Не плачте, ви — найкращі! Огляд тижневиків 8–10 березня 2019 року

Не плачте, ви — найкращі! Огляд тижневиків 8–10 березня 2019 року

17 Березня 2019
3171
17 Березня 2019
11:00

Не плачте, ви — найкращі! Огляд тижневиків 8–10 березня 2019 року

3171
Відчуття собівартості газу, «День гніву» і Порошенко власною персоною. Як і про що говорили інформаційно-аналітичні підсумкові програми «Інтера», ZIK, 5-го каналу, ICTV, «України» та «1+1».
Не плачте, ви — найкращі! Огляд тижневиків 8–10 березня 2019 року
Не плачте, ви — найкращі! Огляд тижневиків 8–10 березня 2019 року

«Подробиці тижня», «Інтер»: Не дамо скасувати 8 березня!

У тижневику «Інтера» розповіли про інцидент із апаратурою для прослуховування біля офісу кандидата у президенти Володимира Зеленського. «Інтер» не вказав, біля чийого офісу було виявлено пристрій, а акцентував на пошуку відповідального: «Триває обмін люб'язністю між МВС та СБУ. Почалося все у понеділок, коли поліція знайшла біля офісу одного з кандидатів у президенти апаратуру для прослуховування. Виявилось, що відповідальною за прослушку є Служба безпеки. В СБУ кажуть, ніби кандидат їх взагалі не цікавив. А голова Служби Василь Грицак навіть звинуватив МВС у зриві спецоперації з протидії державній зраді. У Міністерстві внутрішніх справ не забарилися з відповіддю. Кажуть, в МВС немає мольфарів та екстрасенсів, які могли б читати думки оперативників СБУ та здогадуватись, де саме вони проводять спецоперації. А ще МВС рекомендує СБУ перевірити якість роботи оперативників Служби, оскільки виявити їх діяльність може будь-хто».

Втім, згадали про Зеленського в розповіді про рейтинги. «Інтер» поширює результати дослідження, проведеного центром «Софія», де Володимир Зеленський набирає близько 20 %, на другому щаблі — Юлія Тимошенко, за яку збираються проголосувати майже 14 % опитаних, третім іде Петро Порошенко, в якого близько 13 %. Четвертим, згідно з результатами «Софії» (близької до власника «Інтера» Сергія Льовочкіна), став Юрій Бойко, рейтинг якого лише трохи менший, аніж у нинішнього президента — майже 12 %. Замикає п'ятірку лідерів Анатолій Гриценко (7 %). Серед партій, згідно з цим опитуванням, бар'єр у 5 % змогли би подолати лише п'ять партій: «Слуга народу», «Батьківщина», «Опозиційна платформа — За життя!», Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Громадянська позиція».

Сказали також, що «в питанні закінчення війни на Донбасі більшість опитаних, а саме 41 %, обирає шлях компромісу між сторонами конфлікту та проведення переговорів». Про те, хто найкращий у переговорах, глядачі «Інтера» вже знають.

Був у програмі й паркетний сюжет про президента: він зустрівся із жінками-військовими, які «цементують оборону і додають додаткових сил».

Традиційно зробили кілька випадів в бік «Нафтогазу». Андрій Коболєв очима «Інтера» — людина, яка отримує гігантську зарплату й не боїться інфляції, ба більше: навіть «не звертає уваги на цінники». Втім, його «райське життя» під загрозою — як повідомив ведучий програми Олексій Ліхман, уряд хоче переукласти контракт із Коболєвим на інших умовах. Оксана Григор’єва в сюжеті нагадала глядачам: велика зарплата Коболєву виплачується на фоні зростання цін на газ: «Призначений у березні 2014-го Андрій Коболєв обіцяв подолати корупцію та зробити державну компанію ефективною. І зробив. У 2017-му "Нафтогаз" заробив майже 40 мільярдів гривень. Але за цей успіх заплатили українці — за новими тарифами.

Валентин Землянський, експерт з питань енергетики: Идеологом всей этой тарифной вакханалии за последние 4 года является нак нафтогаз непосредственно коболев именно они на переговорах с МВФ посоветовали установить такие тарифы.

За п'ять років газ для українців подорожчав майже у 12 разів! До травня 2014-го ми сплачували по 725 гривень за тисячу кубів. Сьогодні по 8500 гривень. За словами Коболєва — така ціна газової незалежності від Росії. Бо вже чотири роки ми закуповуємо блакитне паливо в ЄС. Але так звана формула Коболєва викликає чимало питань»; «За останні чотири роки десять топ—менеджерів газового монополіста отримали майже 900 мільйонів гривень зарплат і премій! При цьому третині українців не вистачає грошей, аби сплачувати рахунки. Сам Коболєв доходи своєї команди надмірними не вважає. І з посади йти не хоче».

Та на цьому не зупинилися. В ефірі з'явився сюжет Інни Томіної з критикою «Нафтогазу» про розрахунок тарифів. Мовляв, як вони визначаються, не відомо. Із критикою нинішнього підходу виступили екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, експерти з енергетики Марія Яковлева та Юрій Корольчук. У сюжеті також є позиція прем'єр-міністра Володимира Гройсмана: держава мала підвищити тарифи, та з іншого боку мусить подбати про людей. Точки зору «Нафтогазу» немає.

Тему утворення тарифів і діяльності «Нафтогазу» обговорили з гостею студії, завсідницею новин «Інтера», депутаткою від «Самопомочі» Тетяною Остріковоюнародним депутатом і знавцем державних фінансів», як її охарактеризував ведучий). Розпочали з питання: якщо суд визнає урядові постанови недійсними, чи може влада повернути людям фактично переплачені гроші? Гостя не дає конкретної відповіді, пояснюючи, що «такі суди корисні, тому що вони вчать наш уряд дотримувати процедуру формально і робити це по закону», «це рішення суду, воно і не зобов'язує владу повертати нам кошти. Воно просто визнає стару постанову такою, що ухвалена з порушенням процедури. А для того, щоби нам з вами перерахували тарифи, то має бути рішення суду, яке зобов'язує приватні компанії». Розмова ведеться в умоглядних категоріях: ведучий питає, чи правда, що нинішня ціна на газ несправедлива, а правдива ціна не більше 4 тисяч гривень? Гостя відповідає, що, за її відчуттями, собівартість газу не більша за 4800 гривень, а отже ціна має становити 5-6 тисяч гривень.

Тему закрили окремим коментарем Володимира Гройсмана, який наголосив, що зниження цін на газ лежить поза межами його компетенції: «Питання зміни ціни в нижчу сторону поза межами можливостей прем'єр-міністра, поза межами можливостей влади. Це рішення може бути прийнято тільки, якщо буде узгодження з ЄС, з Світовим банком, з МВФ. Якщо Україна прийме це в односторонньому порядку, Україну чекає відмова одностороння з боку міжнародних фінансових партнерів від співпраці, і як наслідок — глибока економічна криза. Контракт з головою правління НАК "Нафтогаз" України завершується 22 березня. Контракт на тих умовах, на яких він був закладений за один день, підписаний в 2016 році за день, або за два, до призначення нашого Уряду, тодішнім міністром економіки, передбачав ряд умов, які ні українське суспільство, ні український Уряд не влаштовують. Новий контракт ми можемо заключити на нових умовах».

Згадали також і теми, що гучно звучали минулого тижня — скандал із розкраданнями в «Укроборонпромі» та рішення Конституційного суду про скасування статті про незаконне збагачення. Олексій Ліхман проголосив в Україні «великий американський тиждень» — мовляв, посол США Марі Йованович розкритикувала рішення КС і підтвердила вимогу звільнити Холодницького, натякнула, що треба уважніше придивитися до відбору до Верховного суду, але найжорсткіше проїхалась по оборонці. Також висловився заступник держсекретаря США Девід Гейл, який підтвердив, що заяви Йованович — не її особисті, а позиція Вашингтона. Ведучий запитав, чи почули це українські політики і які висновки вони зроблять.

Щодо справи «Укроборонпрому» наголосили, що в неї включилося НАБУ. Відзначили і реакцію сусідів: «Вороги України за поребриком зловтішаються. Західні партнери радять провести серйозні реформи в оборонці. І влада реагує. Парламент створює слідчу комісію. Президент звільняє з усіх посад Олега Гладковського головного фігуранта скандалу. Рада нацбезпеки та оборони терміново ініціює перебудову в "Укроборонпромі"». Є синхрони Порошенка і Луценка («стався витік інформації»). Також представлена позиція фігурантів справи — Гладковського, фрагменти з фейсбук-проекту Гладковського-молодшого, представника «Укроборонпрому».

Теми торкнулися в обговоренні з гостем студії, головою «Нацкорпусу» Андрієм Білецьким. Риторика гостя традиційна: «Режим Порошенка, який перетворив армію фактично на своє головне піар-досягнення, організував таку систему в сфері оборони, в якій фактично розкрадається кожна третя гривня, яка йде на оборону країни». Говорить він і про інші приклади корупції, начебто пов'язані з оточенням президента. Обговорили ситуацію навколо заяви Нацдружин про можливе втручання у вибори «у разі потреби». На думку Білецького, «якщо ти активний громадянин і бачиш, що коїться злочин, а влада, правоохоронці бездіють, то це твоє в принципі конституційне право і багато в чому обов'язок, як людини».

Обговорили скасування статті про незаконне збагачення і з політкоментатором Вадимом Карасьовим, який вийшов на зв'язок зі студією.

«Подробиці тижня» вийшли в ефір 8 березня. Олексій Ліхман допитувався в Тетяни Острікової про її ставлення до свята. Депутатка відповіла, що ставиться до свята весни чудово, «тому що українська жінка попри будь-які ціни на газ, — це жінка, яка енергійна, яка добра, яка чуйна, яка виживає при будь-яких умовах».

Значно емоційніше на цю дату зреагував Юрій Бойко. «Інтер» розповів, що лідер ОПЗЖ приїхав до селища Володарка на Київщині, де є «унікальна сім'я, точніше, будинок сімейного типу. Подружжя Кремінських виховує дев'ятьох дітей. Раніше родина тіснилася на 40 квадратних метрах, та місцева влада допомогла збудувати просторий двоповерховий дім. Привітати з 8 Березня маму Людмилу та її трьох доньок завітав Юрій Бойко. Політик упевнений, спроби відмінити в Україні сьогоднішнє свято лише політичний піар». У сюжеті процитували політика, який суворо застеріг: «Ми не дамо його скасувати. І той, хто намагається це зробити, він піде на смітник історії дуже швидко». Правда, хто саме зазіхає на 8 березня, Бойко не уточнив.

«Перші про головне. Деталі», ZIK, 9 березня: Привіт із Тарасової гори

Програма, протягом якої ведуча Катерина Романюк чомусь жодного разу не з'явилася в кадрі, була наповнена й динамічна. Продовжили розгляд гучних тем минулого тижня, не оминули й питання виборів. Тижневик ZIK повідомив, що кандидатів уже 39, всіх, правда, не назвали. Проте показали тих, хто відмовився від участі: «Цього тижня з перегонів офіційно вийшов мер Львова Андрій Садовий. Та оголосив про підтримку на виборах Анатолія Гриценка. За ним таку ж заяву зробив і політик Дмитро Гнап. На користь Гриценка зняв свою кандидатуру і Дмитро Добродомов. Не буде брати участі в перегонах і Євген Мураєв, який підтримав Олександра Вілкула. Заступник командувача сил спеціальних операцій Сергій Кривонос зняв кандидатуру на користь чинного Президента Петра Порошенка». Зазначили, що застави цим кандидатам не повернуть, як і коштів, витрачених на передвиборну агітацію.

Розповіли про підкуп кандидатау президенти Юрія Тимошенка. За інформацією тижневика, на спробі було затримано ще одного ветерана «Донбасу» Тараса Костанчука. Є коментар самого Тимошенка, а також повідомляється, що до спроб підкупу, за даними ГПУ, може бути причетний народний депутат від «Батьківщини» Дубіль. «Лідерка "Батьківщини" одразу заявила: ні до якого підкупу її партія стосунку не має. І згадала американську кінокомедію. Юрій Луценко в боргу не залишився і відповів тим самим». Далі обмін анекдотами від Юлії Володимирівни та Юрія Віталійовича.

Прослуховування кандидата. Повідомили і про спецобладнання, що знайшли біля офісу Зеленського. Тут, на відміну від «Інтера», прізвище Зеленського назвали. «Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Твіттері задався риторичним питанням "Де межа між злочином та конкуренції на виборах?"». Повідомили, що СБУ підтвердили, що техніка їхня, але до Зеленського стосунку не має. Мовляв, проводили слідчі дії щодо іншої справи і колеги з МВС мали би про це знати. Реакції МВС у сюжеті, крім цитування твіта Авакова, немає.

У рубриці «Головне+», яка виходить після прощання, але без плашки «реклама», Порошенко вручав на Тарасовій горі Шевченківську премію, чомусь назвавши письменницю Оксану Забужко, одну з лауреаток, художницею.

Сюжет Романа Недзельського продовжує тему «Укроборонпрому». Є коментарі фігурантів справи. Чимало сказано і про Порошенка. Наприклад, «у виборчому штабі заявили: журналістське розслідування —витік матеріалів кримінальних справ правоохоронців.

Олег Медведєв, спікер виборчого штабу Порошенка: Журналістське розслідування ґрунтується значною мірою на витоці реальних кримінальних справ, справ, яких ніхто не приховував, справ, які різні правоохоронні органи, Генеральна прокуратура, Головна військова прокуратура і в тому числі НАБУ розслідують протягом 5 років в рамках антикорупційної стратегії».

«В інтерв'ю одному з телеканалів Ігор Гладковський заявив: розслідування вважає політичним замовленням задля дискредитації Порошенка напередодні виборів і запевняв, сам до “Оборонпрому” немає жодного стосунку, а з ключовим фігурантом схеми не спілкується».

Фактично із сюжету випливає, що Порошенко в цій історії — сторона конфлікту. Є в матеріалі й переказ інтерв’ю Ігоря Гладковського «одному з телеканалів» (мається на увазі Прямий — із стандартом достовірності у ZIK проблеми), в якому той назвав розслідування «політичним замовленням задля дискредитації Порошенка». «Перші про головне. Деталі» також згадали про заяву Йованович із вимогою звільнити Холодницького та повернути скасовану статтю.

«Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою», «Україна», 10 березня: Спікер суспільства і Ляшко-рятівник

Фактично весь випуск тижневика каналу «Україна» складається з набору передвиборних заяв, матеріалів про діяльність кандидатів та відвертої джинси.

«З президентських перегонів знялися п'ятеро: Євген Мураєв, Дмитро Гнап, Андрій Садовий, Дмитро Добродомов та Сергій Кривонос. Більше відмов ЦВК не приймає». Але детально розповіли лише про одне об’єднання: «Президентські перегони вже починають впливати на перебіг майбутніх виборів до Верховної Ради. Кандидат Євген Мураєв вибув з перегонів і закликав своїх прибічників голосувати за кандидата від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула. Крім того, проанонсував вже невдовзі об'єднавчий з'їзд двох політсил і, відтак, спільну участь у здобутті депутатських мандатів у майбутньому парламенті». На додачу — синхрони самих винуватців свята, Мураєва і Вілкула. На чию користь знялися інші, не повідомили.

У рубриці «Україна контролює президента» поставили питання, як повинні пройти вибори, щоби кожен із них визнав поразку, Іллю Ківі, Ігорю Шевченку, Віталію Купрію, Юрію Дерев’янку, Геннадію Балашову, Інні Богословській і Анатолію Гриценку. Хтось із них відстоює право на протест, хтось декларує, що готовий визнати будь-який чесний вибір українців. Але серед опитаних немає кандидатів, які реально можуть впливати на ситуацію. Окрім Анатолія Гриценка, який заявив, що «нам потрясіння не потрібні. З цих виборів ми усі, як країна, повинні вийти сильнішими, впевненішими. Щоб ні у кого не було сумнівів, що Президент обраний легітимно. Друге, що він спирається на підтримку людей. І третє, що він зробить те, чого люди очікують». Прикметно, що це питання канал не ставив ані Юлії Тимошенко, ані Володимиру Зеленському, ані нинішньому президенту — саме вони, згідно з рейтингами, мають шанс вийти у другий тур.

Позиція Юлії Тимошенко у програмі є, але в піар-матеріалах. Спочатку лідерка «Батьківщини» наполягала на тому, щоби привести тарифи на газ і тепло до собівартості, і розповіла, що добиватиметься виконання ухвали Окружного суду. Її згадали в парі з Арсенієм Яценюком. «8 березня в ефірі програми "Головна тема. Вибір" — про кроки, необхідні для оздоровлення української економіки, дискутували два екс-прем'єри — Арсеній Яценюк і Юлія Тимошенко». Обох титровано як екс-прем'єр-міністрів, обидва розповіли, що треба робити. Наприклад, припинити торгувати сировиною і створити інноваційну індустрію. А Арсеній Яценюк згадав, як на початку прем’єрства попередив: покращення не буде, бо «сьогоднішні обіцянки будуть дорого вартувати завтра. Тому, що обіцяти можна тільки те, що можна зробити». Його похвалили ще раз — мовляв, враховуючи досвід Арсенія Яценюка, його відмову від президентських амбіцій у поточній кампанії й неупередженість, канал «Україна» запросив його участі у наступному випуску програми «Головна тема. Вибір». «Яценюк як спікер суспільства на противагу кандидатам у президенти», — акцентував ведучий. Що ж, варто пам’ятати, що після президентських виборів на черзі парламентські.

Корпоративні інтереси каналу просувають у традиційному матеріалі про благодійну діяльність Ріната Ахметова, який допомагає вижити жителям Донбасу.

З’явилися в ефірі й інші кандидати в президенти. Зокрема, Олег Ляшко вимагав гідних умов життя для родини з Кам'янця-Подільського, в якій мати-одиначка виховує двоє дітей, хворих на ДЦП. «Жінка каже: куди тільки не зверталася, допомоги поки не отримала. До її квартири на прохання Ляшка приїхав і міський голова Кам'янця-Подільського, Михайло Сімашкевич. Обіцяв, що вирішити проблему допоможе. Мовляв, раніше начеб-то не знав про потреби сім'ї». Лідер Радикальної партії знайшов шляхи розв’язання проблеми: «Візьміть і вирішіть це. Дайте візок нормальний, щоб електричний візок, а не ручний. Дайте реабілітаційні стінки і так далі. І квартиру, до речі, коли мінятимуть — 18 квадратів. Більше дайте, тут двоє різнополих дітей. Якщо це не проблема, чого у них нічого немає? Чого нада ждать, поки Ляшко приїде, щоби вирішить цю проблему». І благословив: «Не плачте, вчіться, всього добивайтесь, ви найкращі».

«Час. Підсумки тижня», 5 канал, 10 березня: Залишки аргументованих дискусій

Віталій Гайдукевич знову, як минулого разу, говорив про емоції, які «почали добивати залишки аргументованих дискусій». Сюжет про перебіг виборчої кампанії розпочинають із ситуації навколо спроб «Національних дружин» дістатись до президента. «Майстер-клас вуличної політичної маніпуляції, представники так званих національних дружин прийшли до адміністрації президента, вимагати покарання фігурантів скандал, щодо обороту в оборонних закупівлях. а потім поїхали до Черкас і побилися після виборчого мітингу Петра Порошенка з поліцією. Де в конституційних правах прописані мітинги з опцією, бити поліції не відомо». Далі — критика «Нацдружин»: мовляв, це парамілітарне утворення, що «підпорядковані Арсену Авакову, чи існував би Азов як структура без згоди міністра на те? Ні. Чи міг би міністр вплинути на того ж Білоцьког якби цивільні та парамілітарні структури псували імідж Азову як структури нац. гвардії. Чи видавало МВС зрештою ліцензію, право або бодай це просила нац. дружина допомагати в охороні громадського порядку? Здається ні». Авакову закинули, що він відреагував на ситуацію лише дописом у Фейсбуку.

«Генпрокуратура звинувачує представника табору Юлії Тимошенко а саме депутат від Батьківщини Валерія Дубіля, у підкупі кандидата в президенти, Юрія Тимошенка. За зняття з перегонів пропонували 5 мільйонів гривень. Перемови вели і гроші давали, як стверджують прокурори. Зараз Костанчук та Олександр Іщенко, представники Тимошенко все спростовують, а генпрокуратура відповідає, всі ходи записані», — і жодного синхрону дійових осіб.

Продовжили й тему «Укроборонпрому» — також у дусі минулої програми: «Зараз проблематика поділилася на два напрямки. Перший — так це добре чи ні — купувати через посередників деталі російського виробництва для української техніки ще радянських масштабів? І — багатий досвід ЗСУ. Тут публічних суперечок стає менше, позаяк більше людей починає вчитуватися, що таке насправді "сірий ринок" озброєння.

Напрямок другий: хто і як накручував зайву ціну на поставках дефіцитних товарів? Важливий момент. В НАБУ і ГПУ визнають — справи на цю тему були і до "зливу" інформації в пресу. Чому ж тоді по антикорупційній лінії вони не рухалися? Відповіді немає.

Генпрокурор при цьому підтвердив, що журналісти насправді озвучили саме "злиті" уривки матеріалів слідства. А якби не озвучили? І інший, теж важливий момент. Хто, навіщо і коли розкрив ці матеріали? Тепер доведеться з'ясовувати». У сюжеті — наголос на тому, що в «Укроборонпромі» на запити журналістів відповіли, але ті не використали цю інформацію в розслідуванні. Є коментарі Олега Гладковського, Порошенка, Луценка, Ситника. По суті, 5 канал уже другий тиждень поспіль намагається посіяти ще більше сумнівів у тому, що розслідування «Наших грошей» слід сприймати серйозно.

У підводці до матеріалу про рішення КС Віталій Гайдукевич сказав, що «в усіх скандальних і історіях і в оберемку заяв у площині корупція та антикорупція є одна катастрофічна помилка: чомусь суспільство вважає, що призначити винного — це просто ткнути пальцем, а для цього достатньо щоб телевізору або на мітингу хтось сказав:"Винен!". Але висновок може робити суд і тільки за підсумками розгляду доказів і вислуховування свідків. Так в нормальних країнах, але там існує суд і довіра до нього, а в Україні проблеми і з першим, і з другим. Цьоготижневий відбір до двох ключових судових інституцій оптимізму не додав».

«ТСН. Тиждень», «1+1», 10 березня: Президент галасу не чує

Алла Мазур назвала акцію, влаштовану «Нацкорпусом», «Днем гніву». За її словами, захід влаштували «в центрі Києва представники “Нацкорпусу”, вимагаючи покарати причетних до розкрадань в "Укроборонпромі" і щотижня звітувати про розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних із розкраданням оборонного бюджету. Із Майдану Незалежності колона прийшла до АП. Тут зустрілася із кордонами силовиків. Як кажуть у поліції, учасники ходи намагалися клеїти наліпки на шоломи поліцейських, застосували піротехнику і спробували кордон прорвати. У “Нацкорпусі” заявили, що під час акції у натовпі хтось розбризкав сльозогінний газ. У сутичці постраждали двоє поліцейських і нацгвардієць. Одного правоохоронця з хімічним опіком очей шпиталізували, але дізнавшись, що Президент галасу не чує бо в Черкасах, представники “Нацкорпусу” та його національне дружин, поїхали туди. І вже в Черкасах намагалися прорвати кордон поліції біля сцени, де виступав Петро Порошенко. Поліція каже, що вони почали провокувати на бійку пересічних громадян і намагалися заблокувати президентський кортеж. Обидві сторони звинувачують одна одну, що використали слізогінний газ. Поліція заявляє уже про 22 потерпілих правоохоронців і відкрила кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу — погроза або насильство, щодо працівника правоохоронного органу та хуліганство. Будь-якому гніву є розумні межі. Те, що сьогодні на мітингу Петра Порошенка в Черкасах зробили представники національного корпусу, неприпустимо. Так написав того ж дня в своєму ФБ Міністр Аваков і запевнив — не буде ні розуміння першопричини обурення скандалом, ані поблажливості до бойових заслуг».

Як і інші, тижневик «1+1» повідомив про останні виборчі новини — бюлетень довжиною у 80 сантиметрів і кандидатів, які знялися з перегонів: «Про свій намір полишити президентські перегони встигли заявити п'ятеро. До Андрія Садового, Дмитра Гнапа, які знялися на користь Анатолія Гриценка ще минулого тижня, додався нардеп Дмитро Добродомов. Євген Мураєв також відмовився від боротьби і заявив про підтримку ідейного поплічника, колишнього регіонала, Олександра Вілкула. Про рішення зняти свою кандидатуру повідомив і заступник керівника Сил спеціальних операцій — Сергій Кривонос, наголосивши, що сьогодні вважає недоцільним зміну верховного головокомандувача ЗСУ. Таким чином, у бюлетень буде внесено 39 претендентів на головну посаду України».

Повідомили і про опитування підозрілої соціологічної контори Active Groupe: «Офіційно повідомлять ці цифри лише завтра, але в нас є ексклюзивна можливість показати їх вам просто зараз»: майже 33 % Зеленський, 17,5 % Порошенко, 15,1 % Тимошенко. «Показники Анатолія Гриценка змінилися відчутно, він посунув з 4-го місця Бойка. А кількість його прихильників зросла майже вдвічі, порівняно з попередніми опитуваннями. (12 %) Зауважу, що опитування проводили уже після, оголошеного Андрієм Садовим, рішення про підтримку Гриценка, як єдиного кандидата від демократичних сил. В екс-регіонала навпаки справа погіршилася. За даними цього опитування, Бойко має лише 6,5 % симпатиків серед виборців», — сказала ведуча й додала, що у другому турі Зеленський виграє у будь-якого суперника.

Андрій Орляк у матеріалі про справу «Укроборонпрому» детально розповів про програму-відповідь Ігоря Гладковського, назвавши її «феєрією піар-технології». Новоявленому блогеру відведена значна частина сюжету: «Він спародіював програму журналіста Дениса Бігуса. Ось, журналіст Бігус, от Гладковський. Тож Гладковський молодший спародіював ту саму програму, у якій згадується один з головних фігурантів розкрадання і корупції в концерні "Укроборонпромі". Як вони використали кризове становище армії. Навіть одяг і окуляри на носа повісив»; «Важливо, що програма-пародія сина екс-першого заступника секретаря ради нацбезпеки та оборони з'явилися не просто так. Вже відомо, що це дітище за співавторством антикризового піарника та політтехнолога Сергія Дідковського. "Діли з убогим заробіток, то легше буде й зароблять!" Десь так би мабуть сказав би Тарас Григорович. Але повернемося до блогера Гладковського. Схоже його програма-пародія не стільки для відбілювання фігурантів розслідування, скільки для очорнення самих журналістів», — наголосив він.

Після сюжету Алла Мазур розповіла: «генпрокурор Луценко сказав виданню "Цензор.нет", що слідчим потрібно більше доказів, ніж те, що оприлюднили журналісти».

Алла Мазур розповіла, що, Володимир Гройсман вирішив не продовжувати контракту з керівником «Нафтогазу» Андрієм Коболєвим і вже оголосив новий конкурс на цю посаду. «Одна з головних причин, як пояснив Гройсман, те що чинний керівник отримував вчетверо вищу зарплату, ніж на аналогічній посаді у європейських країнах. Плюс, у всіх іще у пам'яті 8 мільйонів доларів премії Коболєву, коли український "Нафтогаз" переміг російський "Газпром" у Стокгольмському арбіражі і відсудив загалом 2,5 мільярдів доларів для держави. Зарплата в нового менеджменту "Нафтогазу" має бути ринковою, але не захмарною, наполягає Гройсман і хоче перегляду контрактів», — сказала ведуча. Втім у ситуації є й інший бік — сам Коболєв відповів, що рішення незаконне, а звільнятися він не збирається: «І що цікаво, підстави для такого опору у нього є, бо з 2015 року у нас почалася реформа корпоративного управління. Щоб позбавити вищих чиновників можливості ручного керування і тиску на прибуткові підприємства. Для цього в усіх державних корпораціях створили наглядові ради за участю іноземців. Склад цих рад обирає сам уряд і за статутом, який підписав прем'єр, тільки ця наглядова рада має право подавати кандидатуру і змінювати зарплату нового керівника. Так от: наглядова рада "Нафтогазу", де на чотирьох іноземних фахівців тільки двоє українців, не тільки не збирається міняти Коболєва, а навпаки, запропонувала Гройсману підняти йому виплати, як мінімум до 10 мільйонів гривень щомісяця. Захисники Коболєва заявляють, що він класний спеціаліст, навів порядок у галузі, та ще й здобув для держави величезний виграш у Стокгольмі, тож краще такому фахівцю платити мільйони гривень, щоб не було у нього спокуси красти мільйони доларів. А ще, кажуть захисники, нинішній скандал навколо голови "Нафтогазу" — це послуга "Газпрому", який має серйозний зуб на Коболєва. Та найголовніше — якщо уряд знехтує правилами, під якими сам підписувався, це уже не просто поганий сигнал зарубіжним інвесторам, що могли б перевести в Україну гроші, — це сигнал тікати і тим, хто уже щось тут робить. Словом ситуація у Гройсмана зараз складна: дотриматися правил і залишити нелюбого і неконтрольованого ним Коболєва, чи всупереч закону, який сам же і підтримав, змінити керівництво "Нафтогазу" і вкотре підставити себе, а головне — країну, перед західними інвесторами». Усе це ведуча говорить у студії — ні сюжету, ні коментарів дійових осіб немає.

«Факти тижня», ICTV, 10 березня: Порошенко особисто

До студії ICTV запросили Петра Порошенка. Раніше він уже з'являвся в ефірі «Свободи слова», а тепер прийшов у тижневик. Оксана Соколова обговорила із президентом справу «Укроборонпрому». Порошенко нагадав про стан справ у армії в 2014 році: «Я людина, яка є Верховним Головнокомандувачем з одного боку, з іншого боку, я зараз вперше про це кажу, але я на благодійність витратив майже півтора мільярда гривень.

Оксана Соколова: Особисто.

Петро Порошенко: Особисто і значну частину з них я витратив на армію. І тому, нульова толерантність до корупції. І тому, абсолютно неприйнятно, коли будь-хто на сьогоднішній день краде на армії. І тоді моя реакція буде дуже швидкою. Але в той же час, ніяк не допущу, щоби використовуючи цей витік інформації, яку точно треба перевірити і притягти винних, якщо вона підтвердиться, використовувався для атак на армію, для атак на нашу оборонну промисловість. Наслідком буде послаблення армії, уповільнення темпів забезпечення новітньою зброєю. На сьогодні це і ракети крилаті, і високоточні боєприпаси, і протитанкові комплекси, і велика кількість ударні дрони, і велика кількість іншого. І саме тому, моя реакція є абсолютно однозначною. Правоохоронні органи мають всі можливості».

Говорять про аудит «Укроборонпрому»: «Якщо з цього зробити шоу і при чому шоу роблять ті, хто крав на армії — колишні міністри, колишні прем'єр-міністри, то на сьогоднішній день я не дам просто цього зробити». А також про команду Порошенка: «Я втомився вже від перетасовки одних тих самих облич. Бо всі, хто анонсовані, вони всі давно уже перебувають на центральних рівнях влади». Далі глава держави говорить про те, що децентралізація дасть можливість відкрити дорогу для професіоналів, які зарекомендували себе в регіонах. Не забув він нагадати ключові агітаційні тези своєї кампанії про армію, мову й віру. Про українських моряків у полоні Порошенко сказав, що до виборів позитивних новин годі чекати. «Путін чітко наголосив, що він не буде робити жодного кроку. Але після перемоги на президентських виборів, я впевнений в тому, що наші спільні дуже добре скоординовано дії, ми знаємо, що ми будемо робити одразу же після перемоги», — закінчив він. Уже традиційно для ICTV жодних дискомфортних запитань героєві не поставили.

«Передвиборчі факти» розпочали з інформації про те, що кандидатів тепер 39, п'ятеро зійшли з дистанції. Окремі претенденти удостоїлися згадок і синхронів.

Далі:

  • поряд із офісом Зеленського знайшли апаратуру для прослуховування. В СБУ визнали, що вона їхня, але стежили не за кандидатом. «Це була спецоперація по викриттю державної зради, а поліція її просто завалила. У МВС відповіли, що не мають на службі мольфарів чи екстрасенсів та нічого не знають про секретні плани СБУ». Коментує ситуацію сам Володимир Зеленський;
  • Анатолій Гриценко закликав лідерів виборчих перегонів вийти на відкриті дебати. Також він продовжує боротися з передвиборними порушеннями;
  • Юлія Тимошенко виграла тарифний позов проти Кабміну. Щоправда, Кабмін запевняє, що ця постанова вже й так втратила чинність. Синхрон Тимошенко з цього приводу;
  • прихильники Юлії Тимошенко закликали Нацполіцію перевірити, звідки взяв гроші на заставу кандидат у президенти Юрій Тимошенко. Натомість правоохоронці затримали двох чоловіків, які нібито пропонували Юрію Тимошенку хабар за те, щоб він знявся з виборів. Синхрон Луценка;
  • Дмитро Добродомов знявся на користь Анатолія Гриценка, Сергій Кривонос заступник командувача сил спецоперацій, зняв свою кандидатуру на користь Порошенка, Євгеній Мураєв закликав своїх прихильників віддати голоси представнику «Опозиційного блоку» Олександру Вілкулу. З усього цього розмаїття глядачі почули лише синхрон останнього, який закликав до об'єднання опозиційних політиків. Вілкул — постійний персонаж піар-дайджестів новин ICTV.

Згадали про корупцію в оборонній сфері. «Цього тижня НАБУ почало гучно затримувати оборонних чиновників. Президент Петро Порошенко ініціював міжнародний аудит усього "Укроборонпрому". Певне у респектабельної світової компанією з бездоганною репутацією. Подробиці скандалу збирав Олександр Візгін», — анонсувала ведуча. У сюжеті є позиція і розслідувачів, і держпідприємства. За словами журналіста, Гладковський-молодший говорив про фейк, але стало відомо, що факти, викладені у розслідуванні, фейковими не є. «Військові аналітики кажуть: складається враження, що майже два роки правоохоронці просто не знали, що робити зі справою, адже надто впливові персонажі в ній фігурують», — каже журналіст.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скріншот ICTV
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3171
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду