Чому інсценування нападу на Прямий канал  — це ганьба

Чому інсценування нападу на Прямий канал — це ганьба

14:58,
8 Листопада 2019
7445

Чому інсценування нападу на Прямий канал — це ганьба

14:58,
8 Листопада 2019
7445
Чому інсценування нападу на Прямий канал  — це ганьба
Чому інсценування нападу на Прямий канал  — це ганьба
І до чого тут марсіани.

Під час марафону Прямого каналу, який називався «Несвобода слова», у студію під звук пострілів увірвалося троє озброєних людей у камуфляжі та масках.  MediaSapiens пояснює, чому для цивілізованого світу подібні інсценування давно є неприйнятними.

Що відбувається?

Вчора, 7 листопада, на Прямому каналі провели марафон. О 20:50 в ефірі каналу, коли ведучий Микола Вересень говорив, що «влада має прислухатися до народу», в студію увірвалися люди в камуфляжі, в балаклавах та з автоматами в руках. Пролунали крики та постріли, телеведучий  впав на підлогу, наче в нього влучили. Глядачі у студії поховалися за спинки крісел у залі.

Утім далі люди в балаклавах підбігли до Миколи Вересня, підняли його з підлоги, зробили з ним селфі та вийшли зі студії. Виявилося, що ця ситуація була усього лише невдалим жартом Прямого каналу.

Реакцію на нього можна побачити, приміром, на YouTube. Під роликом перфомансу користувачі не стримують обурення. Ось декілька найбільш цензурних відгуків:

«Жарт такий собі вийшов», — пише В’ячеслав Вітюк.

«Коли закриють цю помийну яму?» — пише Валентин.

«Немає слів ... дуже соромно. Після такого можна сміливо поставити крапку в професії журналіста», — пише Олександр Назаренко.

«Бідна жінка. Уявіть собі її переляк і думки в цей момент», — пише Сергій Шунов.

Скриншот

Багатьох обурило те, що жартівники вбралися у форму збройних сил України. «Поки ви, креативний ви класе, вигадуєте це лайно, реальні люди у пікселі на передовій продовжують гинути і діставати поранення. Учора загинув 23-річний боєць 92 бригади, наприклад. Хто дав вам право вдягти цих акторів у піксель?»пише воєнна кореспондентка Анастасія Федченко. Закидають жартівникам і те, що їхня вистава могла травмувати ветеранів війни на Донбасі або спровокувати когось із присутніх у студії на протидію «нападникам».

Що шукають правоохоронці?

7 жовтня у помешканні власника Прямого каналу Володимира Макеєнка Державне бюро розслідувань провело обшук. У відомстві «Детектору медіа» розповіли, що такі дії ведуться у рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо операцій купівлі-продажу Прямого. Цього ж дня пан Макеєнко повертається в Україну, бо «на три дні виїхав з дитиною за кордон».

А ще в серпні п’ятий президент України Петро Порошенко ходив на допит у ДБР у кримінальному провадження про можливе ухилення від сплати податків під час купівлі ТОВ «Телеканал "Прямий"». Він проходить у справі як свідок. Раніше Порошенко брав участь у зборах колективу Прямого, хоча сам не підтверджує, що є реальним власником.

Після допиту Порошенко заявив про спробу «рейдерського захоплення» каналу, ініціатором якого є Андрій Портнов — ексзаступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича. Але Портнов заперечує, кажучи, що про утиски свободи слова не йдеться, бо провадження, мовляв, стосується акцій Прямого каналу.

«Жарти — це не наше»

Сьогодні зранку на Прямому перепросили за інсценування. Телеведучий  Микола Матросов пояснив:задум вчорашнього перфомансу полягав у тому, щоб показати абсурдність ситуації в країні, «де "сюрпризи" стаються майже не щодня».

«Але ми інформаційний канал і жарти – це не наше. Тому телеканал Прямий щиро перепрошує, передусім, у наших глядачів, за таку невдалу і недоречну у даному питанні інтерпретацію ситуації», — сказав ведучий.

Телеведуча Юлія Шпачинська додала, що на каналі спробують більше не жартувати.

Чому це ганьба?

Дуже дивно, що до команди Прямого розуміння про, м’яко кажучи, недоречність таких жартів прийшло лише опісля. Хоча для медійників по всьому світу стоп-сигналом мав би бути хрестоматійний приклад далекого 1938 року.

Тоді у США у вечір Геловіна на радіо CBS американський режисер Орсон Веллс приготував для слухачів радіоверсію книжки «Війна світів» про те, як на країну нападають марсіани. Але далеко не всі слухачі почули вступ, де пояснювали задум. Постановка була настільки реалістичною, що люди повірили в атаку марсіан і почали обривати телефони поліції з питаннями, як їм покинути місто. Опісля пан Веллс також вибачався і казав, що йому дуже шкода за ситуацію, що склалася.

Те, що «досягнення» Веллса копіювати не варто, мало б підказати редакції «Прямого» і продовження цієї сумнозвісної історії. The Guardian пише, що у лютому 1949 року Леонардо Паес та Едуардо Алькараз створили іспаномовну версію сценарію Веллса для радіо «Кіто» (Quito) в Еквадорі. Ця трансляція знову розпочала паніку. Поліція міста та пожежна команда виїхали, щоб боротися з вторгненням прибульців. Проте після того, як усі зрозуміли, що трансляція була вигадкою, паніка перетворилася на бунт. Повстання призвело до принаймні семи смертей. Жертвами стали дівчина і племінник пана Паеса. Офіси радіо «Кіто» та місцевої газети El Comercio, яка брала участь в обмані і публікувала фейкові повідомлення про НЛО перед трансляцією, були спалені.

Тому для Прямого мало б бути очевидним, що подібний розіграш аудиторії не приведе ні до чого хорошого. І те, що на каналі усвідомили це лише після свого «жарту» — дуже погано.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Стоп-кадр
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду