Ботолюбов. Як розпізнати порохоботів, юлеботів і ЗЕботів

Ботолюбов. Як розпізнати порохоботів, юлеботів і ЗЕботів

11:08,
27 Березня 2019
12381

Ботолюбов. Як розпізнати порохоботів, юлеботів і ЗЕботів

11:08,
27 Березня 2019
12381
Ботолюбов. Як розпізнати порохоботів, юлеботів і ЗЕботів
Ботолюбов. Як розпізнати порохоботів, юлеботів і ЗЕботів
«Детектор медіа» знайшов креативні коментарі від фейсбук-ботів на користь трьох кандидатів у президенти. Також ми створили свій фейковий акаунт, який неочікувано за день зміг зібрати сімсот друзів та стикнувся з переслідуванням.

Дисклеймер. У цьому тексті під «ботами» ми маємо на увазі як фейкові акаунти, що куруються автоматизованою системою, так і ті, які ведуться реальними людьми. Проте ці явища можна й розділяти: тоді перших називають «ботами», а других «тролями».

Ми вже не раз писали про те, як виявити ботів. І якщо в теорії це все виглядає дуже просто, на практиці — ніт. Щоби справді перевірити акаунт (а не пробігтися по профілю й заклеймити когось ботом), потрібно витратити немало часу. Наприклад, на тренінгах із виявлення таких «користувачів» радять гуглити аватарку, віддзеркалювати її й гуглити ще раз (чи використати сервіс TinEye). Зважаючи, що тепер з'явився інструмент Thispersondoesnotexist, який вам за секунду зробить правдоподібне неіснуюче обличчя, цей спосіб втрачає свою актуальність.

Коли такий тест на аватарку провалився, йдемо до старого перевіреного інструменту — Stalkscan. Він допоможе подивитися, що юзер лайкав, шерив, репостив тощо. Хоча сервіс покаже далеко не повну інформацію, якщо у користувача жорсткі налаштування конфіденційності. На що треба звертати увагу при такій перевірці:

  • чи тегали користувача на фото (які хоча би схожі на справжні!);
  • чи лайкав він щось іще, крім постів одного-двох політиків і декількох груп;
  • які в користувача були геотеги (де він ходив);
  • чи є в нього хоча би три різнопланові фотографії з ним, які через пошук не можна знайти на інших сайтах;
  • чи пише він щось у свою стрічку сам, або ж там 95 % репостів (ботоводам часто ніколи вигадувати якісь опуси про життя);
  • чи не вибиваються коментарі про політиків із його звичайної активності в соціальній мережі (умовно: нічого на своїй сторінці не пише, зате раптом розходиться мемуарами в коментарях під мудрою цитатою кандидата у президенти);
  • 95 % інформації у профайлі не заповнені;
  • під постами цих користувачів немає живого спілкування, а лише загальні фрази;
  • надмірна частота публікацій (наприклад, по десять постів на годину).

Ці характеристики наче й мають право на життя, проте, перевіряючи деякі акаунти, я зловив себе на думці: «Якби мої батьки-дідусі завели собі профайл, то він би десь так і виглядав. Без світлин, із репостами і злісними чи навпаки коментарями в політиків». Якщо раптом у цьому огляді є хтось із такої когорти, то — заради Цукерберга! — додайте собі у профіль декілька різних фотографій і заповніть інформацію про себе. Інакше хтось такий, як я, думатиме, що ви бот.

Не забуваймо, що в ботів також є свої градації: найдешевші автоматично зареєстровані; зареєстровані людьми; зламані акаунти (детальніше дивіться тут). Згадані нами вище характеристики є переважно в дешевих ботів. Дорожчі кадри мають заповнені профілі і їх ведуть професійні люди, які видають себе за інших. Таких вовків в овечій шкурі до огляду я не брав. Нас цікавила стилістична вправність в одах кандидатам тих користувачів, які не надто заморочувалися маскуванням.

Пошук імовірних ботів проводився в коментарях на офіційних фейсбук-сторінках кандидатів у президенти. Після того, як у поле зору потрапляв підозрілий акаунт, я досліджував його інші коментарі та активність в соціальній мережі за допомогою Stalkscan.

Порохоботи

порошенко-фейсбук-порохоботи

Про цей вид користувачів уже ходять легенди, складають меми й анекдоти. Слово «порохобот», мабуть, увійде в історію української мови й після каденції Петра Олексійовича.

У 2017 році активність ботів на сторінці Порошенка за три роки детально дослідили VoxUkraine та TheRespo. Вони виявили, що тут водилися близько 1,5 тис. ботів.

«Місяці-рекордсмени за кількістю коментів із фейкових акаунтів — серпень і вересень 2014-го: 3203 і 2712 коментарів відповідно. Найбільша частка фейкових коментарів від загального числа була помічена в листопаді 2014 року: тоді 26 % від всіх коментарів були написані ботами», — писали дослідники.

Серед ознак, які їм допомогли цих ботів визначити, були: розмита аватарка або людина на дальньому плані; немає інших фотографій із цією людиною у профілі; у стрічці значно переважають репости; їхні пости не збирають лайків / поширень; більше 30 коментарів на сторінці політика.

Із теорією розібралися, переходимо до практики — топу найкреативніших порохоботських коментарів.

За Україну, за Порошенка

Користувач із ніком Marika Orythuna може постити по 17 дописів на годину. Заздрю такій продуктивності. Зараз пости переважно з обожненням Порошенка та ненавистю до інших кандидатів у президенти.

Під відеотрансляцією на сторінці Петра Олексійовича за 19 березня Marika також не підвела: як автомат, видала 16 коментарів. Вона закликала забезпечити Порошенку перемогу в першому турі, бажала йому здоров’я та пишалася тим, що його підтримує.

Креативніший коментар цей імовірний бот залишив під публікацією видання «Новое время» про те, що «Порошенко використовує Раду регіонального розвитку для прихованої агітації». Marika з багатьма знаками оклику кричить:  «ЗА ПОРОШЕНКА НИНІ, ЦЕ ОЗНАЧАЄ — ЗА ДЕРЖАВУ!». Шановна, нащо ж стільки капслоку?

Ознаки бота: відсутність реальних світлин у профілі; відсутність тегів на фотографіях інших користувачів; відсутність фотографії на аватарці; надмірна частота публікацій; велика кількість репостів у стрічці; зацикленість на Порошенкові.

«Клятий вилупок»

Під аватаркою лілії ховається наступний палкий прихильник Порошенка — Lyudmila Sinyuk. Наприклад, 18 березня вона встигла прокоментувати сім постів, які прямо чи опосередковано стосуються президента. Хоча сама нічого не пише, в неї немає своїх фотографій, ніхто з нею теж світлин у Фейсбуку (якщо вірити Stalkscan) не виставляв, її не тегали в жодному пості. Або ви дуже скромний інтроверт, Людмило, або ви бот.

У коментарях ця користувачка дякує Порошенку за «титанічні зусилля», радіє, що його чує, й пишається цим.

Найбільш креативний за останній час коментар — під дописом Петра Олексійовича про його відвідини Рівненщини. У дописі Сінюк бореться з «клятим вилупком» і закликає підтримати Порошенка.

Ознаки бота: незаповнений профіль;лілія замість обличчя; немає фотографій із нею, ніхто Людмилу не тегав у постах. Єдине, що мене збило з пантелику, це коментарі кільком жінкам від Сінюк про те, що вони гарно виглядають, а ті дякували. Але такі фідбеки можна замовити на різних онлайн-сервісах.

Антипрезидентська пропаганда проти корупції

Думаю, ви не здивуєтеся, чому користувача з ніком Павло Невідомий варто запідозрити як фальшивку. Цей юзер нічого не постить у себе на сторінці, не має фотографій чи відомостей про себе у профілі. Зате активно все коментує. Зазвичай полюбляє короткі фідбеки у стилі #підтримуюПетраПорошенка.

Але під постом Порошенка за 17 березня в Невідомого прорізалася майстерність оратора. Тут він детально пояснює, чому Петро Олексійович не зміг побороти корупцію. Виявляється, винна «антипрезидентська пропаганда, саботаж та дискредитація чинного президента». Просто Порошенка «багато хто використовує, як ширму». А як ви думали?

Ознаки бота: повністю порожній профіль, відсутність фотографій, постів, тегів від інших користувачів.

«Самый успешный»

Різними околицями, але серед тисяч коментарів під постами Порошенка я таки натрапив на тих, кого точно можна назвати ботами. Це Alexander Timchik та Alexander O'Genry. Їх обох пов’язує не лише фейкове місце навчання — КПІ — але й синхронний спосіб мислення. 16 березня під різними постами на сторінці Порошенка ці користувачі — боти — розмістили однаковий коментар.

«Порошенко найуспішніший президент України», — писали вони. «Відмінний далекоглядний політик», — писали вони.

Але, друзі, ми бачимо вас наскрізь і, за мірками мого ботометра, ви просто в топі. Навіть сервісу Staskscan можна дати відпочити.

Якщо поритися у друзях цих юзерів, то можна розплутати цілу ботоферму. Приміром, акаунт Дениса Татарчука з цього кубла також, швидше за все, порохобот.

Ознаки бота: незаповнені профайли; відсутність фотографій; відсутність постів на сторінці; синхронна публікація коментарів. Звісно, ніхто їх ніде також не тегав.

«Тільки за Порошенка люди стали вільними»

Чесно кажучи, здивований, наскільки по-різному боти можуть обожнювати, скільки різних хвалебних од вони вигадують. Наступний наш «клієнт» — Alex Wenge. Тут класика: все порожнє, постів немає, світлин немає — пустеля. Але, читаючи коментарі під дописами Порошенка, розумієш: на ботських теренах пропадає непоганий письменник.

Під постом Петра Олексійовича за 16 березня про те, що він «ввів у дію рішення РНБО», Wenge просто не міг зупинитися. Писав коментар та сам на нього собі відповідав. І не речення, як дехто, а повноцінні матеріали. Учіться, боти-ледарі.

Тут вам і про реформи, і про «аннали історії», і заводи, і свободу. Тут стільки меду, що Порошенко міг би плавати.

Ознаки бота: порожній профіль акаунту, немає світлин і дописів. Відсутня людяна активність у соціальній мережі. Серед місць, які вподобав цей користувач, немає нічого в Україні. Натомість є у США, Казахстані і десь біля Камеруну. Хоча, може, в нього просто дуже насичене життя?

«Довіряйте президенту, бо він повірив у нас»

Такі високопарні слова підготував для нас імовірний бот під ніком Almanax Wot. Порожній акаунт лише утвердив мене в думці про його фейковість. Пропустити його коментар було важко, бо там не просто відписка, а ціле історичне есе.

Цей міні-шедевр розміщений під постом Порошенка за 10 березня про гарантію від нього «нульової толерантності до корупції». «Довіряйте президенту, бо він повірив у нас і будує державу не собі, а нам, вкладаючи також свої власні кошти… Потрібно про державу думати, а не про свої особисті амбіції», — пише Almanax Wot і закликає займатися роботою. Нагадало трохи інші слова «класика»: «Беріть лопату і годуйте сім’ю».

Ознаки бота: порожній профіль; відсутність реального фото на аватарці; немає фотографій в альбомах; на сторінці практично одні репости. Тегав Альманаха лише Adam Viter, який сам дуже схожий на фейк.

Юлеботи

тимошенко-фейсбук-юлеботи

Набили око на порохоботах, далі має піти легше. Юлеботи перегукуються, наче птахи: один коментує під постом, а інший на це відповідає.

«Допоки Тимошенко не стане президентом»

Для розминки почнімо з Мирона Тадейовича. Він полюбляє жанр коротких коментарів. На аватарці — картинки з гуглу. В альбомах — те саме. Публікації — здебільшого репости зі сторінки Тимошенко.

Тадейович просто підтримує лідерку Батьківщини. Як може. З останніх коментарів найбільш креативним була картинка з Тимошенко. Мі-мі-мі.

Ознаки бота: відсутність реальних світлин; ніхто на справжніх світлинах його теж не тегав. Стрічка складається переважно з репостів дописів кандидатки у президенти. Лайкає та коментує здебільшого лише її пости.

Рій ботів

Чи мені так здалося, чи маніпуляції з коментарями на сторінці самої Юлії Тимошенко дуже очевидні. Можливо, це тому, що на сторінці Порошенка боти можуть злитися з масами реальних юзерів, які пишуть до президента з надією, що він прочитає їхній коментар і вирішить проблеми. Натомість на сторінці лідерки «Батьківщини» цілі рої ботів, які самі з собою спілкуються. Навіть спрацював пошук аватарок і фото в гуглі при перевірці їхніх акаунтів.

Наприклад, на коментарі під постами Тимошенко Мирону Тадейовичу регулярно відповідає така собі Юля Кузбит. Її фідбеки цілком у стилі самого Тадейовича: короткі й ні про що. Схоже, що цей бот спеціалізується на відповідях під коментарями інших ботів. Принаймні, саме за такими «сходами» мені доводилося відшукувати її слова. До речі, з цим юлеботом спрацював трюк віддзеркалення: зробив реверс її аватарки і знайшов, звідки творець бота її вкрав.

*

*

*

В останньому скриншоті взагалі комбо: три бота одночасно! Анастасия Ярошенко та Яна Підвірна теж боти. Усі їхні аватарки з мережі. Картинки, які вони собі пододавали у профілі, теж легко знайти через пошуковик. Не знаю, на що розраховують автори цих ботоферм, але вони явно халтурять.

В альбомах акаунта Миколи Іванкевича взагалі розмістили оригінал украденого з пошуковика фото, а на аватарку віддзеркалили. Ось вам іще один рій юлеботів:

Ознаки ботів: стрічка складається переважно з репостів Тимошенко; переписуються в коментарях з іншими ботами; аватарки з інтернету, коментують здебільшого пости про лідерку БЮТ; ніхто їх ніде не тегав на реальних фото.

Набридли ці хоку-коментарі! Невже тут ніхто не спромігся на якесь есе, як у Порошенка?

«Справжній прорив»

Знайти довгий коментар під постами Юлії Тимошенко важко. І можна вже рулетку організовувати на реальних людей, бо дуже багато ботів. Ось, приміром, черговий представник — Марія Бикова. Під публікацією кандидатки за 20 березня про «понад три години розмови» Марія «псіханула» й речення за реченням у рядок написала п’ять коментарів. А потім сама їх залайкала. Мабуть, це гарно, коли ботам самим подобається своя робота.

Під іншими постами лідерки БЮТ дописи аналогічні:

І ще одна ботоперекличка під постом Тимошенко «на фото я разом із Мері Ламберт» за 10 березня:

Ознаки бота: фото для аватарки, як каже гугл, украдене з «Однокласників» у Марії Тетерятнікової; немає реальних фотографій, постів; коментує лише дописи Тимошенко.

Екологія-шмекологія

Ботам Тимошенко все одно про що строчити коментарі. І — я повторюсь — юлеботи дуже очевидні й дешево зроблені. Черговий представник — В’ячеслав Абрамович. Просто загуглив аватарку — і вуаля: це фото з «Однокласників» В’ячеслава Попова з Красноярська. Як і в попередніх випадках: профайл Абрамовича порожній, постів немає. Зате коментарів під постами Юлії Володимирівни купа.

Ось був у неї допис про День Землі, так бот В’ячеслав, подібно до бота Бикової, як з автомата, видав на цю тему коментарі і сам їх залайкав.

Допис Тимошенко про ІТ-індустрію? І тут В’ячеслав не підвів:

Тимошенко написала про Ліну Костенко? Та без проблем! Чергова порція коментарів під’їхала:

Ознаки бота: вкрадена аватарка; порожній профіль; масові коментарі під постами Тимошенко.

Омана (не) штучними обличчями

Update: Я помилково сприйняв аватарку бота Олени Гребенюк, як створену сервісом Thispersondoesnotexist. Проте виявилося ще гірше: зображення було вкрадене з акаунта «Вконтакте» Ольги Гребенюк (ось справжній акаунт у Facebook). Пані Ольга повідомила нам, що вже подала скаргу на фейковий обліковий запис.

Також нагадую, що при аналізі штучних облич радять звертати увагу на фон (нереалістичний, розмитий), прикраси, де можуть бути дірки, очі, які часто розташовані несиметрично, та погано згенеровані алгоритмом зуби.

За контентом бот Олена такий самий юлебот, як і інші: короткі коментарі «про головне».

*

Ознаки бота: вкрадена аватарка; неймовірна активність у коментарях під постами Тимошенко.

Розчарування

Я розчарований. Коментарі юлеботів під постами Тимошенко нецікаві, без креативу. Ні тобі есе, ні історичного дискурсу, ні переліку з плюсів кандидата. Одні «президент наш Тимошенко», «новий курс України — це наш шанс на гідне життя» і так далі, й тому подібне. Все таке куценьке й однотипне, що немає де розгулятися. Порохоботи на голову вищі.

ЗЕботи

зеленський-фейсбук-зеботи

На ботів Володимира Зеленського вже почали жалітися справжні користувачі. Приміром, фотографії Яніни Моспаненко, як вона пише, використали для створення одного з фейкових акаунтів. Після її скарги бота, який видавав себе за пані Яніну, видалили.

«Люди, тренуйте критичне мислення, здобудьте навички інформаційної гігієни і перевірте свої акаунти чи підписки, бо цілком можливо, ви впрягаєтеся за тих, хто вам огидний. Ось, як я з цього фейкового акаунту!» — писала вона у Фейсбуку.

 

Але варто зауважити, що, за моїми спостереженнями, боти, які агітують за Володимира Зеленського, не такі «дубові», як у «Батьківщини». Такого буйства очевидно фальшивих коментарів немає. Слід зазначити, що й самих коментарів на сторінці Зеленського значно менше, тому я ще заглянув під дописи на сторінці його команди.

Під час аналізу в мене закралася думка, що в «Батьківщині» вирішили закупили більше ботів, але дешевих та очевидних, а в Зеленського — дорожчих, але менше.

Дайош конфіскат

Наприклад, акаунт Valeria Lyubinova, на мою думку, фальшивий, але не з дешевих. Він давно зареєстрований і тому цінується на ринку інформаційних маніпуляцій. Проте за більше, ніж чотири роки у Фейсбуку, Валерію ніхто ніде не тегав. А її фото взяті з Pinterest (я перевірив). Справжніх немає.

Останнім часом цей імовірний бот коментує переважно пости про Зеленського на різних сторінках. Коментарі цей акаунт продукує не надто креативні: здебільшого тулить щось на кшталт «За Зеленського !!!» чи «Только Володечка !!!».

Але, буває, до Валерії приходить муза й вона вигадує, як Зеленський буде «піднімати Україну» за допомогою — увага — конфіскату. Таке виродив цей акаунт під постом сайту Znaj.ua за 22 березня про реліз «Слуги народу — 3».

Ознаки бота: майже відсутні пости на сторінці; чужі фотографії в альбомах; відсутність тегів у постах чи на фотографіях інших користувачів; неймовірна однотипна активність під постами про Зеленського; незаповнений профіль.

Від Аристотеля до Лі Куан Ю

У нетрях коментарів під постами Зеленського я, задається, відкопав бота-філософа. Користувач із ніком Igor Kviatkovsky видає коментарі з інтелектуальним флером і навіть може покритикувати команду кандидата у президенти.

*

*

*

*

*

Ознаки бота: відсутні реальні фотографії — на аватарці картина Каспара Фрідріха; незаповнений профіль; за попередні роки Staskscan не знайшов жодного коментаря (як і тегів із цим користувачем), зате у 2019-му дивовижна активність під постами Зеленського чи про нього.

«Он бедный человек»

Із ботом-філософом познайомилися, переходимо до бота-захисника. Схоже, саме таку роль відіграє Александра Колесникова. Тут класика: порожній акаунт, ніде не затегана, однакові коментарі під різними постами на підтримку Зеленського. Часто Александра бажає цьому кандидату перемоги в першому турі та інколи вшановує своєю реакцією пости у сторінці «Вінницький ЗЕбот». Тримається отари, так би мовити.

*

Цей акаунт активно включився у захист, коли вийшло розслідування проекту «Схеми» про бізнес Володимира Зеленського в Росії. Колесникова засіла на сторінці «Схем» у Фейсбуку та почала писати свої прокльони.

*

А ось Колесникова захищає свого кандидата від інших коментаторів.

І ось іще:

Ще один захист:

Тут нападає на Олега Ляшка.

Ознаки бота: Колесникова коментує у Фейсбуку з 2016 року. За цей час вона не публікувала фотографій, а на аватарці абстракції. За інформацією зі Stalkscan, її ніхто ніде не тегав. Останнім часом активно захищає в коментарях Зеленського та публікує фідбеки з однаковим текстом на його підтримку.

Обмін ботами

Якщо поритися у групі вінницьких ЗЕботів, то можна ще знайти чимало кадрів. Приміром Надія Вірна —  дуже схожа на типового представника ботоферми. Ніяких власних фото, ніде на справжніх світлинах її теж не відмічали. Серед постів здебільшого вірші та картинки з мережі.

У 2018 році вона активно коментувала пости Василя Голованова, генерального продюсера NewsOne, та політика Дмитра Співака, який на NewsOne вів програму та постійно бере участь у ток-шоу, а нещодавно став ведучим на ZIK. У 2019-му перемкнулася на Володимира Зеленського. Схоже, що автор цього акаунту підробляє на різних фронтах.

У своїх коментарях Надія лаконічна й віддає перевагу просто смайлам.

Найбільш креативне, що побачив від Вірної, — це свіжі картинки на підтримку Зеленського. Її авторство відмітив теж ймовірний бот Denys Borysenko — світлини його аватарок взяті з мережі.

Привіт, я Інга

Чи складно створити й вести фейковий акаунт? Абсолютно ні, але треба мати свіжий номер телефона чи електронну пошту для реєстрації. Експериментуючи, я за секунду зробив штучне обличчя у Thispersondoesnotexist та за п’ять хвилин завів акаунт під ніком Inga Dubovitska. Запостив вірші, відео та фото. За годину було вже 300 френдів, до кінця дня — майже 700. Декого я додавав, але більшість неочікувано самі почали валитися мені у друзі. «Тест на бота» не пройшли й деякі колеги з редакції, додавши Інгу собі у френди.

Фейсбук зробив усе, щоби полегшити ведення іншого акаунту. Коли ти створюєш новий профайл, соціальна мережа сама тобі підказує, в якій школі ти міг би вчитися, який виш відвідувати й так далі. Залишається лише проставити відмітки. Далі у вікні Фейсбуку з’явилася нова кнопка — можливість перемикатися між акаунтами. Не знаю, яка була мотивація в компанії, щоб таке зробити, але вести фейкову сторінку стало справді зручно.

Мобільний додаток також запропонував мені створити окрему іконку на робочому столі із фейковою сторінкою, щоб я, бува, не втомився перемикатися між акаунтами. Дякую.

Декілька коментарів під постами Інги я по бартеру розмістив через сервіс bosslike.ru. Це один із багатьох сервісів, де можна накрутити лайки, підписників, перегляди чи замовити коментарі. У моєму випадку я не платив реальні кошти, а з акаунта бота виконав завдання в соціальній мережі, які залишили інші користувачі: залайкав пост, підписався на сторінки, а десь поставив наперед написані коментарі. За це мені нарахували бали, які я й використав на те, щоби під постом Інги хтось залишив потрібний мені коментар. Також у таких сервісах можна обійти «бартер» та просто оплатити бали.

 

*

Якщо чесно, мені стало моторошно, коли впродовж дня Інзі з усього світу посипалися пропозиції дружити. Дивні чоловіки почали масово дзвонити цьому штучному обличчю й зізнаватися в коханні, а дехто раптово кидав порнографічний контент. Аватарка Інги за 20 годин назбирала понад 60 лайків і 15 коментарів. Інші пости теж стали популярні.

Зрештою, це перетворилося на якесь божевілля і я відчув сповна, яким токсичним може бути Фейсбук, якщо додавати у друзі усіх, хто цього хоче. Особливо плачевна ситуація для жінок. Ох, недарма Оксфордський словник назвав «токсичний» словом 2018 року.

Утім користувачі з України були не такі нав’язливі. Хоча, приміром, Сергей Владимиров представився «україноботом» і почав з’ясовувати, за кого Інга буде голосувати.

Океан цифрових піраній

Поки боти політиків листуються між собою, а чоловіки штурмують фейкову Інгу зі своїми любовними побажаннями, я сиджу із широко розплющеними очима й хочу видалити Фейсбук.

З одного боку, огляд показав, що фейкові акаунти, які підтримують кандидатів у президенти, можна розпізнати — ознаки тепер у вас під рукою. Деякі шахраї маскуються вкрай неякісно.

Утім, якщо не вмикати критичне мислення щоразу під час прочитання коментарів, то користувач легко потрапить у тенета маніпуляцій. Серед фейкових дописувачів бувають досить креативні кадри, за якими стоять явно не люди з вулиці.

Оманливі акаунти і їхня активність перетворилися на джинсу цифрового світу. «Радіо Свобода» на початку лютого публікувало звіти компаній за операції з ботами у Фейсбуку на користь Арсенія Яценюка та Миколи Мартиненка. Під деякими постами екс-прем’єр-міністра було до 80 % проплачених коментарів.

На дискусії цьогорічного Docudays, яка була присвячена впливу соцмереж на вибори, Олексій Кошель, голова правління Комітету виборців України, зазначав: якісна робота політичних ботів — це дороге задоволення.

«Уявіть собі людину, яка зранку до вечора працює під різними іменами. Сьогодні як чоловік, завтра — як жінка. Це різні стилі, різні уподобання. Максимум, на що вони здатні, — це писати емоційні коментарі чи готувати тексти по “темниках” (заготовках). Вони практично не здатні продукувати якісний контент у соціальних мережах», — каже він.

Якісну роботу ботів політична партія може організувати, якщо ботоводи будуть працювати разом з інформаційною службою та аналітичним центром. Для того, щоби ботоводи не перегоріли, їм політичні аналітики повинні регулярно надавати політінформацію, а інформаційна служба підживлювати темами.

Оскільки таку роботу часто не проводять, більшість політичних ботів, на думку експерта, на вкрай неякісному рівні.

Більшу загрозу пан Кошель вбачає у групах у соцмережах: «Тут можна справді взяти досить високоякісних фахівців, які будуть адміністраторами цих груп і задаватимуть тему дискусії, впливаючи на високому рівні». І якщо раніше для чорного піару використовували листівки з дезінформацією чи підробні газети, то тепер — групи в мережі, ботів і тролів.

«Ці технології розраховані на всіх нас. Кожен по-різному стає залежним від поширення такої інформації. Маніпулятивні групи в соціальних мережах створюються не для того, щоб миттєво вплинути на рейтинг кандидата. Їх роблять, аби поволі вселяти в нас недовіру щодо тих чи інших фактів із біографій кандидата, застосовуються технології висміювання чи доведення до абсурду. Це може бути достатньо результативним. На мою думку, це може відняти кілька відсотків у рейтингу кандидата», — каже пан Кошель.

Після президентських виборів нас іще чекають парламентські. Попереду ще токсичніший інтернет-простір, більше ботороїв; і, будьмо реалістами, ми від цього в найближчому майбутньому нікуди не дінемося. Дотримуйтесь інформаційної гігієни, і коли до вас раптом постукає у друзі чергова Inga Dubovitska, не відчиняйте їй.

P. S. Згідно з правилами фейсбук-спільноти, заборонено видавати себе за іншу особу та створювати фальшиві облікові записи. Тому сміливо пишіть скарги до адміністраторів соціальної мережі на всі акаунти, які ви запідозрили в шахрайстві. Зайдіть на сторінку такого облікового запису, згори справа натисніть на три крапки, далі «Залишити відгук або скаргу» та оберіть, що саме вас занепокоїло: «Несправжнє ім’я», «Видавання користувачем себе за іншу особу», «Фальшивий обліковий запис» тощо.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду