Апокаліпсис сьогодні. Нібіру викрала українські новини

Апокаліпсис сьогодні. Нібіру викрала українські новини

11:23,
28 Серпня 2019
14116

Апокаліпсис сьогодні. Нібіру викрала українські новини

11:23,
28 Серпня 2019
14116
Апокаліпсис сьогодні. Нібіру викрала українські новини
Апокаліпсис сьогодні. Нібіру викрала українські новини
Шість із десяти найпопулярніших українських новинних сайтів пишуть про Нібіру.

«Нібіру націлилася на Україну: почне масштабне бомбардування в найближчі дні», — це не цитата з нових «Людей у чорному», а справжній заголовок Politeka, восьмого найпопулярнішого новинного сайту України, за липневими даними Інтернет-асоціації. І Politeka далеко не самотня у своєму «бажанні вірити»: за даними медійного архіву Semantrum, слово «Нібіру» згадувалося в 990 вебпублікаціях цього року. Із десяти найпопулярніших українських сайтів шість розміщували матеріали, пов’язані з міфічною планетою. Znaj.ua оголосило про сім кінців світу лише за останній тиждень.

Насправді ж існування планети Нібіру — один із найлегших для спростування антинаукових міфів, адже ми точно знаємо, хто його вигадав і чому це неправда. У 1976 році самопроголошений науковець Захарія Сітчин видав книжку «12-та планета», де з посиланням на шумерські історичні пам’ятки розповідав про загадкову Нібіру — ще не відкриту дев’яту планету Сонячної системи з періодом обертання у 3600 років. Також, за словами Сітчина, на Нібіру жили «анунаки», прибульці, що колись створили людей як робочу силу. Усе це звучить цілком логічно, от тільки, по-перше, жодної загадки навколо Нібіру немає — це всього лише шумерська назва Юпітеру. По-друге, Нібіру ніяк не може бути дев’ятою / дванадцятою шумерською планетою, тому що ця цивілізація описувала лише сім планет, причому зараховувала до їх числа Місяць та Сонце (таке собі джерело, егеж?). По-третє, жодна шумерська пам’ятка не згадує про проживання на Нібіру будь-яких анунаків. По-четверте, значна частина гіпотези Сітчина ґрунтується на шумерському зображенні, де буцімто одинадцять планет оточують Сонце. От тільки шумерський символ Сонця виглядає інакше. Звісно, як усі солідні теорії змови, переконання Сітчина також прямо суперечать науці: якби планета з подібними характеристиками існувала, вона би, наприклад, уже притягнула до себе Місяць. Але головна причина не вірити анунакам — це те, що вони вже двічі підводили землян: ані у 2003-му, ані у 2012 році ми так і дочекалися візитерів.

А ви бачите тут анунаків із Нібіру?

І все ж подібні дрібниці не заважають Znaj.ua майже щодня публікувати новини про прибульців: «Зоряні війни стали реальністю: планета-Х зжерла Юпітер, десант прибульців незабаром висадиться на Землю» (новина), «Чорне море кишить космічними жрунами-людожерами: Нібіру атакувала Землю, і тепер загинути ризикує кожен» (новина), «Ануннаки з Нібіру підірвали Місяць: осколки мчать до Землі» (новина). Тексти подібних повідомлень завжди рясніють неспростовними доказами: «Справа в тому, що від мертвого хробака дуже “фонило”, а аннунакі сумно відомі своїми генетичними експериментами». А точність та правдивість цих новин ви можете перевірити самі, якщо, звісно, впораєтеся з панікою: «Осколки Місяця [...] впадуть на Землю сьогодні опівдні, плюс-мінус пару годин. І так, до Армагедону залишилося менше кількох годин, за підрахунками вчених. Ймовірність виживання вкрай мала». Також, за всіма стандартами журналістики, матеріали Znaj.ua регулярно закінчуються бекґраундами, що прямо суперечать змісту повідомлень: «Як повідомляв портал Знай.ua, Нібіру розірвало на мільярди осколків». Згадка про знищення Нібіру — це найкращий спосіб закінчити новину про атаку Нібіру. І якщо вам ще недостатньо боляче, нагадаємо, що Znaj.ua — це дев’ятий найпопулярніший сайт в Україні в липні.

Типова ілюстрація Znaj.ua. Неспростовні докази люб’язно обведені

Майже щодня новини про пригоди анунаків публікують також Politeka (8-й за популярністю сайт в Україні): «Нібіру атакує Землю суперзброєю, апокаліпсису не уникнути: “Місяць знищений”»; «Диалог.ua» (57-й за популярністю): «Возле Зоны 51 авиация США сбила корабль рептилоидов с Нибиру»; «Главред» (69-й за популярністю): «Нашпигованные чумой комары с Нибиру высадились в Крыму». Двадцять п’ять згадок про Нібіру є на Replyua (71-й за популярністю): «12 августа — конец света: в НАСА скрывают правду о Нибиру». Щонайменше шість разів про Нібіру цього року писав Facenews (31-й за популярністю): «Нибиру послала на Землю своих адских гонцов, прятаться некуда: конец близок». Також шість подібних новин цього року вийшло на «Апострофі» (22-й за популярністю): «Кінець світу близький? Вчені виявили доказ існування Нібіру». Golos.ua (46-й за популярністю) торкався теми сім разів: «Стивена Хокинга убили пришельцы с планеты Икс». Шістнадцять разів за рік про Нібіру згадували «Факты» (25-й за популярністю сайт): «Уничтожат ли Землю аннунаки? Прогноз участницы «Битвы экстрасенсов» (фото)». До речі, текст останньої новини особливо небезпечний для людей із критичним мисленням:«Как бы ни пытались ученые опровергнуть теорию существования Нибиру, многие исследователи в сфере уфологии, парапсихологии, астрономии и других подобных наук склоняются к версии, что эта планета все-таки существует». Відколи парапсихологія та астрономія — «подібні» науки?

Серед перелічених вище сайтів не одні лише «зливні бачки», а й досить відомі інтернет-редакції. А як щодо новин про Нібіру від інформаційної агенції «УНІАН» (6-й найпопулярніший сайт липня)? У 2018 році УНІАН, з одного боку, переповідав заяви про кінець світу: «Небесне тіло підібралося до Землі на рекордно мінімальну відстань — його гравітаційне поле може спровокувати виникнення природних катаклізмів». З іншого, — подавав заперечення подібних прогнозів... від астрологів. «Обозреватель», другий найпопулярніший сайт України в липні, розмістив у себе, зокрема, таку новину: «До Землі наближається Нібіру: на які знаки Зодіаку це вплине». Ось реальний текст (!) цього матеріалу: «OBOZREVATEL пропонує читачеві дізнатися, на кого апокаліпсис, який повинен трапитися 12 серпня, вплине найбільше». Також новини про кінець світу за сприяння Нібіру можна знайти на «Сьогодні. Lifestile», підсайті найпопулярнішого українського вебресурсу липня: «Експерти, які спеціалізуються на вивченні планети Нібіру, заявили, що наближення до Землі відбудеться через 278 днів». Не обійшла біда й Gazeta.ua, 15-й найпопулярніший сайт липня: «Она предвещает конец света — в небе увидели планету Нибиру». Ось новина від «Подробностей» (61-й за популярністю сайт): «Считается, что Нибиру будет разрушать людей изнутри. Будут ощущаться недомогания, как при обычных магнитных бурях, а также люди могут мучиться от внеземных болезней, которые принесет сама Нибиру». А це Styler від «РБК-Україна», четвертого найпопулярнішого сайту липня: «За деякими даними зіткнення має відбутися вже 21 квітня, в день другого туру виборів президента України, а за деякими — зіткнення відбудеться на Великдень». Щоправда, далі в тексті цю інформацію заперечує астропсихолог. І на десерт семихвилинний матеріал про Нібіру від «Фактів тижня» на ICTV.

На ICTV навіть ілюстрували науково неможливу орбіту

Припускаємо, що більшість цих видань не начиталися «Війни світів», а всього лише опускаються до методів жовтої преси за переглядами. І, судячи з перебування в сотні, а то й десятці найпопулярніших вебвидань країни, у них виходить. Проблема тільки в тому, що псевдошумерські забобони та низькопробні кінці світу явно негативно впливають на здоров’я суспільства. Особливо коли їх поширюють найвідоміші видання. А самі ЗМІ, жертвуючи якістю заради переглядів, ризикують втратити залишки репутації. Адже як можна серйозно сприймати, наприклад, «УНІАН», якщо там у розділі «Наука» астролог коментує існування Нібіру?

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду