«Мы не сахарные». Огляд тижневиків 22–24 лютого 2019 року

«Мы не сахарные». Огляд тижневиків 22–24 лютого 2019 року

2 Березня 2019
2552
2 Березня 2019
12:12

«Мы не сахарные». Огляд тижневиків 22–24 лютого 2019 року

2552
«Україна» відбілює компанію свого власника, кидаючи тінь на журналістів «Радіо Свобода». ICTV цитує настанови Кучми майбутньому президенту. На «Інтері» Бойко на Бойку сидить і Бойком поганяє.
«Мы не сахарные». Огляд тижневиків 22–24 лютого 2019 року
«Мы не сахарные». Огляд тижневиків 22–24 лютого 2019 року

Тиждень суцільних переживань. «1+1» переживали за рейтинг Порошенка, «Україна» — за журналістські стандарти, ZIK — за технічних кандидатів, ICTV — за Кучму, «Інтер» — за стосунки Юрія Анатолійовича та Вадима Зіновійовича, а 5 канал — за вибори в Молдові. Як і про що розповідали підсумкові програми «Інтера», ZIK, 5-го каналу, ICTV, «України» та «1+1».

Кримінальна хроніка

Взаємні звинувачення у фальсифікаціях від штабів Тимошенко та Порошенка викликали чималу цікавість тижневиків. «Подробиці тижня» («Інтер») означили ситуацію як «кримінальну хроніку». За словами ведучого Олексія Ліхмана, «всі правоохоронні органи задіяні, поліція звітує про майже 2000 повідомлень про порушення. Тільки за останню добу три кримінальні провадження. Загалом же справ вже близько 80. А прокуратура та СБУ вже другий день розповідають про масштабну схему з підкупу виборців». Як доказ, в ефірі з'явився сюжет про те, як служба безпеки викрила виборчу піраміду на мільярди гривень.

«Інтер» повідомив: схема мала гарантувати більше 500 тисяч голосів одному з кандидатів. «Його ім'я силовики не назвали, але уточнили, що схема діяла у низці регіонів і вчора там провели понад тридцять обшуків». Заступник голови СБУ Кононенко на брифінгу сказав, що під час обшуків вилучено гроші та інші докази. Спочатку не зрозуміло, про кого йдеться, але далі в сюжеті виринає прізвище народного депутата з «Батьківщини»: «Лише на три області Вінницьку, Волинську та Дніпропетровську на підкуп виборців за даними СБУ планували пустити майже 2 млн гривень. У матеріалах, які спецслужба демонструвала під час брифінгу помітно, що мова йдеться про народного депутата Руслана Богдана. Парламентар з таким же прізвищем, ім'ям та по батькові є у фракції ВО “Батьківщина”. Згодом у “Батьківщині” підтвердили обшуки вдома у співробітників штабу партії, а сам Богдан поскаржився про тиск влади на опонентів». У коментарі народний депутат означив те, що відбувається, як брудні технології.

«Натомість Юлія Тимошенко звинуватила у підкупі виборців саме команду президента. Мовляв, його штаб начебто планував скупити голоси за рахунок грошей за нібито агітаційну роботу. 6 млн українців збиралися роздати по 1000 гривень. З цими фактами лідерка “Батьківщини” пішла до поліції де відкрили два провадження, а потім і до суду», — йдеться далі.Тимошенко заявила, що її соратники отримали весь пакет документів і зафіксували процедуру підкупу, фактичну роздачу цих анкет і укладання угод на проведення агітаційних робіт. «Крім того звинуватила Тимошенко гаранта і в агітації під час робочих поїздок та колегія суддів відмовила їй у позові. А в команді Петра Порошенка офіційно відкинули звинувачення. Натомість похвалилися прозорістю роботи агітаторів-волонтерів і у фінансуванні виборчого фонду». Для балансу в сюжеті дали слово речнику виборчого штабу президента Олегу Медведєву. Він сказав, що суд доведе голослівність звинувачень Тимошенко. Є в сюжеті й позиція міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який застеріг усіх кандидатів від порушень. Утім правоохоронці вже зафіксували дві тисячі скарг по нечесну виборчу кампанію, порушили 77 проваджень і навіть оштрафували за агітаційні плакати на балконі. Балкон показали, правда, ім’я кандидата заретушували.

Після сюжету глядачам запропонували ще раз вислухати позицію лідерки «Батьківщини», хоча в сюжеті вона була представлена достатньо.

Фальсифікації на виборах обговорювали і з гостем студії Ігорем Поповим, заступником голови Антикорупційного комітету ВР. В студії «Подробиць тижня» він був удруге за місяць — 8 лютого відбулася його розмова з Олексієм Ліхманом про скандал навколо Уляни Супрун.

За його словами, «вибори в нас конкурентні, природно, що політичні штаби використовують юридичні механізми для того, щоб впливати на своїх опонентів». «Найгірше, що може статися, це якщо покараним буде той громадянин, який повісив плакат в підтримку якогось кандидата на балконі. Тому що все таки суспільство задовольнялось би, якщо будуть покарані організатори чи піраміди, чи сітки. тобто ті, хто планував фальсифікації. Називаються навіть уже прізвища народних депутатів. І якщо вони називаються, то може вже у правоохоронних органів є якісь задокументовані свідчення, які прямо вкажуть на їх вину. І тоді це буде більш справедливо, ніж коли скажуть, що хтось купив 100 тисяч голосів, а посадили п'ять виборців, які ці голоси продали». Попов зазначив, що робота правоохоронців може дати профілактичний ефект. Втім, прямого підкупу може й не бути, будуть задіяні інші форми: «Якась соціальна допомога, і монетизація пільг і ще якісь непрямі форми підкупу будуть використовуватися, вони можуть вплинути на результат виборів». Вочевидь, це натяк на владу, монетизацію субсидій і доплати до пенсій. Народний депутат прогнозує, що «кандидат, який займе третє місце з розривом 100 тисяч голосів від другого місця скаже, що його опонент купив 300 тисяч голосів і вибори куплені».

Цікаво, що він говорить про механізми невизнання виборів: «Зараз спецвідділи в кількох штабах готуються до невизнання виборів і до того що робити, якщо вони будуть програвати. Ми можемо очікувати спроб скасувати результати виборів по окремих дільницях, де цей кандидат програв, з тим, щоби зменшити розрив, можливо навіть переглянути результат. Ми можемо очікувати багатьох судових позовів Якщо багато судових позовів буде до ЦВК, це може зашкодити вчасно провести другий тур, тому що є певне протиріччя в термінах процесуального розгляду скарг та роботи ЦВК». Також говорить про можливі акції протесту: «Можливо, ці фейкові акції, на які людей запрошували, але не заплатили, зменшать кількість людей, охочих за гроші протестувати. Але ж ми і не виключаємо, що будуть ідейні прихильники, які не погодяться з результатами чи в першому, чи в другому турі».

На думку Попова, у дестабілізації ситуації зацікавлені в Україні й за її межами: «Можливо, якісь зовнішні сили, які не мають свого яскравого кандидата, їм краще буде показати faile of state, тобто країна не може провести вибори, в неї завжди бардак». Він вважає, що у Заходу немає єдиного кандидата, на якого робиться ставка, бо США і Європа мають різні потреби.

Таким чином глядачу «Інтера» пропонують тезу, що з виборчою кампанією все не слава Богу і можливі варіанти, за яких вибори можуть бути визнані недійсними або ж можуть спровокувати заворушення. Ця теза, як ми знаємо, є наскрізною для російських пропагандистських медій, які говорять про невизнання виборів із початку лютого.

Про те, що вибори пройдуть за умов протистояння силовиків, говорили і «Перші про головне. Деталі». Розповіли про «викриття мережі, яка нібито на російські гроші мала займатися підкупом виборців. Журналістам продемонстрували як доказ долари, а на допит по справі, за даними “РБК-Україна”, викликали народного депутата від БЮТ Валерія Дубіля. Той причетність до схеми одразу спростував, а Юлія Тимошенко заявила цього тижня, що СБУ використовують для політичного тиску». Як бачимо, ще в п'ятницю в ефірі «Інтера» звучало прізвище іншого народного депутата від «Батьківщини» — Руслана Богдана.

Далі повідомили про звинувачення в підкупі, пов'язані з політичною силою президента Петра Порошенка. «У той самий день у Сумах поліція прибула на виклик до офісу БПП, де нібито роздавали гроші виборцям. Людей, які були в штабі, затримали і в кайданах відвезли в районний відділ. Ніяких доказів підкупу не знайшли. Прокуратура одразу порушила справу за перевищенням повноважень працівниками поліції, а Генпрокурор Юрій Луценко назвав затримання у Сумах залякуванням агітаторів.

Учора Міністр МВС заявив: проти нього готують провокацію. А народний депутат від БПП Сергій Лещенко повідомив зі своїх джерел, що міністра можуть відправити у відставку.

Сергій Лещенко, народний депутат (цитують допис): Аваков же не приховує, що готовий допомагати Тимошенко виявляти “сітку” Порошенка. Тому звільнення Авакова е необхідною умовою для Порошенка.

Арсен Аваков, Міністр МВС (так само цитують): За сценарієм на мої рахунки в Україні або Італії з невідомих джерел мала впасти значна сума грошей в іноземній валюті. Начебто за сплату послуг МВС по прикриттю фальсифікації підкупу виборців на користь певного кандидата.

Народний депутат від БПП Олексій Гончаренко, щоправда, заявив ZIKу, що нічого не чув про долю міністра МВС і до виборів уряд змінювати не будуть».

Наживо побачити міністра Авакова змогли глядачі «ТСН. Тижня». Але спочатку їм розповіли про організацію масового підкупу. Ведуча Алла Мазур повідомила, що кандидати почали звинувачувати одне одного. Мовляв, почалося з Тимошенко: «Вона заявила, що чинний президент України Петро Порошенко і його соратник Юрій Березенко нібито створили цілу мережу для скуповування голосів виборців і використовують гроші із держбюджету, роздаючи виборцям як допомогу від місцевої влади по 1000 гривень. У штабі Порошенка все відкидають. Але лідерка “Батьківщини” звернулася і до міністра внутрішніх справ Авакова із закликом негайно оприлюднити усі дані про начебто скуповування голосів, яке готується. У додаток Тимошенко подала позов проти Порошенка до суду із звинуваченням, що в передвиборній агітації він використовував інші кошти, крім свого виборчого фонду. Суд у задоволенні цього позову лідерці “Батьківщини” відмовив».

Далі сама Тимошенко потрапила під тиск: «СБУ і Державне бюро розслідувань провели десятки обшуків у співробітників “Батьківщини” по всій Україні. І заступник голови СБУ Віктор Кононенко повідомив про розкриття великої мережі для скуповування голосів на президентських виборах, до якої, за версією СБУ, причетні не тільки українці, а і росіяни. Народного депутата, який керує цією “виборчою пірамідою”, в СБУ не назвали, але у пресу тут же просочилися прізвища нардепів Руслана Богдана і Валерія Дубіля із “Батьківщини”. Юлія Тимошенко все це назвала “брудною провокацією” і заявила, що її команда готова захищати свою честь у суді». Як бачимо, на «Інтері» і ZIK ці прізвища звучали окремо, а «1+1» запропонували повну картину.

Слова жодній зі сторін не надали. Натомість повідомили, що Верховний суд визнав незаконними дії ЦВК, що не давали Анатолію Гриценку працювати з держреєстром віддалено.

Порошенку перепало від «ТСН. Тижня» більше — повідомили, про ще один скандал, у Сумах. «Спочатку поліцейські затримали двох робітників штабу Порошенка після повідомлення, що вони видають гроші за голосування. А потім вже група з СБУ і Прокуратури вночі обшукала і відкрила кримінальне провадження проти цих самих поліцейських за підозрою у перевищенні службових повноважень», — сказала Алла Мазур. Прокоментувати ситуацію причетним не дали.

Ведуча розповіла, що провокації готувалися і проти очільника МВС. Нібито на його рахунки мали надійти кошти з незрозумілих джерел, «чимала сума іноземної валюти, нібито за оплату послуг МВС для прикриття фальсифікації і підкупу виборців на користь певного кандидата. І гроші ці мають бути російського походження». До того ж, поповзли чутки про відставку. Прокоментувати це Арсен Аваков зміг як гість студії.

Алла Мазур кинулася в бій: «Ви з самого початку заявили, що будете гарантом чесних виборів. Що підштовхнуло Вас зробити таку заяву ще тоді? Що ви знали наперед?». Глава МВС відповів, що зрозумів: спроби вкрасти голоси будуть, тому у відомстві запускають страшний сон фальсифікаторів — онлайн-систему, що буде фіксувати всі порушення. Система означена як новий стандарт, який може не подобатися: «Президент Украины должен быть легитимным, уважаемым всеми. И этот выбор должен быть принят всеми. Поэтому мы задали новый стандарт. Именно поэтому искрит, именно поэтому многим не нравится».

Ведуча озвучила «думку народу» про те, що силові органи тепер протистоять один одному — СБУ і прокуратура, очільників яких призначає президент, працюють тепер тільки на Порошенка, а МВС, яке більше залежить від парламенту, тільки на опонентів влади. Аваков заперечив — за його словами, «МВД не работает ни на Порошенко, ни на оппозицию. МВД работает на результат». Ситуацію в Сумах він охарактеризував як «шероховатости» і пообіцяв найближчим часом вирішити проблему з генпрокурором. Він пообіцяв, що реагуватиме на подібні виклики незалежно від партійної приналежності фігурантів. Що ж до провокацій на свою адресу й адресу міністерства, з деякою бравадою зазначив, що «мы не сахарные, нас не раздавишь».

Спитала ведуча і про чутки, що Порошенко хоче його відправити у відставку й має кандидатуру на в. о. — відповів, що працюватиме попри все.

Цікаво, що подібно до Попова Аваков озвучив думку, що можуть виникнути питання до легітимності виборів, але налаштований менш песимістично, хоч і попередив, що «нелигитимные выбору могут страну уронить в очередной виток хаоса». Аваков розповів про основні порушення, назвав політичні сили, щодо яких відкриті провадження — «454 нарушения касаются "Солидарности", 353 — "Батькивщины", 169 — "Самопомочи", 131 — Гриценко, 122 — Ляшко. Это лидеры. Эта статистика официальна. Мы ее публикуем». І зазначив, що скоро буде зареєстровано законопроект про посилення відповідальності за порушення під час виборів.

Ведуча підбила підсумок розмови так: «Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков про схеми, плітки, піраміди, полювання за голосами на нинішніх виборах. І його коментар до протистояння силовиків. Каже, що його немає».

Тижневик ZIK підняв ще одну важливу тему — технічних кандидатів. У сюжеті Олексія Братущака визначення поняттю «технічний кандидат» дали як політики зі стажем, на кшталт екс-президента Леоніда Кравчука, так і представник Комітету виборців України Денис Рибачок. На думку останнього, є два критерії для визначення технічних — чи веде кампанію і чи представляє членів комісії. Люди, яких не видно й не чути, але які мають своїх членів у комісіях, найімовірніше, технічні кандидати.

Названі в сюжеті конкретні прізвища й цифри. Наприклад, Тарас Чорновіл нарахував 8 технічних кандидатів, які працюють на Медведчука, 2 — на Порошенка, 4 — на Тимошенко. Як зазначив автор сюжету, «Віктор Медведчук залишив без відповіді запит “Деталей”. Соратники Порошенка та Тимошенко спростовують, що лідери мають своїх технічних». Журналіст зазначив, що експерти уникають називати прізвища тих, кого вважають технічними, відкрито. Лише Катерина Одарченко, яку означено як одного з політтехнологів Тимошенко, каже про Сергія Капліна, який нібито працює на Порошенка. Сам Каплін це заперечує.

Перераховані процеси, для яких використовують технічних кандидатів: злив компромату, відтягування голосів і для членів комісій та спостерігачів. Останнє підтверджує Дмитро Гнап, який «чи не єдиний претендент, який не зміг заповнити свої вакансії у виборчих комісіях. Про це дізналися інші, основні кандидати і звернулися з пропозицією, яку назвали вигідною.

Дмитро Гнап, кандидат на пост президента: Пропозиції надходили через знайомих, через друзів про те, що є ось така можливість, якщо ти не закриваєш всі свої квоти і подання в окружні виборчі комісії, то штаб ось такого кандидата або штаб ось такого кандидата, може зробити це для тебе. Всім буде вигідно».

Катерина Одарченко називає конкретні суми: «Коли технічний кандидат є, по суті, працівником штабу, тобто йому платиться певна заробітна плата, ну не знаю, $510 тисяч.

Також вони заробляють на дискредитації опонентів. Політтехнолог називає суму від $50 тис. до $100 тис., що йдуть на цю кампанію. Але найбільше можна отримати на продажі місць у виборчих комісіях.

Катерина Одарченко: Місця в верхніх виборчих комісіях — до $10 тис. за одне місце.

Цього тижня, ЦВК сформувала окружні виборчі комісії. Лише за квоти у них, технічний кандидат може заробити до $2 млн. Хоча зазвичай оптова ціна менша. Рахунок йде на сотні тисяч».

Цей сюжет став для Олексія Братущака останнім — 27 лютого він оголосив, що звільняється із ZIK  через цензуру. «Сьогодні я повернув ZIKу своє журналістське посвідчення. 15 місяців я працював у тижневику “Деталі”. І працював би далі. Якби на канал не зайшов Порошенко. А за ним — цензура та маніпуляції», — повідомив журналіст. Будемо стежити ще уважніше за тим, як ZIK висвітлює виборчу тематику.

Простежити тенденцію й померти

«Інтер» запропонував своїм глядачам результати кількох соціологічних опитувань. Як сказав Олексій Ліхман, «цифри у різних опитуваннях неоднакові, але тенденцію простежити можна». Були озвучені результати досліджень компаній «Социс» та Seetarget, за якими на першій сходинці Зеленський, друге-третє місце ділять Порошенко й Тимошенко, а четвертим глядачам показують Юрія Бойка, що для «Інтера» зовсім не дивно.

Далі знов маніпулюють «регіональними рейтингами»: «Опитування в Харківській області демонструють лідерство Юрія Бойка, у нього перше місце з результатом майже 30 %. Друге місце Володимир Зеленський — 20 %. Третьою в опитуванні на Харківщині Юлія Тимошенко — 11 %. І четвертий Петро Порошенко — близько 9 %. Схожі результати і в Одеській області. Перше місце Юрій Бойко — майже 25 %. Другим в опитуванні був Володимир Зеленський — 24 %. Третє місце Юлія Тимошенко — майже 20 %. І четверте місце в опитуванні у Петра Порошенка — майже 8 %. Це результати від тих опитаних, хто вже визначився з вибором та піде голосувати». Насправді рівень підтримки кандидатів в окремих областях ні про що не свідчить, окрім, власне, вподобань мешканців цих областей — висновки про шанси кандидатів на виборах із таких рейтингів робити не можна. У жодному соцопитуванні дати проведення не озвучуються вголос, тільки дрібними літерами під зазначено, що «Социс» проводив опитування 8–18 лютого, Seetarget — 10–17 лютого методом особистого інтерв'ю.

Рейтинги з'явилися і на ZIK. Там подали результати десятьох кандидатів. Бойко, якого на «Інтері» показано четвертим у рейтингу, в опитування «Центру Разумкова» займає п'яту сходинку. Канал простежив рейтинги в динаміці — дуже показово, проте не зрозуміло, з яких досліджень узяли цифри для візуалізації.

Дані трьох компаній представили «1+1». Розпочали з «Центру Разумкова»: Зеленський на першому місці (19 %), друге займає Порошенко (16,8 %), третє — Тимошенко (13,8 %). «Тобто, згідно з цим опитуванням, президент Порошенко таки обігнав лідера “Батьківщини”», — сказала ведуча. Далі повідомили, що у другому турі Зеленський гіпотетично «перемагає усіх». «Ми цих опитувань, звісно, не замовляємо, але стежимо з цікавістю і аналізуємо», — сказала Алла Мазур. Проаналізували й дані «Соціополіса», за якими у Зеленського 25,1 %, в Тимошенко — 15,4 %, а у Порошенка — 14,6 %.

Озвучуючи результати опитування, проведеного компанією «Социс», ведуча наголосила, що «цю групу, до речі, часто пов'язують із головним політтехнологом Порошенка нардепом Ігорем Гринівим». За даними цього рейтингу, Зеленський отримав би 34,7 %, Порошенко — 19,2 %, Тимошенко — майже 16 %. «Це, мабуть, найбільші цифри, які ми бачили навпроти прізвища чинного глави держави за цієї кампанії», — дещо єхидно зазначила Мазур.

Матеріали з ознаками замовності й «паркет»

Глядачі тижневика «Інтера» отримали у випуску справжнє опозиційне комбо. Про можливий підкуп на виборах розповів Юрій Бойко. За його даними, з регіонів надходить чимало даних про підкуп: «Деньги просто разносят по домам. И это не одиночные случаи». Але правоохоронні органи до всього готові і головне, щоби не було катаклізмів у країні.

Із критикою змін до Конституції, що вступили в силу, виступив на «Інтері» Віктор Медведчук. Він сказав, що такі зміни щодо євроатлантичної інтеграції сприймаються в суспільстві неоднозначно й можуть ускладнити мирний процес на Донбасі.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірку каналу «112». «Серед причин — висловлювання в прямому ефірі нардепа, голови партії “Опозиційна платформа — За життя” Вадима Рабіновича. Далі його коментар щодо цього» (синхрон «говорил и буду говорить о том, что происходит в нашей стране, они пытаются закрыть рот всем, тем кто сегодня перед выборами говорит правду. Бесконечные провокации. Знаете, я вот неделю читаю, что у меня плохие отношения стали с Бойко, да не дождетесь. У меня с Игорем Анатольевичем самые лучшие отношения. Поэтому и здесь вы промахнулись. А что касается внеплановой проверки и вообще затыкания рта каналам, ну знаете — это худший путь в Европу. Так в Европу не ходят. Так ходят в совсем другое место. Поэтому не дождутся они этого всего. Мы сейчас еще в суд подадим. Я считаю, что фашизм должен называться фашизмом, воры — ворами. И вот тогда мы будем строить нормальную страну. А если единое "Лебединое озеро", не дождутся — это уже было»). В інших тижневиках представників ОПЗЖ немає.

Втім, майже всюди чимало паркету нинішнього президента. На «Інтері» повідомили про його робочий візит до Польщі (синхрон), виступ на генеральній асамблеї ООН із закликом посилити тиск на Росію (синхрон). ZIK проінформував про виступ Порошенка у Львові на нараді про можливості регіону в рубриці «Головне+». До всього іншого, президент прокоментував фейковий допис Зеленського з привітанням із 23 лютого. Прізвище Зеленського там не названо («привітання деяких політиків»), але залишається на екрані достатньо довго, щоб його могли прочитати. Телевізійники цитують обтічний коментар Порошенка, який стосується забуття дня радянської армії, а не Зеленського. Спростування канал ZIK не давав. Крім того ZIK, ICTV та 5 канал повідомили про виступ Порошенка в ООН.

На «Україні» президент з'явився кілька разів — висловився у Верховній Раді з приводу річниці агресії Росії проти України.

Арсеній Яценюк традиційно з'явився на «Україні», де похвалив виступ Дональда Туска в українському парламенті (цитують його запис у Фейсбуку). А ще лідер «Народного фронту» висловився щодо санкцій проти Росії (синхрон).

У студії в Олега Панюти був інший гість — лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який пообіцяв радикально змінити життя українців в разі перемоги на виборах. У студії «України» Ляшко вже вдруге за тиждень.

На ZIKу в рубриці «Головне+», яка виходить після прощання ведучої, показали з'їзд європейських соціалістів і зокрема кандидата в президенти Сергія Капліна.

На ICTV в рубриці «Передвиборчі факти»:

Вілкул ствердив, що Крим — це Україна, і вніс законопроекти про зняття блокади з Донбасу, щоб напрацювати інструменти (синхрон);

l  у Гриценка закликали піти у відставку тих учасників виборчого процесу, хто обіймає високі посади, аби уникнути зловживань (синхрон Миколи Томенка);

Тимошенко побувала в Одесі, де їй подарували гіпсову булаву, надруковану на 3D-принтері (синхрон).

Нагадали про себе й екс-президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, давши настанови теперішнім кандидатам. Щоправда, певні канали показали це у вигідному для них ключі. «Україна» акцентувала на словах Кравчука про те, що Пінчук і Ахметов допомагають людям. У рубриці «Україна контролює президента» у тижневику «України» глядачам нагадали, що компанія СКМ сплатила більше 90 мільярдів гривень податків. І традиційно глядачам нагадали, як Рінат Ахметов рятує Донбас. А на ICTV повідомили, що старі президенти запропонували свою допомогу майбутньому, але синхрон дали лише Леоніда Кучми — тестя власника телеканалу Віктора Пінчука.

«Розслідування» про розслідувачів

Канал «Україна» вирішив розібратися із ситуацією навколо стеження за журналістами «Радіо Свобода». У стеженні звинуватили компанію Ріната Ахметова, якому належить «Україна». Проте Олег Панюта назвав іншу причина: мовляв, вони з «Радіо Свобода» давно співпрацюють, тому ця тема їх зачепила: «Ми провели власне розслідування і прямо звернулися в згадану компанію “Дельта-Донбас”, яка здійснює охорону офісів ESM і приватного помешкання акціонера компанії з питанням: чи правда, що співробітники охоронної фірми вели спостереження за журналістами, бо в Україні журналістська діяльність захищена законом. Право на вільний збір та поширення інформації законом гарантується, а перешкоджання карається. Ми отримали відповідь, та перш ніж повідомити вам її, коротко нагадаємо, який вигляд має і як поводиться журналіст під час виконання своїх професійних обов'язків». Як наочний приклад глядачу показали брендовані машини, написи «преса», камери тощо.

Панюта продовжує: «Ми надіслали офіційний запит та отримали відповідь охоронної компанії, щодо звинувачень у стеженні за журналістами. Нам продемонстрували записи зі звичайних камер спостереження, встановлених на будівлях, які охороняє “Дельта-Донбас”. Камери зафіксували автівки та невідомих людей, які ведуть спостереження і приховану зйомку. За останні місяці все відбувалося близько двохсот разів, понад півтори сотні біля офісу ESM і майже півсотні, поблизу житла акціонера кампанії. Жодних ознак, що невідомі люди є журналістами — нема»

Більше того: «Компанія “Дельта-Донбас” заперечує будь-яке звинувачення у веденні стеження. Дія охоронців були відкритими та мали на меті попередження можливої небезпеки життю та здоров'ю з боку невідомих осіб, які систематично ведуть приховане стеження. В діях невідомих вбачається втручання в особисте життя приватної особи та збирання інформації у незаконний спосіб. Ми з повагою ставимося до журналістів, які професійно та відкрито виконують свої обов'язки та надаємо підтримку. Щодо шпигунських заходів, які, як наразі відомо, організовані окремими представниками ЗМІ, компанія “Дельта-Донбас” готова надати усю необхідну інформацію та матеріали в правоохоронні органи, аби поліція зробила висновки, хто саме порушує чинне законодавство».

Ведучий повідомив, що програма отримала від «Дельта-Донбас» відео з камер спостереження. В ефірі продемонстрували нарізку з цих відео, із якої нічого не можна зрозуміти, крім того, що люди без розпізнавальних знаків спостерігають за офісом. «На що це більше схоже: роботу журналістів, як кажуть колеги із програми “Схеми”, чи аматорське шпигунство з поганим маскуванням, як нарікають охоронці, — судіть самі. Отже, що ж ми побачили? Власне, перешкоджання журналістській роботі ми не побачили, натомість, судячи з дат на відео, приховане спостереження за офісом ESM і будинком її акціонера відбувалася мало не щодня. Ну, а в підсумку ситуація, в якій ті, хто стежив, нервують, бо начебто стежать за ними. Натомість, чому просто не дотримуватися вимоги закону і професійних стандартів та засвідчити, що ти саме журналіст?» Про методи збирання інформації під час журналістського розслідування можна сперечатись, але те, що зробили журналісти «України», з розслідуванням не має нічого спільного. Радше це відвертий захист інтересів та репутації власника телеканали, хоч би й ціною маніпулятивного звинувачення колег-журналістів із іншого ЗМІ.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скріншот «1+1»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2552
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду