«Платна» медицина і «чорні списки» пацієнтів: добірка фейків про медичну реформу

«Платна» медицина і «чорні списки» пацієнтів: добірка фейків про медичну реформу

12:27,
13 Вересня 2019
11913

«Платна» медицина і «чорні списки» пацієнтів: добірка фейків про медичну реформу

12:27,
13 Вересня 2019
11913
«Платна» медицина і «чорні списки» пацієнтів: добірка фейків про медичну реформу
«Платна» медицина і «чорні списки» пацієнтів: добірка фейків про медичну реформу
Які новини про медреформу були поширені багатьма ЗМІ, але при цьому виявилися неправдивими — досліджував «Детектор медіа».

29 серпня нова Верховна Рада змінила склад уряду. Посаду міністра охорони здоров’я обійняла Зоряна Скалецька. 4 вересня уряд звільнив першу заступницю міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, яка три роки виконувала обов’язки міністра. На знак подяки за запуск медичної реформи прихильники колишньої очільниці МОЗ запустили в соцмережах флешмоб #ДякуюСупрун.

Цей флешмоб — крапля в морі негативу та дезінформації про зміни в системі охорони здоров’я та особисто Уляну Супрун, що поширювалися протягом останніх трьох років. «Детектор медіа» проаналізував найпоширеніші фейки й маніпуляції в матеріалі з двох частин.

У першій частині ми розповідали, як медичну реформу дискредитували політики та ЗМІ, вдаючись до маніпуляцій. А також — які інформаційні ресурси тиражували такий контент систематично. У другому матеріалі наводимо приклади популярних фейків, які поширювали про медичну реформу та про Уляну Супрун.

«Заборона» грейпфрутів і апельсинів

Чого тільки не «забороняла» Уляна Супрун, судячи із заголовків новин деяких сайтів. «Супрун заборонила українцям їсти грейпфрути та апельсини», — новини з такими заголовками поширювали «Голос.ua», Znaj.ua, Politeka, akcenty.com.ua, my.ua та інші.

На такий фейк перетворилася пізнавальна інформація, яку Уляна Супрун публікувала на своїй сторінці у фейсбуre про те, чому деякі ліки несумісні з апельсинами та грейпфрутами. Але в цьому пості — жодного слова про заборону вживати ці фрукти. Натомість пані Супрун згадувала про препарати, які взаємодіють із речовинами з цих продуктів, та радила, як не наразити себе на небезпеку при їх вживанні. «Наразі відомо про щонайменше 85 препаратів, на чию фармакокінетику впливають грейпфрути та їхні родичі», — пояснювала виконувачка обов'язків міністра.

За таким самим зразком на фейки деякі ЗМІ перетворювали й немало інших практичних порад, опублікованих на її сторінці. Приміром, коли вона розповідала про шкоду вишневих кісточок, то писали, що «Супрун заборонила ковтати кісточки вишень і черешень», а після її допису про бутерброди — що «Супрун заборонила бутерброди з ковбасою».

Йод і зеленку теж «забороняли»

Зеленку та йод Уляна Супрун, як виявилося, теж «заборонила» до використання в Україні. Саме так написали Obozrevatel, «Факти», «Голос.ua», «КП в Україні», «Аргументы и факты», vesti-ua.net, 2000.ua. Цю новину також тиражували й російські пропагандистські ЗМІ. Наприклад, «Украина.ру», «Антифашист» тощо.

«Насправді ж, в Україні дійсно заборонили реалізацію деяких лікарських препаратів. Але суть у тому, що з виробництва зняли лише партію медикаментів певного виробника, а не заборонили антисептики у принципі. Реалізацію та зберігання антисептиків певної однієї установи заборонено через порушення нею умов ліцензування, простіше кажучи, через брак партії. На решту медпрепаратів виробника заборона держслужби не поширюється. Після усунення порушень умов ліцензування завод медпрепаратів поновить своє виробництво зазначених лікарських засобів», пояснювали журналісти StopFake.

Якщо ці фейки комусь можуть здатися дотепними, то наступні приклади дезінформації стосуються суспільно важливих речей. Подібні маніпуляції спотворюють розуміння змін, які впроваджуються в системі охорони здоров’я.

«Медицина стане платною»

Дезінформація про те, що медицина нібито стане платною, час від часу з’являється в інтернеті. Наприклад: «Платные медуслуги и семейные врачи: какие изменения ждут украинцев в медицине с 2019 года» (Telegraf.com.ua), «В 2019 году платными станут все медуслуги без направления семейного врача —Супрун» (Bigmir.net), «В Украине ввели платное лечение по интернету» (vesti-ukr.com), «С нового года все медицинские услуги без направления семейного врача будут платными — Супрун» (replyua.net).

«Тих, хто вчасно не “пропишеться” до нового лікаря, внесуть у спеціальний список і не будуть безкоштовно обслуговувати», — писали UBR у новині із заголовком «За что украинцев лишат бесплатной медицинской помощи».

Наприкінці 2018 року оголошення про те, що послуги стануть платними, почали з’являтися навіть у роздрукованому вигляді. Про це повідомила сама Уляна Супрун та пояснила, чому це є фейком.

«Подібні повідомлення від амбулаторій мені надсилають люди з різних міст України. Суть така — зверніться до нас терміново, щоб обрати свого лікаря, бо “з нового року все стане платним”. Це або погана поінформованість керівництва медзакладів щодо змін, або один із дуже невдалих проявів конкуренції за пацієнта. Поділіться цим з друзями, щоби нікого не було введено в оману! Якщо бачите оголошення, яке намагається вас переконати в інакшому, не потрібно одразу ж бігти в ту ж амбулаторію, якщо не планували там обирати собі лікаря. У вас ще достатньо часу, щоб обрати спеціаліста там, де забажаєте. Але зважайте, що кількість місць у лікарів обмежена, тому відкладати до останнього не варто», — розповіла Супрун.

Також вона додала, що пацієнти, які ще не обрали свого лікаря або перебувають в іншому місті чи селі, все ж можуть отримати невідкладну допомогу безоплатно.

Медицина платною не стає. Ба більше, впроваджуються переліки гарантованих державою безоплатних ліків, а з 2020 року почне діяти програма «Безкоштовна діагностика»: за направленням лікаря можна буде безкоштовно зробити, наприклад, рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця в закладах, які уклали договір із Нацслужбою здоров’я.

Проте про «платну» медицину у ЗМІ говорити не припиняють. Навіть після звільнення Уляни Супрун і призначення Зоряни Скалецької «Страна.ua» продовжує тиражувати страшилку, що нова міністерка «будет воплощать тот же курс движения украинской медицины — сворачивание государственного обеспечения и введение платной медпомощи».

Часто цю фейкову тезу поширювали політики, відомі своєю послідовною критикою медичної реформи: «Суть всей медреформы: ввели платную медицину, забыв указать, где людям брать деньги», заявляв в ефірі каналу «112 Україна» ексрегіонал та співзасновник «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко. «Гройсман та Супрун зробили медичні послуги платними, порушивши Конституцію», — говорив в ефірі того ж каналу соратник Юрія Бойка по «ОПЗЖ», лідер партії Вадим Рабінович. «З чесними очима Гройсман і Супрун розповіли нам, що тепер ситуація дещо інша, що вони змінюють Конституцію, що тепер за все будемо платити», — казав парламентар.

Але насправді за Конституцією безкоштовна медична допомога й надалі гарантується державою. Попри це, вже протягом багатьох років тисячі пацієнтів в Україні змушені платити за деякі послуги (часто неофіційно). Проте кожна послуга має свою вартість, і навіть якщо за неї не сплачує пацієнт, то кошти за надану послугу має відшкодовувати, наприклад, держава або страхова компанія.

Фейкові цифри про смертність українців

Народна депутатка попереднього скликання та ексголова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, лікарка Ольга Богомолець — одна з тих, хто найчастіше поширював маніпуляції про медицину і трансформацію системи охорони здоров’я. Так, під час засідання погоджувальної ради депутатських фракцій у Верховній Раді 18 червня 2019 року вона навела неправдиву статистику щодо смертності українців від інсультів та інфарктів:

«Щоденно, щоденно, уявіть собі, в Україні помирає майже 300 хворих від інсультів, майже 100 людей від інфарктів — це щоденно. Це 100 тисяч на рік. І при наявності програми “Доступні ліки” смертність від інфарктів… від інсультів не зменшилася, а збільшилася».

Вірогідно, цим вона хотіла показати «недієвою» урядову програму «Доступні ліки», за якою пацієнти з астмою, серцево-судинними недугами та діабетом за наявності рецепта лікаря (а віднедавна — рецепта вже в електронному форматі) отримують в аптеці препарати безкоштовно або ж із невеликою доплатою. Вартість цих ліків компенсується з державного бюджету. Проте, по-перше, до 2017 року такої програми взагалі не існувало. Одна з її цілей — саме зменшення смертності від таких хвороб. По-друге, наведені пані Богомолець цифри не є коректними.

Згідно з офіційними даними Державної служби статистики, хвороби системи кровообігу справді посідають перше місце серед основних причин смертності українців. Але дані, озвучені пані Богомолець, розходяться з офіційними дуже суттєво. Відповідно до даних МОЗ, які надали у відповідь на інформаційний запит журналістам проекту «Доступ до правди», за останні п'ять років в Україні щорічно стається трохи більше 6 тисяч смертей від інфарктів і 22 тисячі — від інсультів. Виходить, що в середньому за добу від інфарктів в Україні помирає 18 осіб, а від інсультів — приблизно 63 людини (а не 100 і 300 відповідно, як казала ексдепутатка ВР). Упродовж останніх років за один рік від інфарктів помирає близько 6,4 тисячі осіб, а від інсультів — 22,8 тисячі.

Та незважаючи на це, Ольга Богомолець часто дає коментарі та пише на своїй сторінці у фейсбуку про «масове вмирання» українців, прив’язуючи це до впроваджуваної останні роки медичної реформи.

 

Водночас те, що висока смертність українців була задовго до початку цих змін, вона згадує вкрай рідко: «Щогодини в Україні вмирають 67 людей — нардеп» («Кореспондент»), «За добу помирає понад півтори тисячі українців — медик» (UNN), «Богомолець: важкохворі українці прийшли вмирати під стінами МОЗ» («Багнет»), «Мертвим реформи не потрібні: Богомолець нагадала про вимирання населення України» («Преса України»), «Україну охопить чергова смертельна епідемія» (Znaj.ua), «Українці заплатять за медичну реформу своїм життям — уряд має на меті лише економію грошей на здоров’ї та житті українців» (hyser.com.ua), «Смерть и эпидемия: Медреформа шагает по стране» («Голос.ua»).

«Чорні списки» пацієнтів, які викликають швидку

У сюжеті «ТСН» з’явився коментар директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Анатолія Вершигори про те, що в Україні нібито створять «чорні списки» пацієнтів, які неправильно використовують працю медиків, зокрема необґрунтовано викликають бригаду екстреної медицини.

«Сьогодні ще штрафних санкцій не буде до пацієнтів, але наступить така відповідальність, коли ці кошти будуть забирати від сімейного лікаря. Ми надамо допомогу, але напишемо, що виклик був необґрунтований, і його страхова компанія просто занесе до чорного списку», — сказав він журналістам.

Посилаючись на сюжет «ТСН», новину про «чорні списки» поширили немало інших ЗМІ.

Наприклад: «Чорні списки пацієнтів та масові звільнення: як медреформа змінить екстрену медицину» («Народна правда»), «Швидка не приїде: українцям розповіли про нові правила медицини» (Znaj.ua), «Скорая не приедет: украинцам рассказали о новых правилах медицины» (from-ua.com), «Черные списки из-за бессмысленных вызовов»: Чем медицинская реформа грозит простым украинцам» (korupciya.com), «“Швидка не приїде”: як медреформа змінить екстрену медицину» (Obozrevatel).

Невдовзі на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я написали, що це неправда. «Ніяких “чорних списків” не було і ніколи не буде. Ведення “чорних списків” суперечить основам лікарської етики і самій сутності професії. Нам дуже прикро, що деякі представники медичної сфери розповсюджують неправдиву інформацію та дискримінують тим самим працівників сфери екстреної медичної допомоги в очах громадян. Усі заходи, передбачені Концепцією реформи екстреної медичної допомоги, спрямовані на підвищення якості та швидкості надання екстреної медичної допомоги, а також забезпечення працівників достойними умовами праці», — заявили в МОЗ.

У Міністерстві також звернулися до профільного департаменту КМДА із проханням вжити відповідних дисциплінарних заходів до осіб, які розповсюджують неправдиву інформацію.

Супрун то звільняли, то не могли звільнити

За останні місяці в інформаційному просторі не припиняли обговорювати, чи залишиться Уляна Супрун на своїй посаді. У розпал президентської виборчої кампанії, в січні 2019 року, інформацію про нібито заплановане «звільнення» Супрун поширив лікар-психіатр, правозахисник і президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман. Він розіслав електронного листа керівникам психіатричних установ, у якому повідомив, що тодішній президент Петро Порошенко, мовляв, відправить у відставку виконувачку обов'язків міністра охорони здоров’я, і це рішення «вже погоджене із прем’єром Володимиром Гройсманом».

Роздруківку електронного листа журналістам Bihus.Info анонімно надав один із його отримувачів. Сам Глузман підтвердив, що справді робив таку розсилку, але здивувався, що ця інформація потрапила до ЗМІ. Проте підтвердив журналістам, що «таке рішення влада вже прийняла».

«Якщо залишиться Петро (Порошенко. — Ред.), то я приблизно розумію, кого можуть призначити міністром. Він — депутат, нормальна людина… Петро сказав, її (Супрун. — Ред.) гасити вже. Але, очевидно, тиск іде якийсь. Американський тиск, очевидно», цитував пана Глузмана Bihus.Info.

Фрагмент листа Семена Глузмана українським психіатрам (скриншот із сайта Bihus.Info)

Але це виявилося неправдою та нагнітанням ситуації: Супрун не звільнили, й під час президентства Петра Порошенка нового міністра не призначили.

Міністерське крісло Супрун і далі не давало спокою Семену Глузману. 10 серпня він написав у фейсбуку, що на нового президента Володимира Зеленського «чиниться колосальний тиск» із метою залишити Уляну Супрун на посаді, а до Києва має прилетіти «делегація американських лобістів», щоб умовити президента продовжити її каденцію. Прізвища тих, хто «тисне» на Зеленського, він не назвав. Але після цього з’явилися подібні новини: «Глузман: Мій інформатор мене не підвів. Десант зі США був у президента Зеленського» (bbccnn.org).

Президент Асоціації психіатрів України завжди критично відгукувався про Супрун і медичну реформу, розпочату у 2017 році. Але рідко коли наводив конкретні приклади негативу.

«Раніше я боровся з КДБ як міг, а тепер як можу борюся з американською громадянкою (Супрун), яка руйнує все те, що ми тут за ці роки зробили в системі психіатричної допомоги. За сприяння Заходу, до речі, за допомогою західних грошей і фахівців. Вона все руйнує», — казав Семен Глузман в ефірі програми «Бацман» на каналі «112 Україна» у березні 2019-го. Навіть коли українські лікарі стали отримувати зарплатню у 15 тисяч гривень на місяць, то не почали читати медичні книжки й журнали, нарікав він. Але при цьому зізнався, що точно не пам’ятає рівень заробітної плати медсестер в Україні.

«Супрун постоянно лжет и патологически упряма», — казав Глузман в інтерв’ю маловідомому сайту «Монітор». У цьому ж інтерв’ю він позитивно відгукувався про реформи президента-втікача Віктора Януковича та називав «прекрасним міністром» Раїсу Багатирьову, яка перебувала в розшуку за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). У жовтні 2014 року Богатирьовій також було винесено повідомлення про підозру в заволодінні бюджетними коштами в сумі 6,4 млн грн. Того ж року Раїса Богатирьова була внесена до санкційного списку ЄС.

«У нас были врачи-министры — Раиса Богатырева, ну, коррупция и прочее — это меня не касается. Рая была прекрасный министр. Потому что она понимала систему. Она из простых врачей, уже работала в министерстве заместителем. Претензии к Супрун у меня конкретные. Во-первых, до нее была реформа. Она начиналась при Януковиче. И это было правильное начало», — казав пан Глузман.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду