Нарцисизм Медведчука заважає російській пропаганді. Огляд проникнення кремлівської пропаганди в український медіапростір у липні 2019 року

Нарцисизм Медведчука заважає російській пропаганді. Огляд проникнення кремлівської пропаганди в український медіапростір у липні 2019 року

11:09,
30 Серпня 2019
4702

Нарцисизм Медведчука заважає російській пропаганді. Огляд проникнення кремлівської пропаганди в український медіапростір у липні 2019 року

11:09,
30 Серпня 2019
4702
Нарцисизм Медведчука заважає російській пропаганді. Огляд проникнення кремлівської пропаганди в український медіапростір у липні 2019 року
Нарцисизм Медведчука заважає російській пропаганді. Огляд проникнення кремлівської пропаганди в український медіапростір у липні 2019 року
Проросійські ресурси зосередилися на просуванні «ОПЗЖ» та особисто її лідера.

Як і в червні, в липні левова частка меседжів російської пропаганди потрапила в український медіапростір під прикриттям виборчої агітації Віктора Медведчука та інших спікерів «Опозиційної платформи — За життя». Однак невтішне друге місце  «ОПЗЖ» з результатом у 13 % та програш бренду-прізвища Медведчука на мажоритарних виборах у прифронтовому Щасті Луганської області стали свідченням того, що навіть «правильна пропаганда» не працює, якщо її використовують не за призначенням.

Як ми писали раніше, Кремль поставив собі завдання завести лояльних і керованих депутатів у нову Верховну Раду. До цієї роботи був змушений підключитися сам Володимир Путін. У липні господар Кремля підкреслював роль особистості Віктора Медведчука в потенційному припиненні війни на Донбасі.

Спочатку 18 липня по російському телебаченню показали (а в Україні розтиражували) сцену зустрічі в Москві Медведчука й Путіна, під час якої президент Росії зробив дві «важливі та актуальні» заяви: мирний план Медведчука прийнятний для Кремля, а домовленості щодо зниження ціни на газ для України цілком досяжні.

19 липня Кремль розповсюдив епізод «інтерв’ю» Путіна Оліверу Стоуну (запам’ятаймо цього персонажа) від 19 червня, в якому російський лідер іще раз підкреслив «миротворчі» досягнення Медведчука. Усі меседжі Путіна повторили не лише телеканали, лояльні до Медведчука, а й медіа, які раніше позиціювалися незалежними, хоч і проросійськими.

18.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 17:45

«Олександр Васильченко, ведучий: Один із лідерів “Опозиційної платформи — За життя” Віктор Медведчук зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним. Як повідомляє видання Страна.ua, зустріч відбулася у Санкт-Петербурзі. Політики обговорили українські питання. Серед іншого і домовленості, які українським політикам вдалося досягнути з прем'єром РФ Дмитром Медведєвим під час переговорів у Москві минулого тижня.

Також Медведчук розповів про мирний план з урегулювання ситуації на Донбасі та припинення вогню».

«Інтер», «Подробиці», 20:00

«Катерина Лисенко, ведуча: Покроковий план, як досягти миру на Донбасі, напередодні у Страсбурзі представив голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктор Медведчук. Вислухати пропозиції українського політика прийшли депутати Європарламенту. Мирний план передбачає проведення переговорів Київ — Донецьк — Луганськ — Москва та надання регіону статусу автономії шляхом внесення змін до Конституції. На думку Медведчука, аби повернути людей, їм треба надати гарантії безпеки, щоб вони повірили українській владі. При цьому про зміну кордонів України не може бути й мови, запевнив політик.

А вже сьогодні відбулася зустріч голови політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктора Медведчука у Санкт-Петербурзі. Туди його запросив президент Російської Федерації. У розмові також взяв участь очільник Білорусі Олександр Лукашенко. Які саме питання обговорили, дивіться далі у матеріалі.

В ході зустрічі у Санкт-Петербурзі обговорили мирне врегулювання ситуації на Донбасі, відновлення українсько-російських відносин та ряд економічних питань. Насамперед Володимир Путін заявив, що Росія готова підтримати політичні сили в Україні, які готові до відновлення повноформатних відносин з Російською Федерацією.

Віктор Медведчук, голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя”: Мы ставим задачу вернуть людей в первую очередь, а не территорию. Через их сознание, через их желание вернуться — мы это называем вернуть Донбасс в Украину, а Украину на Донбасс. Было очень много вопросов, вопросов, которые касались взаимоотношений России и Украины в плане мирного урегулирования, но все это сопровождалось желанием и решимостью этих людей помочь сделать так, чтобы мир в Украине наступил и на боевые действия на юго-востоке моей страны были прекращены. Наша политическая сила активно устанавливает диалог и одна из программных задач, которую ставит сейчас наша партия — это восстановление экономических отношений с Российской Федерацией. Вы знаете, что у нас были встречи с руководством правительства РФ Дмитрием Медведевым, где была достигнута договоренность по предложению российской стороны в случае прямых поставок газа о снижении цены на 25 %. И вы поддержали это потом публично о том, что такая договоренность есть. И это тот вариант, который на сегодня улучшит ту ситуацию в стране, которая сложилась в нашей стране в жилищно-коммунальных тарифах по отношению к нашим гражданам.

Однією з головних тем стало також питання звільнення полонених. Президент Росії подякував Віктору Медведчуку за гуманітарну діяльність».

18.07.2019

«112», Новини прайм, 11:00

«Юлія Галушко, ведуча: Про мирний план, як вирішити кризу на Донбасі голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук розповів президенту Росії Володимиру Путіну під час зустрічі у Санкт-Петербурзі. Туди він прибув на запрошення російського керівника. На перемовинах був присутній очільник Білорусі Олександр Лукашенко. За словами Медведчука, план, який він напередодні представив у Європарламенті у Страсбурзі, базується на Мінських угодах, мовляв, є іншою точкою зору, відмінною від офіційної, як досягти миру. Очільник Кремля привітав ініціативу Медведчука і запевнив, що Москва готова долучитися до їхньої реалізації. А також до співпраці з українськими політичними силами, зокрема “Опозиційною платформою”, які готові працювати над припиненням бойових дій на українському Сході і відновлювати економічні зв'язки з Росією. Підтримав мирний план Лукашенко, заявивши, що це певні зусилля для розв'язання конфлікту. Обговорили політики і звільнення утримуваних осіб».

19.07.2019

«Інтер», «Подробиці тижня», 21:28

«Олексій Ліхман, ведучий: Про те, як досягнути миру на Донбасі, говорили цього тижня і у Києві, і у Страсбурзі, і у Санкт-Петербурзі. Про всі деталі переговорів — далі.

Спочатку — захід, потім на схід. У середу Віктор Медведчук виступив у Європарламенті. Говорив головно про ситуацію на Донбасі. Політик запропонував покроковий план досягнення миру і запевнив: про зміну кордонів не може бути і мови, натомість Донецьку і Луганську варто надати автономію.

Віктор Медведчук, голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя”: Мы предложили эту автономию в соответствии с Конституцией в составе Украины. Нами разработан механизм внесения изминений в Конституцию, который кстати предусмотрены Минскими соглашениями. Когда мы говорим по поводу статуса и формы управления на територии, как мы предлагаем автономного региона Донбас, мы считаем, что там необходимо создать преставительский орган, именуемый Верховным Советом, а главным исполнительным органом — Совет Министров автономного региона Донбас.

За словами Медведчука, вести переговори щодо цього варто у форматі Київ — Донецьк — Луганськ — Москва.

Нейтан Гілл, євродепутат від Великої Британії: Дуже важливим є приїзд українських політиків сюди в Європарламент для представлення позитивних планів щодо припинення війни на Донбасі. Якщо українці намагаються самі досягти миру у своїй країні, тоді вони мають шанс. Якщо ж це робитиме хтось ззовні, це не буде працювати. Пан Медведчук представив конкретний план. Я бачу, що багато хто з європарламентарів погоджується з ним.

У Страсбурзі Віктор Медведчук вкотре підкреслив: Крим — це Україна, але вирішити ситуацію щодо півострова складніше. І вже у четвер Медведчук говорив про українсько-російські відносини у Санкт-Петербурзі. Там він зустрівся з очільниками Білорусі та Росії. Серед тем перемовин були і звільнення полонених, і економічні питання, і Донбас.

Віктор Медведчук: Мы ставим задачу вернуть людей… Мы это называем вернуть Донбас в Украину, а Украину на Донбас. Одну из программных задач, которая стоит сегодня перед нашей партией — это востановление экономических отношений с Российской Федерацией. Была достигнута договоренность и предложение российской стороны в случаи прямых поставок газа снижения цены на 25 процентов.

А вже сьогодні співголова партії “Опозиційна платформа — За життя” Вадим Рабинович пов'язав реалізацію мирних ініціатив із виборами, що відбудуться у неділю».

«Страна»

«Вести»

Проте віп-агітація Путіна в останні дні перед виборами стала лише завершальною складовою цілої інформаційної кампанії із просування особисто Віктора Медведчука, який у свою чергу зробив основну ставку на виголошення тез, що відповідають інтересам та намірам Кремля у розв’язуванні та підтриманні війни на Донбасі.

З цією метою, починаючи з перших чисел липня, телеканали «Інтер», NewsOne та «112» активно повідомляли про «новий фільм» Олівера Стоуна стосовно причин та наслідків війни на Донбасі, який мав бути продемонстрований під час «кінофестивалю» на Сицилії. Потім глядачам розповідали про те, що саме Віктор Медведчук є головною дійовою особою цього фільму. Зрештою, навіть перипетії навколо оголошення та скасування показу цього кіно продукту в телеефірі й розміщення його для вільного перегляду в ютубі — все робилося для того, щоб якомога більше число глядачів дізналися та зацікавилися цим «забороненим плодом».

Зробимо тут короткий відступ: у 86-хвилинній стрічці немає нічого нового. Ті самі тези про організований США і Джорджем Соросом антиконституційний переворот на Майдані та війну на Донбасі заради відторгнення України від Росії. Єдиною новиною є сам Медведчук, який переповідає відповідні тези російської пропаганди зразка 2014–2018 років і скаржиться на переслідування з боку націоналістів.

Тому в даному разі вся потужна машина російської пропаганди з її наративом і меседжами працювала виключно на просування одного українського політика. Звісно, робилося це й силами українських ЗМІ.

02.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:00

«Катерина Лисенко, ведуча: Міжнародний кінофестиваль стартував напередодні в Італії. Цьогоріч у Таорміні в центрі уваги документальна стрічка про Україну іменитого режисера Олівера Стоуна. Усі подробиці далі.

Постмайданівська криза, війна на Донбасі та ймовірне втручання українських політиків у вибори президента США в 2016 році, — це далеко не всі питання, відповідь на які намагається відшукати оскароносний режисер Олівер Стоун у спільній з Ігорем Лопатьонком роботі «Нерозказана історія України».

Прем'єра документальної стрічки відбувається в Італії. Картина бере участь у 65-му міжнародному кінофестивалі у Таорміні.

На червоному хіднику Україну представляє голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктор Медведчук. Він — один із ключових героїв у стрічці Олівера Стоуна».

03.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:00

«Катерина Лисенко, ведуча: Українську вечірку провели в рамках 65 кінофестивалю у Таорміні. У гості завітали легенди кіно та моди. Хто саме і як усе було, знають наші кореспонденти.

В Італії на острові Сицилія триває 65-й міжнародний кінофестиваль Taormina Film Fest. Відомий європейській кіномайданчик. Свої роботи сюди привозять найкращі режисери світу. Серед них володар трьох Оскарів Олівер Стоун. Цього року він презентує фільм «Нерозказана історія України». Стрічка бере участь в основному конкурсі і просто в ці секунди її демонструють для журі. Щоб представити фільм, до Таорміну приїхала вся команда, яка брала участь у зйомках — сам Олівер Стоун, Ігор Лопатьонок, Оксана Марченко та голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктор Медведчук. Він один із ключових героїв стрічки. Каже, фільм про непростий шлях до миру в країні і невипадково сам Стоун взявся за цю роботу».

04.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:39

«Наталія Бєлишева, ведуча: На Сицилії вже п'ятий день триває 65 міжнародний кінофестиваль для українських та світових зірок, іменитих режисерів, модельєрів та політиків. Цього року в центрі уваги документальна стрічка про Україну Олівера Стоуна. Саме у ці хвилини має розпочатися прем'єрний показ фільму “Нерозказана історія України”. Хто буде на червоній доріжці та чим вражає ця стрічка? Знають мої колеги.

“Нерозказану історію України” врешті показали в Італії на кінофестивалі. Режисер — іменитий та оскароносний Олівер Стоун. Документалку знімав пліч-о-пліч з українським колегою Ігорем Лопатьонком. Фільм про постмайданівську кризу, війну на сході України та навіть про міжнародні скандали, а саме імовірне втручання політиків у вибори президента США».

05.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:00

«Олексій Ліхман, ведучий: Останні дні цьогорічного кінофестивалю на Сицилії у Таорміні. Про Україну там зараз говорять багато. Чому? Давайте подивимось.

Сонячна Італія, острів Сицилія. Сюди цього тижня з'їхалися імениті селебрітіз з усього світу. Оскароносні актори та режисери, зіркові модельєри, відомі політики та сотні папараці. На Сицилії 65-й міжнародний кінофестиваль. Серед режисерів, які привезли сюди свої роботи, і володар трьох «Оскарів» Олівер Стоун. Він презентує фільм “Нерозказана історія України”.

Документалку Стоун знімав разом із українським колегою Ігорем Лопатьонком. Фільм про постмайданівську кризу, війну на сході України та міжнародні скандали.

Олівер Стоун, кінорежисер: Ми хочемо дізнатися правду про ситуацію в Україні. Це надзвичайно важливо для світу, адже все це може призвести до катастрофи.

Тож на прем'єру документального фільму тут чекали.

Олівер Стоун: Ми вирішили зняти продовження стрічки про Україну, бо ситуація в державі розвивається. Ви знаєте — там триває війна, але самі все побачите у фільмі. Всіх запрошую.

Аби представити фільм, до Італії приїхала вся команда, яка брала участь у зйомках. Це власне режисери Олівер Стоун, Ігор Лопатьонок та український політик Віктор Медведчук. Він один із ключових героїв стрічки. Каже: фільм про непростий шлях до миру.

Віктор Медведчук, голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя”: В тех интервью, в тех комментариях, которые я давал господину Стоуну, отвечая на его вопросы, я постарался раскрыть те нюансы украинской политики, те особенности, которые были характерны за эти годы для того, чтобы те, кто будет смотреть этот фильм и у нас в стране, и зарубежом, понимали то, что происходит и с чем столкнулась Украина в эти годи, и почему сегодня жизнь стала хуже».

05.07.2019

NewsOne, «Новини», 18:12

«Вадим Ярошенко, ведучий: В італійській Таорміні триває кінофестиваль. Не оминули увагою і Україну. Цьогоріч режисер Олівер Стоун представив допрем'єрну кінострічку у якій розповів своє бачення подій майдану…

У своєму фільмі “Нерозказана історія України” Олівер Стоун починає оповідь із часів майдану 2014 року і веде її до сьогодення. До обіцянки президента Володимира Зеленського закінчити конфлікт на Донбасі. Режисер повертається і у далеке минуле, щоби зрозуміти причини конфлікту двох народів — України і Росії. Прохання допомогти отримав український політик Віктор Медведчук. Каже, від пропозиції американського кінодіяча відмовитися не зміг, бо нині дуже важливо донести людям правду».

07.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:37

«Наталія Бєлишева, ведуча: В Італії назвали переможців 65 міжнародного кінофестивалю. Гран-прі отримав документальний фільм Олівера Стоуна “Нерозказана історія України”. Про враження від заходу розкажуть мої колеги…

Переможець — оскароносний режисер Олівер Стоун. Він презентував на Сицилії свою документалку про Україну. А точніше про революцію Гідності, події на сході та міжнародну політику. За стрічку отримує гран-прі.

На сцену за нагородою вийшла уся команда, яка працювала над стрічкою. А ще українська телеведуча Оксана Марченко. Адже вона одна з головних героїнь стрічки з чоловіком Віктором Медведчуком.

Оксана Марченко, телеведуча: Я пишаюсь роботою Олівера і усієї команди, тому що насправді, якщо не говорити, ніхто не почує. Якщо не буде правда собі будувати доріжку, то про неї ніхто ніколи не дізнається. Я не хочу, щоб ми були невігласами, щоб ми казали “ні, це з нами не може бути, тому що це не може бути ніколи”. Подивіться і зробіть висновки. Я хочу, щоб люди почали думати. українці завжди були мислячою нацією. Не можна стільки років казати на біле — чорне і навпаки.

Марченко переконана, ця кінострічка є правдивою розповіддю про події останніх років в Україні, які почалися з революції 5 років тому».

«Страна»

«Вести»

В цілому ситуація в липні виглядає так, ніби медіаресурси та спікери, лояльні до Медведчука, повністю перемкнулися на обслуговування виборчої кампанії «ОПЗЖ» й лишили зовсім небагато місця для поширення власне російської пропаганди.

02.07.2019

NewsOne, «Новини», 18:05

«Вадим Ярошенко, ведучий: Впливова американська газета New York Times повідомляє, що Віктор Медведчук, який організував звільнення українців, прямо звинувачує чинну українську владу в тому, що вона не робить достатньо для заохочення більшої кількості обмінів та звільнень. Президент України Володимир Зеленський, який на початку цього тижня закликав президента Росії Путіна звільнити всіх громадян України, які перебувають у полоні, відкинув посередницькі зусилля Медведчука. Журналісти New York Times нагадують, що партія Медведчука “Опозиційна платформа — За життя” є найближчим конкурентом на дострокових парламентських виборах партії Зеленського».

19:06

«Вадим Ярощенко, ведучий: Американська газета Washington Post пише, що звільнення українців минулої п'ятниці було організоване Віктором Медведчуком, який має та використовує тісні зв'язки із Президентом Росії Володимиром Путіним. Під час виступу в аеропорту Мінська Медведчук прямо звинуватив чинну українську владу в тому, що вона нічого не зробила для ефективності такого звільнення. Журналісти Washington Post зазначають, партія Віктора Медведчука “Опозиційна платформа — за життя” балотується в парламент на дострокових виборах, які відбудуться вже 21-го липня, і нині в опитуваннях посідає друге місце після “Слуги народу”».

10.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:39

«Наталія Бєлишева, ведуча: Поки у Великій Британії вирішується, хто надалі визначатиме внутрішню політику країни та її міжнародні відносини, в Росії сьогодні теж говорили про важливі міждержавні питання. На перемовини в Москву приїхали лідери партії “Опозиційна платформа — За життя”. Переговори міжпартійні, утім теми порушили державного рівня, від ситуації на Донбасі до майбутньої енергетичної співпраці. Детальніше у матеріалі.

Оксана Григор’єва, кореспондентка: Переговори тривали 45 хвилин. По-суті, це міжпартійні переговори. З одного боку керівництво української партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктор Медведчук, Юрій Бойко, Вадим Рабинович та Тарас Козак, з іншого — прем'єр-міністр Росії та голова правлячої партії “Єдина Росія” та інші представники і керівництво. Тем порушили чимало і про економіку, і про ситуацію на сході України. Але переважно говорили про можливість нормалізації відносин України і Росії.

Дмитро Медведєв, прем'єр-міністр Росії, голова партії “Єдина Росія”: И мы здесь приветствуем наших коллег из политической партии “Оппозиционная платформа — За жизнь”. Чего скрывать, практически политический диалог между российскими партиями и украинскими партиями свёрнут. Мы считаем, что это не правильно и всячески поддерживаем намерения “Оппозиционной платформы — За жизнь” этот диалог восстановить. Он полезен. Скажу сразу же, ну, мы имеем партнёрские отношения с большим количеством партий, это в том числе и правящие партии…»

11.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:00

«Олександр Котов, кореспондент: Українську делегацію в Москві зустрічали прем'єр-міністр і очільники партії “Єдина Росія”. Адже мета зустрічі — налагодити міжпартійний діалог.

Дмитро Медведєв, прем'єр-міністр Росії, голова партії “Єдина Росія”: Чего скрывать, практически политический диалог между российскими партиями и украинскими партиями свернут. Мы считаем что это неправильно и всячески поддерживаем намерения “Оппозиционной платформы — За жизнь” его восстановить…

Говорили й про ситуацію на сході і відновлення миру. Підбиваючи підсумки, представники партії “Опозиційна платформа — За життя” відзначили: діалог з керівництвом “Єдиної Росії” допоможе просувати українські інтереси.

Віктор Медведчук: И мы будем своим межпартийным сотрудничеством создавать условия и помогать в решении этих проблем. тем более вы видели сегодня представительство не только как я уже сказал руководителей правительства, но и руководство Госдумы, и первый председатель Госдумы, и заместитель. большинство сегодня в Госдуме принадлежит партии “Единая Россия”. Это правящая партия, от нее зависит много законодательных решений, и это то что может помочь в решении наших проблем.

Обидві сторони висловили бажання продовжити міжпартійний діалог в рамках окреслених на зустрічі у Москві питань».

12.07.2019

«Інтер», «Подробиці», 20:36

«Олексій Ліхман, ведучий: Представники “Опозиційної платформи — За життя” продовжують налагоджувати прямі політичні контакти з Росією. Яким був черговий візит — дивіться далі.

Міжпартійний діалог та міжнародній переговори за 45 хвилин. Українська делегація, що складалася з керівництва партії “Опозиційна платформа — За життя”, цього тижня у Москві зустрілася із російським прем'єром та представниками “Єдиної Росії”.

Дмитро Медведєв: Что скрывать, практически политический диалог между российскими партиями и украинскими партиями свернут. Мы считаем, что это неправильно и всячески поддерживаем намерения “Опозиционной платформы — За жизнь” этот диалог востановить.

Говорили сторони про економіку, газ, мир та Крим. Поновити діалог між Києвом та Москвою критично важливо для обох держав. Найболючіше економічне питання зараз — газ. Чинний контракт спливає в січні 20-го. Українські переговірники домовилися про новий.

Юрій Бойко, народний депутат, співголова партії “Опозиційна платформа — За життя”: Ниже цена будет на 25 %, а это значит, ниже будут коммунальный тариф, это значит снижение цен на товары все, где присутствует газ, а он присутствует везде, во всех товарах первой необходимости, это существенный отход от бедности, в которую погрузилась страна с этими комунальными тарифами и ценами за последние 5 лет.

Та найбільше людей непокоїть встановлення миру на сході країни.

Віктор Медведчук: По всем социологическим исследованим около 80 % граждан нашей стране считают, что мир, прекращение боевых действий на востоке страны является главной и самой актуальной задачей и проблемой. Собственно говоря, это было во главе угла и президентской кампании, и люди, которые проголосовали за господина Зеленского, верили в то, что этот мир состоится, причем состоится в ближайшее время после избрания.

У розмові з журналістами члени української делегації нагадали про ще одну проблему в двосторонніх відносинах.

Вадим Рабинович, народний депутат, співголова партії “Опозиційна платформа — За життя”: Мы представляем сегодня все-таки Украину, и у нас есть проблема, и мы сегодня сказали это российской стороне. Крым — это Украина и мы это сказали не из подворотни, а в центре России, в центре Москвы, в штабе “Единой России”, правящей партии. Я считаю, что мы сделали большой шаг к миру. Нам очень нужен мир и нам нужно востановить нормальное отношение между странами, но Крым — это Украина.

Підбиваючи підсумки, представники партії “Опозиційна платформа — За життя” відзначили: діалог із керівництвом “Єдиної Росії” допоможе просувати українські інтереси. Сторони висловили бажання продовжити міжпартійний діалог в рамках окреслених на зустрічі у Москві питань».

12.07.2019

NewsOne, Top News, 11:08

«Тетяна Бундзь, ведуча: Прямі поставки російського газу в Україну, зниження ціни на блакитне паливо, відновлення миру в Україні, це основні питання, які голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктор Медведчук і співзасновники партії “Опозиційна платформа — За життя” Юрій Бойко та Вадим Рабинович обговорили зокрема із прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим під час поїздки до Москви. 10 липня окрема тема переговорів — зняття в односторонньому порядку санкцій із деяких українських підприємств та товарів. Про це повідомив голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктор Медведчук.

Віктор Медведчук, голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя”: Ми повернулися до теми тарифів і цін на газ. Ми повернулися до окремих питань. Попросили продовжити, хоча б поки що в односторонньому порядку, скасування санкцій щодо українських підприємств».

Таким чином, інформаційний супровід російських інтересів в Україні команда Медведчука принесла в жертву власній марнославності. Такий висновок випливає зі звичайного порівняння кількості сюжетів, присвячених особі Медведчука та кількості його заяв та коментарів інших членів «ОПЗЖ», що були процитовані російськими медіа. При цьому чітко видно, що тиражування меседжів російської пропаганди припало на післявиборний період.

28.07.2019

«Медведчук: Команде Зеленского стоит поддержать автономию Донбасса

Глава политического совета партии “Оппозиционная платформа — За жизнь” Виктор Медведчук в эфире телеканала “112 Украина” заявил, что президенту Владимиру Зеленскому и его команде следовало бы открыто высказаться в поддержку автономии Донбасса».

22.07.2019

«Бывший украинский министр рассказал, как Гройсман подставил Зеленского

Бывший министр ЖКХ Украины и экс-депутат Верховной рады Александр Попов заявил, что правительство страны во главе с премьер-министром Владимиром Гройсманом своей антинародной политикой подставило главу государства Владимира Зеленского.

Политика, которую проводит сегодняшнее правительство, — антинародная. Это не в интересах нашей страны, и подтверждением тому я бы хотел привести как итог полугодия огромное невыполнение бюджета. По оценкам некоторых специалистов, это около 100 миллиардов (гривен, около четырех миллиардов долларов. — Прим. ред.), — заявил политик в эфире телеканала NewsOne».

22.07.2019

«Бывший украинский дипломат рассказал, что станет «могилой» Зеленского

В случае, если премьер-министром Украины станет политик, нацеленный на сотрудничество с МВФ, то это станет “могилой” политической силы президента Владимира Зеленского. Об этом заявил бывший украинский дипломат Олег Волошин, выступая в в эфире телеканала “112”».

20.07.2019

«Бойко заявил о важности российского рынка для Украины

О важности российского рынка для Украины заявил глава партии “Оппозиционная платформа — За жизнь” Юрий Бойко в интервью телеканалу “112 Украина”».

17.07.2019

«Украине предрекли техногенную катастрофу без транзита российского газа

Техногенная катастрофа неизбежна на Украине в случае утраты транзита российского газа. Такой мрачный прогноз в эфире телеканала NewsOne озвучил бывший министр экономики страны Виктор Суслов».

16.07.2019

«Украинский депутат рассказал о гостеприимном приеме в России

Украинский депутат Вадим Рабинович поделился впечатлениями о недавней поездке в Москву, где участвовал во встрече с премьер-министром России Дмитрием Медведевым. Эти впечатления оказались весьма позитивными. Как рассказал политик телеканалу “112 Украина”, их делегацию «принимали очень гостеприимно».

03.07.2019

«Оппозиционный депутат Рады о Зеленском: получили очередного Наполеона

Как сообщает телеканал “112 Украина”, депутат Верховной рады Украины от партии “Оппозиционная платформа — За жизнь” Вадим Рабинович в беседе с журналистами высказал подозрения, что с приходом к власти нового президента Владимира Зеленского ситуация в стране радикально не изменится».

01.07.2019

«В Верховной раде назвали избрание Зеленского ошибкой: «Всех обманул»

Новый глава украинского государства Владимир Зеленский не оправдал ожидания избирателей, заявил народный депутат Украины Вадим Рабинович. По его мнению, голосовавшие за юмориста украинцы сильно ошиблись. “Будем строить Донбасс с Коломойским, а Коломойский говорит: "Я покрашу два киоска"”, — заявил Рабинович в эфире телеканала “112 Украина”, добавив, что при президенте Зеленском страна превращается в юмористическое шоу».

Справа в тому, що, крім підтримки партії Медведчука, російські пропагандисти на українському напрямку переслідували в липні низку інших важливих цілей. Переважна більшість із них була послідовно ретрансльована в Україні завдяки «Стране» та «Вестям»:

1. Дискредитація особисто Володимира Зеленського. Зокрема, поширення підозр у тому, що президент України зловживає наркотиками, а його оточення складається з людей, поставлених американським мільярдером Джорджем Соросом.

07.07.2019

12.07.2019

«На Зеленского большое влияние оказывает “грантоедская” среда».

17.07.2019

«Коалиция “Слуги народа” и “Голоса” вызовет недовольство в США, — Константин Бондаренко».

24.07.2019

«Создание коалиции “Слуги народа” и “Голоса” лоббируют близкие к демократам чиновники Госдепа США — источник».

2. Протиставлення ненадійної та підступної політики Києва щодо Донбасу та відкритої й послідовної політики Кремля і сепаратистів.

11.07.2019

«Советник Зеленского предлагал рубить головы на Донбассе. О чем говорят откровения Потураева».

17.07.2019

«В “ДНР” предложили Киеву срочно обменять пленных по формуле “всех на всех”».

18.07.2019

«Новый саммит в “Нормандском формате” можно планировать после выполнения решений саммита 2016 года — Лавров».

19.07.2019

«Холодный душ из Москвы. На каких условиях Путин встретится с Зеленским»;

«У Зеленского заявили, что президент может объявить всеобщую мобилизацию и начать наступление на Донбассе».

3. Звинувачення України в порушенні умов «хлібного перемир’я».

Вперше за тривалий час «Страна» та «Вести» вдалися до неприхованого сприяння російській військовій пропаганді. Зокрема, практично синхронно ці два видання поширили неперевірену інформацію про навмисний обстріл українськими військами окупованого Первомайська Луганської області, посилаючись на цьому виключно на інформацію, надану агресором. Отже, як ми остерігалися в червні, крига скресла і «Страна» та «Вести» починають поволі поширювати інформацію, яка маскує й виправдовує російську агресію на Донбасі. Зокрема, обидва видання намагаються легалізувати такий термін, як «війська ДНР і ЛНР», що в цілому відповідає цілям російської пропаганди, яка намагається приховати присутність регулярних військ РФ на окупованому Донбасі.

20.07.2019

«“Войска” ДНР и ЛНР получили приказ о соблюдении перемирия»;

«Сепаратисты заявили об обстреле Первомайска в “ЛНР” и погибших за три часа до перемирия

За 3 часа до летнего перемирия был обстрелян город Первомайск в Луганской области. Об этом на своем Facebook написал представитель т.н. “ЛНР” в политической группе на Минских переговорах Родион Мирошник».

21.07.2019

«В штабе ООС сообщают об обоюдном соблюдении перемирия. “ДНР” обвинила Украину в обстрелах»;

«В ЛНР заявили об обстреле Первомайска, погибших и раненых людях — СМИ».

4. Звинувачення України в «піратстві» та «помсті» за захоплення кораблів у Керченській протоці.

25.07.2019

«Подстава для Зеленского. К чему приведет задержание российского танкера под Измаилом».

5. Поширення інформації про популярність російського громадянства серед мешканців окупованих територій. Таким чином «Страна» та «Вести» підкріплюють російський наратив про те, що окупований Донбас не може повернутися на довоєнних умовах у склад України.

17.07.2019

«Теперь весь Донбасс. Кому и зачем Путин сегодня упростил получение гражданства России»;

«Путин упростил получение гражданства РФ для жителей всего Донбасса. Паспортов “ДНР/ЛНР” уже не нужно»;

«Расширил границы — паспорт России смогут получить не только жители ЛДНР».

19.07.2019

«В Госдуме заявили, что будут выдавать жителям «ЛДНР» по 5 тысяч паспортов в день»;

«Россия будет выдавать жителям ЛДНР по 5 тысяч паспортов в день — Госдума»;

«Путин раздаст паспорта России всему Донбассу. Что ответил Зеленский? Новый выпуск Ясно.Понятно с Олесей Медведевой».

23.07.2019

«В России сообщили, сколько жителей оккупированного Донбасса получили паспорта РФ».

24.07.2019

«Проблема на букву “ё”. Как жители “ЛДНР” получают российские паспорта спустя три месяца после указа Путина»;

«Российские паспорта получили около 7 тысяч жителей оккупированного Донбасса».

6. Поширення версій про причетність України до знищення пасажирського «боїнга» над Донбасом у липні 2014-го та інформації про «упередженість» міжнародного розслідування.

25.07.2019

«Тайны MH17. Почему все обсуждают новый фильм о малазийском Боинге

В целом фильм можно назвать российско-малазийским ответом на расследование Международной следственной группы, которая накануне пятилетия трагедии Боинга официально обвинила в крушении Россию и сепаратистов.

Сам журналист Макс ван дер Верфф часто появлялся в интервью на сепаратистских телеканалах, а в 2015 году отстаивал версию, что Боинг сбили украинские истребители. Продюсировали его новый фильм россияне.

Другое дело, что это не освобождает международных следователей от обязанности проверять новые данные. Тем более, что JIT, по заявлению малазийской стороны, так до сих пор и не раскрыла данные экспертизы доказательств, собранных в ходе следствия. В частности аудиозаписей СБУ, аутентичность которых ставили под сомнение не только в фильме ван дер Верффа».

***

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду