Хто такий Олександр Дубінський, з яким через фейки судиться Супрун?

Хто такий Олександр Дубінський, з яким через фейки судиться Супрун?

16:38,
29 Травня 2019
42274

Хто такий Олександр Дубінський, з яким через фейки судиться Супрун?

16:38,
29 Травня 2019
42274
Хто такий Олександр Дубінський, з яким через фейки судиться Супрун?
Хто такий Олександр Дубінський, з яким через фейки судиться Супрун?
Як колись талановитий економічний журналіст Олександр Дубінський перетворився на «фахівця» з чорного піару.

Ім’я Олександра Дубінського черговий раз пролунало в медійному середовищі у зв’язку з позовом Уляни Супрун проти нього. Очільниця Міністерства охорони здоров’я звинуватила Дубінського в поширенні фейків та звернулася до суду після так званого розслідування про розкрадання державних коштів. При цьому жодних доказів Дубінський не надав. Утім, блогер робить подібні сюжети не лише про Супрун, а й про низку інших держслужбовців та політиків. «Детектор медіа» зібрав інформацію про те, хто такий Олександр Дубінський, та яке відношення він має до журналістики.

Олександра Дубінського знають як ведучого програми «Гроші» на телеканалі «1+1». Проект позиціонується як програма журналістських розслідувань. Хоча насправді, на думку експертів з журналістських розслідувань Федора Сидорука та Надії Бабинської, є досить заангажованим. У ролі ведучого над програмою він почав працювати з 2014 року, а до того був її креативним продюсером.

На каналі «1+1», що належить олігарху Ігорю Коломойському, Олександр Дубінський почав працювати з 2010 року керівником департаменту журналістських розслідувань. Відтоді він почав чітко та послідовно відстоювати інтереси власника каналу. І не лише як креативний продюсер програми «Гроші», а й на інших медійних майданчиках — у блогах для різних видань.

Дубінський також є керівником проекту «Українські сенсації» на «1+1», який теж позиціонується як програма журналістських розслідувань.

Окремі випуски «Українських сенсацій» виглядають як політичні замовлення. Наприклад, одна з програм стосувалася екс-президента України Петра Порошенка. Автори звинуватили його у створенні злочинного угрупування на території Молдови і причетності до вбивства свого брата Михайла.

Після оприлюднення цього матеріалу навіть деякі журналісти телеканалу «1+1» закликали уважно перевіряти фейки та заявили, що не мають відношення до «дивних розслідувань» «Українських сенсацій».

«ТСН жодного стосунку не має до цих дивних розслідувань "Українських сенсацій"! І якщо якесь видання самовільно приліпило до цього псевдорозслідування моє фото — це не означає, що я маю до цього стосунок!!!», — написала на своїй сторінці у Facebook ведуча ТСН Соломія Вітвіцька.

Останнім часом Дубінський веде відеоблог на YouTube під назвою DubinskyPro, який має понад 250 тис. підписників. Канал створений два роки тому та активний упродовж останнього року. Майже щодня Дубінський оприлюднює там кілька коротких відеороликів на політичні теми. Автор активно звинувачує Петра Порошенка та його соратників у корупційних схемах та зв’язках з Росією. Звинувачення часто не підкріплені фактами та є лише особистими судженнями автора.

До прикладу, він стверджує, що Порошенко — прокремлівський президент. Будує теорії змови між проросійськими політиками та Порошенком. Напередодні виборів Дубінський заявляв, що Порошенко готується зірвати вибори та оголосити себе президентом, незважаючи на результати. В іншому відео звинувачує Порошенка у паливній кризі через те, що Росія зриває поставки пального до Білорусі. Автор блогу вбачає в цьому кампанію, організовану Порошенком для дискредитації Зеленського.

Частина так званих розслідувань Дубінського стосується в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. «Детектор медіа» вже писав про фейки Дубінського, через які Супрун звернулася до суду. Однак матеріалів про в.о. міністра в автора значно більше.

В одному з відеоблогів Дубінський заявляє, що Супрун нібито працює на американську розвідку, а всі, хто публічно підтримує її діяльність у соцмережах — «фейкові акаунти». При цьому Дубінський посилається на пост президента Асоціації психіатрів України Семена Глузмана, який розсилав колегам листи про нібито заплановане звільнення Супрун. Дубінський у відеоблозі стверджує, що Уляна Супрун нібито є двоюрідною сестрою куратора ЦРУ в Україні, який і лобіював її призначення на посаду.

У програмі «Гроші» на каналі «1+1» Дубінський теж цілеспрямовано виступає проти Супрун та називає її «доктор Смерть». В одному з випусків, наприклад, ідеться, що нібито в.о. міністра охорони здоров’я цілеспрямовано знищує швидку допомогу.

«Відтепер, коли будете телефонувати “103”, то не розраховуйте на візит лікарів, а розраховуйте на приїзд парамедиків, які вміють лише надавати первісну невідкладну допомогу. Їхня кваліфікація буде співставна з умінням водія автобуса — накласти бандаж, зупинити кровотечу, надати допомогу при опіках і транспортувати хворого в лікарню, якщо йому щось загрожує», — переконує Дубінський, підкріплюючи сюжет випадком загибелі пацієнта до приїзду швидкої.

Насправді подібну риторику тих, хто чинить спротив медичній реформі, неодноразово спростовували як у міністерстві, так і незалежні фактчекінгові проекти.

«За результатами 2018 року, середній час приїзду швидкої – 8,5 хвилин. У межах 10 хвилин здійснюються 56 % від усіх викликів, а в межах 20 хвилин – 94 % від усіх викликів. Під час транспортування пацієнтів медики зобов’язані надавати невідкладні діагностичні та лікувальні заходи, що закріплено в законодавстві», — наголошують аналітики проекту VoxCheck.

Частину суджень Дубінського також опубліковано в текстовому форматі на його сайті-блозі Dubinsky.Pro. Там найчастіше об’єктами його нелюбові є Петро Порошенко, Валерія Гонтарєва та Володимир Гройсман. Рідше — Уляна Супрун, Андрій Парубій та інші.

До прикладу, значна частина текстів про Гонтарєву базується на матеріалах її особистого листування через електронну пошту. Наскільки ця інформація відповідає дійсності — невідомо. Якщо ж листи достовірні — виходить, що блогер отримав доступ до зламаної пошти і порушив таємницю листування, що взагалі-то підпадає під кримінальну відповідальність.

При цьому Дубінський відкрито підтримує Володимира Зеленського. Показовою є його реакція на розслідування програми Bihus.info, що в команді Зеленського працює адвокат Коломойського Андрій Богдан, у форматі «ну і що, значить хороший адвокат».

Позиція Дубінського в оцінці політиків є, на думку вашого автора, віддзеркаленням позиції олігарха Ігоря Коломойського. До прикладу, Коломойський в одному з інтерв’ю негативно відгукнувся про очільницю МОЗ Уляну Супрун. Дубінський опублікував серію відеоблогів і текстів, у яких звинуватив її в розкраданні коштів, відсутності реформ, корупції, не надавши жодних доказів.

Коломойський також активно критикував Петра Порошенка та екс-голову Національного банку України Валерію Гонтарєву, звинувачуючи їх в «експропріації “Приватбанку”» та згадуючи ледь не в кожному інтерв’ю, які досить часто давав у передвиборний період. Таку ж тактику займає й Дубінський. Загалом на його сайті — кілька десятків матеріалів, присвячених Гонтарєвій.

Кілька місяців тому, в річницю звільнення Освенциму, Дубінський відзначився скандальною заявою — закликав запустити газ на форумі «Від Крут до Брюсселя» та потравити всіх присутніх.

Заява викликала переважно негативну реакцію в соцмережах.

При цьому, як і Коломойський, Олександр Дубінський у своїх блогах не критикує ні Юлії Тимошенко, ні Володимира Зеленського та низки інших політиків, яких олігарх публічно підтримував під час президентської кампанії. Єдиним випадком критики Тимошенко в програмі «Українські сенсації» був сюжет, що стосувався її незадекларованих статків.

На сайті Дубінського взагалі немає жодної згадки про Зеленського. А у відеоблогах він навіть намагається виправдовувати різні резонансні події та налаштовувати свою аудиторію на позитивне сприйняття скандалів, пов’язаних з політиком. Ледь не кожен публічний крок Зеленського показаний у відеоблогах Дубінського в позитивному світлі.

Олександр Дубінський також звинувачував авторів програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») у замовності, захищаючи Зеленського. Він стверджував, нібито програма «Схеми» залучена в інформаційну кампанію проти Володимира Зеленського, нібито ініційовану Адміністрацією президента Порошенка. Однак згодом не зміг підтвердити своїх звинувачень.

«Ми з ним разом працювали в журналі Weekly.ua у 2008 році — тоді він був справді класним економічним журналістом. Але, як на мене, змінив професію. Некоректно казати, що він зараз журналіст. Він — експерт, агітатор, блогер, менеджер, продюсер — як завгодно, але не журналіст. Звісно, він заангажований — не критикує власника телеканалу, публічно відстоює його інтереси, наприклад, щодо “Приватбанку”», — вважає Андрій Яніцький, керівник Центру вдосконалення економічної журналістики при Київській школі економіки та автор книги про історію розвитку «Приватбанку».

Він додав, що Олександр Дубінський своєї позиції не приховує та сам каже у відео, що не може критикувати акціонерів телеканалу.

«Очевидно, що Олександр не є незаангажованим. У нього є чітка політична і бізнесова позиція. Його блоги, дописи, статті, матеріали рясніють епітетами і характеристиками, а не фактами, що дуже віддаляє його від журналістики. Ці матеріали часто ґрунтуються на зливах, чутках і припущеннях. Це рівень його доказів», — зазначає медіаексперт Федір Сидорук, який аналізував матеріали українських журналістів-розслідувачів.

За словами медіаексперта, Дубінського в медіасередовищі ніхто не вважає журналістом. «Він прекрасний маніпулятор. Можливо, один з найкращих, які є. Авторитету серед журналістів у нього немає, і ніхто його так не називає», — підкреслює медіаексперт.

Федір Сидорук зазначає, що Дубінського можна назвати креативним менеджером. Його справа — придумувати цікаві ходи і формати. Це не має жодного стосунку до журналістики.

«Загалом його роботи не є журналістськими розслідуваннями. Це — думка Олександра Дубінського про те, що таке журналістські розслідування. Насправді там використані маніпулятивні прийоми, які переслідують конкретну мету — звинуватити когось у чомусь, створити хайп, проблему, якої насправді може й не бути», — вважає експерт.

27 травня Дубінський заявив, що балотуватиметься до Верховної Ради у 94-му мажоритарному округу в Київській області (там же, за повідомленнями ЗМІ, балотуватиметься перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко).

Довідка

З 2004 до 2009 року Олександр Дубінський працював у газеті «Экономические известия», де, власне, і став відомим як економічний журналіст. У цей час він отримав кілька відзнак. Зокрема, у 2007, 2008, 2009 роках ставав найкращим фінансово-економічним журналістом країни за результатами конкурсу «Премія ділових кіл “PRESSzvanie”». (Одним зі спонсорів цього конкурсу є російсько-український олігарх Вадим Новинський). У 2008 році Дубінський став найкращим банківським журналістом за версією Національного банку України.

У 2009 році очолив редакцію тижневика KievWeekly, де працював менше року. З 2009 року вів блоги на сайті «Української правди». З певного моменту редакція видання почала застерігати, що журналіст є необ’єктивним. «Обережно! Редакція підозрює, що цей автор виконує своїми постами певні завдання. Враховуйте це під час читання», — зазначається в підписі. Останній блог було опубліковано всередині 2015 року.

У 2010 році став креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань «1+1». У 2014 році — ведучим програми «Гроші». З 2012 року на каналі «1+1» почала виходити програма «Українські сенсації» під керівництвом Дубінського.

У квітні 2017 року запустив персональний сайт-блог Dubinsky.Pro. З травня 2017 року активно веде відеоблог на YouTube.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
12345abcde
14:57 / 01.03.2021
Супрун програла суд. У чому ж тодi фейк? Ви вводите читачiв в оману.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду