«Пропаганда США» і «поганки в салаті»: що пишуть російські ЗМІ про серіал «Чорнобиль»

«Пропаганда США» і «поганки в салаті»: що пишуть російські ЗМІ про серіал «Чорнобиль»

13:05,
14 Червня 2019
10847

«Пропаганда США» і «поганки в салаті»: що пишуть російські ЗМІ про серіал «Чорнобиль»

13:05,
14 Червня 2019
10847
«Пропаганда США» і «поганки в салаті»: що пишуть російські ЗМІ про серіал «Чорнобиль»
«Пропаганда США» і «поганки в салаті»: що пишуть російські ЗМІ про серіал «Чорнобиль»
Пропагандистські видання Росії жорстко критикують британсько-американський серіал «Чорнобиль» і звинувачують його творців у «недостовірності». «Детектор медіа» підготував огляд, хто що пише в Росії про серіал, який широко обговорюють по всьому світу.

Прем’єра першої серії п’ятисерійного британсько-американського мінісеріалу «Чорнобиль» від HBO та Sky Atlantic відбулася більше місяця тому — 6 травня 2019 року. Остання серія вийшла 3 червня. Серіал, знятий про жахливу катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції, опинився на першому місці рейтингу сайту IMDb, який складають користувачі цього ресурсу. У світі серіал зустріли бурхливо і переважно схвальними відгуками, а от у державних ЗМІ Росії «Чорнобиль» викликав іншу реакцію.

У РФ серіал по телебаченню не транслювали: дивитися його можна було тільки в інтернеті, проте активне обговорення «Чорнобиля» в цій країні не вщухає. Практично всі провладні ЗМІ критикують його, часто знаходячи для цього доволі дивні аргументи. Які саме — далі в нашому тексті.

Намагання «розвінчати міфи» і викрити «брехню»

У російських ЗМІ можна знайти чимало статей, які «розвінчують міфи» серіалу, знаходять у ньому кіноляпи та недостовірні, на думку авторів публікацій, моменти. Часто при цьому чіпляються за найменші тонкощі, зображені у «Чорнобилі».

«Здається, жодне з найбільших російських ЗМІ не змогло промовчати з приводу серіалу HBO Чорнобиль. Іноземний серіал, який показують тільки в інтернеті і тільки за передплатою, став подією майже державного масштабу. І продержавні медіа почали проти нього маленький хрестовий похід»,пише у своїй статті для The Moscow Times Ілля Шепелін, журналіст телеканалу «Дождь» і ведучий програми Fake News. Стаття вийшла із заголовком «Сериал Чернобыль заставил Кремль стыдиться».

За спостереженнями журналіста, державні російські медіа, якщо й пишуть про серіал, то налаштовані переважно «проти» нього. Намагаючись розібратись у причинах такого ставлення, Шепелін робить висновок: «За цим криються цілком нормальні ревнощі: тільки ми маємо право говорити про свою історію, не лізьте до неї, вона наша. Але випадок з Чорнобилем виглядає сумно».

Він навів кілька прикладів маніпуляцій у російських ЗМІ про серіал. Наприклад, він викрив неправду, поширену пропагандистським каналом «Россия 24». На своїй сторінці у Facebook журналіст звернув увагу на те, що ведучий каналу Станіслав Натанзон спотворив факти в сюжеті, коли хотів викрити нібито історичні ляпи «Чорнобиля». Натанзон у сюжеті казав, що академіка Валерія Легасова нібито в СРСР ніхто не гнобив, як намагалися показати в серіалі, та й публікувати статті йому ніхто не забороняв.

«"Росія 24" викрила неправду в серіалі "Чорнобиль" за допомогою брехні, — пише Шепелін, — Ведучий Стас Натанзон стверджує, що в останні роки життя академік Легасов спокійно публікувався, розповідав правду про Чорнобиль, ніхто його не гнобив — наприклад, "Правда" у 87-му році надрукувала його величезну статтю. І це брехня. Легасов відправив статтю в "Правду" в вісімдесят сьомому році, але її відмовилися публікувати. Кожен день Легасов дзвонив знайомому кореспонденту "Правди" і питав: "Чи є реакція?". Реакції не було. Пропозиції Легасова тоді ж загнобили в Академії наук. Йому, справжньому герою Чорнобиля, Горбачов вирішив не присуджувати звання героя соцпраці (хоча преміював його колег). Легасов, який страждав від променевої хвороби і відчуває себе ізгоєм, у 88-му році повісився. І вже через два тижні після смерті "Правда" все-таки опублікувала його статтю. Ну а ВДТРК вже пора б перейменувати свій канал на честь Орвелла – на "Росію 84"».

Згодом сам ведучий Стас Натанзон у коментарі до посту Іллі Шепеліна написав, що визнає помилку, і публічно подякував журналістові за те, що той її помітив. Натанзон зазначив, що СРСР дійсно брехав про аварію, але все ж додав, що «ніяке зле КҐБ не доводило Легасова до самогубства». Згодом Ілля Шепелін написав у своєму телеграм-каналі, що ці вибачення стали «рідкісною подією в житті ВДТРК».

«Набір звичної русофобії»

Немало публікацій у ЗМІ Росії акцентують на тому, що серіал «Чорнобиль» нібито повен стереотипів про СРСР, русофобії та пропаганди США.

«Наші всілякі телешахраї та державні пропагандисти — вони вже навіть напосілися на цей серіал “Чорнобиль”, тому що він, бачте, “очорнює радянську дійсність” і “зроблений на замовлення якихось конкурентів”», — помічає російський політик-опозиціонер і громадський діяч Олексій Навальний. «Якщо на федеральному каналі сварять якийсь проект, значить гідна річ, можна дивитися», — додали в коментарях до його відео.

У статті «Российской газеты» під назвою «Расщепление мозгов» Микола Долгополов пише, що «американці не були б американцями, не забивши фільм повним, 100-відсотковим набором звичної своєї русофобії». Далі русофобією він чомусь називає наявність у серіалі горілки, яку п’ють ті, хто знаходиться в Чорнобильській зоні та бореться із жахливими наслідками катастрофи.

«Ясно, що всі вищі керівники показані ідіотами, а чиновники рангом нижче слухняними і туповато-злісними виконавцями комуністичної (значить, бридкої) волі. Народ же виведений бидлом, що спилося. І до такої міри, що небагато знайдеться голлівудських фільмів, у яких образ слов'янина виведений настільки огидними, нудотними фарбами»,— продовжує автор.

Юрій Ткачов у статті «Правда о сериале “Чернобыль”» в «Экспресс газете» пише, що «англосакси зняли наскрізь брехливий фільм про найбільшу катастрофу ХХ століття» і стоїть на тому, що серіал зроблений «в інтересах США», а правду про катастрофу в СРСР нібито ніхто взагалі й не приховував. «Тобто з Легасова спробують зробити такого собі героя-викривача. Авжеж, авжеж. Тільки ось повісився він тому, що його побратими-вчені якраз зацькували за те, що він надто підтримував офіційну версію», — додає автор.

Помилки в серіалі, пише він, трапляються буквально на кожному кроці, а ще в ньому повно свідомих маніпуляцій. І підмічає, що таке кіно мала першою зняти Росія, а тепер, мовляв, вихід такого кіно — «величезна пропагандистська поразка та успіх недоброзичливців».

В англомовному пропагандистському видані Russia Today, пишучи про серіал, не забули «пройтися» й по Україні. Мовляв, навіть після такої жахливої катастрофи в Україні й далі працюють інші реактори, що так само є небезпечними. Росія могла б допомогти, але в Україні не хочуть, звертають увагу в статті: «Звичайно, у Києва немає грошей на ремонт і модернізацію реакторів, але є шляхи для вирішення цієї проблеми. Один з найбільш ефективних (шляхів — Ред.) — у Москві, у Курчатовському інституті ядерних досліджень. Але, враховуючи відносини, Україна по допомогу туди не піде».

Концентрація на негативі

У багатьох провладних російських ЗМІ, описуючи серіал, дають про нього переважно негативну інформацію, ніби не помічаючи сильних сторін «Чорнобиля» або згадуючи їх у текстах дуже побіжно.

Суцільний негатив про серіал сконцентрований на сайті «Взгляд.ру». Там пишуть, наприклад, що «В сериале «Чернобыль» обнаружили нелепую ошибку», «В Германии раскритиковали сериал «Чернобыль», «Горбачев разоблачил ложь в сериале «Чернобыль», «Честный ВЗГЛЯД: Восхищение «Чернобылем» пугает» тощо. А для новини-анонсу виходу на «Первом канале» документального фільму про катастрофу зробили заголовок «Первый канал покажет, как на самом деле ликвидировали аварию на ЧАЭС», натякаючи на те, що американо-британський серіал показує події «не на самом деле» та некоректно порівнюючи ігровий серіал з документальним проектом.

А у виданні «Царьград» авторка статті Ольга Сергєєва створила цілу «карту брехні “Чорнобиля”» на основі зауважень ліквідаторів трагедії, які подивилися серіал і, за її словами, відразу ж образилися на його творців за «брехню»: «Лише один з наших співрозмовників побачив правду в серіалі. Інші, зізнаючись, що ледь стримуються від нецензурної лайки, говорили про "російських фашистів", які, мабуть, і зачарували мільйони обивателів по всьому світу», — такими словами починається стаття.

Цікаві пізнавальні статті про серіал пишуть переважно ліберальні російські ЗМІ. Наприклад, видання «Медуза» випустило великий матеріал з відповідями на поширені запитання читачів. Пишуть, зокрема, чому в кадрах часто з’являлося багато горілки, яка нібито виводить радіацію (насправді ні). Також пояснюють, звідки в кадрах нібито з міста Прип’ять було помітно пластикові вікна. Крім того, в окремій статті «Медузи» зібрані статті російських провладних ЗМІ про серіал.

«Серіал чудовий. Найкращий серіал. Безперечно, найкращий, що я бачив у своєму житті. Та й узагалі, як мені здається, найкращий фільм, будь-коли знятий “закордоном” про Радянський Союз. Найбільш точний, найбільш правдивий», — висловлює думку у своєму відео журналіст, музичний критик і дисидент Артемій Троїцький, називаючи серіал «вироком совку».

«Конкуренти Росатому» і «поганки в салаті»

Цілу серію публікацій мінісеріалу присвятило видання «Комсомольская правда». В одній з них «Чорнобиль» назвали навіть «замовленням» західних конкурентів проти «Росатому» та інструментом «інформаційної війни проти будівництва російських АЕС по всьому світу».

«У російських медіа ціла низка публікацій присвячена негативним, на межі образливих, відгукам про серіал Чорнобиль. А деякі видання, як, наприклад, Аргументы и факты і “Комсомольская правда” опублікували цілі серії статей», говорить журналістка «Голосу Америки» Ксенія Туркова в сюжеті «Отзывы о сериале “Чернобыль” в российских СМИ». Вона наводить приклад однієї з публікацій у «Комсомолці»: «Сериал Чернобыль начал действовать, как поганки в салате».

«Автор Дмитро Стешин пише, що не просто так найбільшій кінокомпанії знадобилося копатись у радянський трагедії 30-річної давнини. Чому б не зняти про Фукусіму? — питає він і знаходить відповідь: серіал, з великою часткою вірогідності, замовили західні конкуренти “Росатому”, щоби завадити будівництву російських станцій», — каже журналістка.

Інша стаття «Комсомолки» зосереджена виключно на неточностях серіалу, а деякі режисерські ходи, які самі творці фільму відкрито назвали художнім вимислом, у статті названі відвертою брехнею.

«Чиновники й керівники АЕС показані тупими апаратниками, яким головне — зберегти свої місця. Це нахабна брехня. Дятлов, виставлений у серіалі відповідальним за катастрофу, за свідченнями очевидців, був геніальною людиною», — пишуть у статті.

Натомість про моменти, зображені в «Чорнобилі» достовірно, у статті не згадують зовсім. Із цього читачі можуть зробити висновок, що весь мінісеріал повен кіноляпів і стереотипів, та й дивитися його взагалі не варто. «Навіщо американці зайшли на територію, куди ніколи не ступала нога жодного з них?», — цікавиться автор.

Для ще однієї статті «Комсомольской правды» спецкор Олександр Коц поговорив з одним з ліквідаторів аварії В’ячеславом Грішиним. Той відразу каже, що в «Чорнобиль» вклали «певну ідеологію»: «Фільм починається зі слів: “Якщо навколо дуже багато брехні, то як розібратися, де ж правда”. Це свідчить про те, що творці фільму відразу вклали в його зміст якусь ідеологічну підоснову». А на запитання автора статті, чого йому бракувало в серіалі, відповідає: «Найголовнішого — перемоги».

Журналіст «Дождя» Ілля Шепелін раніше писав, що не розуміє, чому для росіян боротьба з наслідками чорнобильської трагедії перетворилася «на гучне свято з військовим парадом. Події, пов'язані з Чорнобилем, на свято не перетворяться ніколи. А якщо з них не виходить зробити свято гордості і величі, то простіше зовсім забути». Також вінвідреагував на статтю «КП» у своєму телеграм-каналі, де написав, що ліквідатор аварії В’ячеслав Грішин, виявляється, є чиновником, який представляє всіх ліквідаторів на зустрічах з Путіним і входить до «Общероссийского народного фронта» — провладного громадського руху, створеного з ініціативи Володимира Путіна.

«Комсомольская правда» пише про серіал і в інших статтях. Той же Олександр Коц у наступному тексті детально розписав, «чому можна назвати бездоганним з пропагандистської точки зору». «Цей серіал про те, як кар’єристи з політбюро рятують свої шкури ціною життів знищених і поневолених людей, піднесених від усвідомлення важливості своєї місії», — вважає він.

Що пишуть про серіал глядачі з Росії

Які враження від серіал у самих російських глядачів? Як виявилося, не завжди такі, як позиція пропагандистських ЗМІ. Наприклад, 89% користувачів, які залишили свої відгуки на сайті Otzovik.com, рекомендують серіал «Чорнобиль» до перегляду. Більшість пише, що фільм важливий і потрібний, що «залишив незабутнє враження». Але є й відверто стереотипні відгуки, схожі з тими, що транслюють російські ЗМІ. Приміром, серіал називають «підлою наклепницькою підробкою» або «огидною та брудною пропагандою в красивій обгортці».

На сайті «Кинопоиск» пишуть, що мінісеріал має 100% позитивних відгуків у рейтингу кінокритиків у Росії. Також на сайті є 116 рецензій на нього. Позитивних із них — 90, негативних — 14 і нейтральних — 12.

«Чекав на цей серіал пів року, але думав про зовсім іншого штибу картину, ніж те, що побачив. Замість класичного американського блокбастерпро цих росіян, глядач отримує важкенну драму про те, що сталося в Чорнобилі, з величезною повагою до цієї країни, а головне — до цих людей»,пише у своїй рецензії на серіал Денис Буданов.

«Чудовий серіал. Результат неймовірної праці величезної кількості людей. Цим людям вдалося створити живий твір. Він буквально поглинув мене. Цей ефект поглинання я ще довго не забуду»,ділиться враженнями lorenz.loreness.

Російський учений, кандидат фізико-математичних наук Борис Бояршинов, на YouTube веде канал, присвячений науці. Про «Чорнобиль» він записав окреме відео. Вчений зізнався, що не дивився серіал, але прочитав про нього багато негативних відгуків: «Цей серіал, кажуть, весь час нав’язує точку зору про те, що Радянський Союз був "імперією зла", що абияк ставилися до наших людей, дуже нас обманювали, за дурнів мали», — сказав він. Але підкреслив, що все так і було: що це не якісь стереотипи, а дійсність, і правду про чорнобильську трагедію справді приховували. Він також згадав про випадки, коли в СРСР у «безпечності» атомного реактора до останнього намагалися переконати навіть провідних профільних вчених.

«Головний подразник "Чорнобиля" для російського глядача — це те, що американці в ньому пишуть російську історію», — пише на сайті «Московського центру Карнегі» журналіст та ексзаступник головного редактора «Афіші» Георгій Біргер у статті «Война нарративов. Почему российская пропаганда испугалась сериала “Чернобыль”Подразник цей працює по-різному, не завжди проти творців серіалу. Багато глядачів визнали, що ыз завданням HBO впоралися краще, ніж могли б у нас. 5 червня співробітник видання DTF написав у твітері, що після виходу серіалу він вперше побачив квіти біля пам'ятника ліквідаторам аварії на АЕС, — твіт набрав рекордні 18 тисяч лайків», — підсумовує він.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду