж кількості символів.

Скриншот: Гугл

Троль Проскурко дуже не любить Петра Порошенка. Він свариться з блогером-«порохоботом» Мирославом Олешком, який, у свою чергу, нападає на «прихильників Тимошенко».

Скриншот: Фейсбук

Ще троль Сергій удає, що активно бореться з «порохоботами» й публікує у різних пабліках про них інформацію. Наприклад, у групі, яка раніше називалась «Імпічмент Порошенку», а тепер — «Імпічмент Зеленському». Президенти змінюються, а група своїх цілей не міняє. Стабільність.

Скриншоти: Фейсбук

Пости троля Сергія, де той виступає проти Порошенка, часом коментує Микола Іванов — дотичний до «Батьківщини молодої», який є товаришем Олексія Захарченка (вони разом катаються на конях і грають у теніс).

Скриншот: Фейсбук

Деякі пости троля не гребує лайкнути і сам Олексій Захарченко.

тролі-батьківщина

Скриншоти: Фейсбук

Троль Приходько, «побратим» троля Проскурка, також активно виступав проти «порохоботів» і поширював інформацію про це в усіх можливих групах. Крім того, у 2017 році він масово поширював новину про «атаку на Юлю [Тимошенко]». І ще Іван ділиться, наприклад, інформацією про те, що «Тимошенко особисто вестиме свою сторінку на фейсбуку».

юлеботи

Скриншот: Фейсбук

Ми зазирнули в коментарі під постом про 20-ліття партії «Батьківщина» від Сергія Митрофанського. Лайкав і коментував цей пост такий собі Саша Говд, який, швидше за все, також є тролем (на сторінці є лише три фото, які були завантажені 26, 27, 30 червня). У коментарі він дає лінк на пост Олексія Захарченка про флешмоб «Я обираю Юлію Тимошенко».

Скриншот: Фейсбук

Говд, як з автомата, коментує на сторінці Юлії Тимошенко.

Скриншот: Фейсбук

Також у червні-липні цього року (і лише в цей час) він активно пише коментарі на сторінках видання «Гордон» проти інших політиків, але за Юлію Тимошенко. Така активність цього підозрілого акаунта дуже нагадує те, про що йшлося в оголошенні: «Потрібно буде коментувати статті та публікації, які стосуються партії та її лідера, відстоювати нашу позицію».

Скриншот: Гугл

«Це схоже на провокацію»

«Детектор медіа» поспілкувався щодо існування проєкту «Коментатор» з Олексієм Захарченком.

— Пане Олексію, ми отримали скриншоти листа, де йдеться про проєкт «Коментатор». Підкажіть, чи це була одноразова акція, чи це постійна діяльність партії?

— Ні про який проєкт «Коментатор» я не знаю, ніякого листа я не розсилав. Це схоже на якусь провокацію, бо відбуваються дуже дивні сигнали.

— А пошта ваша?

— Пошта моя, але її можна намалювати у фотошопі.

— Чи знаєте ви щось про офіс «Батьківщини» на вулиці Глибочицькій?

— У «Батьківщини» в Києві є офіси на вулицях Турівській та Лаврській. Наскільки я знаю, на Глибочицькій офісу в «Батьківщини» немає.

— Чи оплачує ваша компанія рекламу «Батьківщини» у фейсбуку?

— Так. Але не «Батьківщини», а Юлії Тимошенко. Це було під час передвиборної кампанії та невелику кількість зараз.

— Тобто ні про який подібний проєкт ви нічого не знаєте?

— Ні. Ми займаємося чистою рекламою. Я б зі своєї особистої пошти про такі речі би ніколи не писав. Я людина адекватна, розумна і розумію, які це може викликати наслідки. Звичайно, що я як керівник компанії такими переписками не займаюся.

— Але ваша компанія пропонувала послуги із захисту репутації в соціальних мережах.

— Ми не надаємо такі послуги із захисту репутації у соціальних мережах. Ми надаємо послуги з реклами. Причому політична реклама була лише тимчасовою діяльністю для передвиборної кампанії. До нас зверталися інші кандидати від інших політичних сил, ми з ними теж працювали. А взагалі ми займаємося рекламою різного плану, починаючи від дитячих садочків і закінчуючи різними соціальними проєктами.

— Про захист у соціальних мережах — це оголошення вашої компанії на її сторінці у фейсбуку.

— Можливо, там таке і є. Можливо, таке й написано. Це було давно, коли ми ще створювалися, це написали СММ-ники. Але на сайті ми зазначаємо лише про СММ-супровід, рекламу і різні діджитал-послуги. Можливо, і була [підтримка іміджу в соціальних мережах]. Я не можу контролювати всі процеси і замовлення, які ми виконуємо. Якщо і є, то це дуже низький відсоток захисту репутації. Плюс, ніяких «чорних робіт» ми не виконуємо. Це принцип нашої компанії.

То що все це означає

Ми не можемо на сто відсотків стверджувати, що надіслані нам скриншоти є достовірними. Проте існування офісу «Батьківщини» без розпізнавальних знаків, активність акаунта Сергія Проскурка у фейсбуку та його можливий зв’язок з поштою Олексія Захарченка наштовхують на недвозначні думки про правдивість цього листа. Крім того, наше джерело в компанії, яка забезпечує політиків тролями, підтвердило існування своєї «тролефабрики» у «Батьківщини». Ми також помітили активність імовірно фейкового акаунта, яка вкладалася в опис проєкту «Коментатор».

Хочемо ще раз наголосити, що в політичних колах масове використання фейкових акаунтів у фейсбуку для маніпуляцій думкою користувачів є буденною практикою. Тисячі коментарів від сотень ботів знаходять на сторінках політиків. Цим також займаються компанії для атаки на своїх конкурентів.

На початку цього року в Молдові проект Trolless знайшов більше 700 підозрілих акаунтів. Після детальної перевірки компанія «Фейсбук» заблокувала частину з них і заявила, що такі маніпуляції пов’язані з працівниками уряду Молдови.

А в лютому «Радіо Свобода» провело розслідування щодо ботів партії «Народний фронт». «Послуги ботів для відбілювання репутації та спотворення громадської думки можуть коштувати українським політикам до 20 тисяч доларів у місяць», — зазначає видання.

Ми радимо вам не довіряти беззастережно коментарям у соціальних мережах, особливо щодо конкретних особистостей. Будь-яку інформацію на цих платформах варто сприймати скептично і не поширювати її без попередньої перевірки.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду